Бразилія заблокувала платформу X після відмови компанії призначити місцевого представника

Бразилія заблокувала платформу X після відмови компанії призначити місцевого представника

11:39,
31 Серпня 2024
1096

Бразилія заблокувала платформу X після відмови компанії призначити місцевого представника

11:39,
31 Серпня 2024
1096
Бразилія заблокувала платформу X після відмови компанії призначити місцевого представника
Бразилія заблокувала платформу X після відмови компанії призначити місцевого представника
Верховний суд Бразилії наказав заблокувати соціальну платформу X (колишній Twitter), яка належить Ілону Маску, через відмову компанії призначити місцевого юридичного представника. Це рішення стало новим витком у конфлікті між Маском і суддею Александром де Мораесом, який звинувачує X у підтримці екстремістських і антидемократичних матеріалів на платформі.

У суботу вранці, 31 серпня, Бразилія почала блокувати соціальну платформу X, що належить американському підприємцю Ілону Маску, зробивши її майже недоступною через мобільний додаток. Це сталося після того, як компанія не виконала наказ судді Верховного суду Бразилії Александра де Мораеса призначити юридичного представника в країні, повідомляє Associated Press.

Рішення про блокування є черговим кроком у багатомісячній суперечці між Маском і де Мораесом, що включає конфлікти через свободу слова, облікові записи правих політиків та дезінформацію. Наказ блокувати X був переданий регулятором телекомунікацій Anatel інтернет-провайдерам, які почали виконувати рішення опівночі за місцевим часом.

Де Мораес попередив Маска, що X буде заблокована, якщо компанія не виконає його розпорядження призначити представника.

У п’ятницю суддя звинуватив Маска у «повній неповазі до бразильського суверенітету та судової системи», зазначивши, що платформа залишатиметься заблокованою, доки не виконає його розпорядження. Він також запровадив щоденний штраф у розмірі 50 тисяч реалів (8 900 доларів) для тих, хто використовуватиме VPN для обходу блокування.

Конфлікт також призвів до заморожування фінансових рахунків супутникового інтернет-провайдера Starlink, що частково належить Маску. Бразилія є одним із найбільших ринків для X, і блокування платформи може значно вплинути на її користувачів, яких у країні налічується близько 40 мільйонів — приблизно п’ята частина населення.

У відповідь на блокування, генеральний директор X Лінда Яккаріно заявила, що це «сумний день для користувачів X у всьому світі, особливо в Бразилії», звинувативши владу у недотриманні конституційних гарантій проти цензури. Маск, який часто називає себе абсолютистом свободи слова, назвав дії де Мораеса цензурою та неодноразово критикував його у своїй соцмережі, називаючи «диктатором і тираном».

Де Мораес та його прихильники, однак, вважають, що його дії щодо X є законними і спрямовані на захист демократії в Бразилії. Він наголосив, що рішення про блокування базується на бразильському законодавстві, яке вимагає, щоб інтернет-сервіси мали представництво в країні, щоб своєчасно реагувати на судові рішення.

Прецеденти блокування соцмереж у Бразилії не є новими: раніше суди країни вже призупиняли роботу таких платформ, як WhatsApp і Telegram, через відмову співпрацювати з владою. Подальший розвиток подій покаже, чи зможуть X та інші компанії знайти компроміс із бразильською судовою системою.

Нагадаємо, на початку 2024 року Мораес розпочав кримінальне розслідування щодо Ілона Маска після того, як власник X заявив, що не підкориться судовому рішенню та відновить доступ до заблокованих акаунтів. Однак згодом компанія змінила свою позицію і погодилася блокувати ці акаунти.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду