Роберт Дауні-молодший повертається в Marvel: геніальний хід чи відчай

Роберт Дауні-молодший повертається в Marvel: геніальний хід чи відчай

10:00,
4 Серпня 2024
1835

Роберт Дауні-молодший повертається в Marvel: геніальний хід чи відчай

10:00,
4 Серпня 2024
1835
Роберт Дауні-молодший повертається в Marvel: геніальний хід чи відчай
Роберт Дауні-молодший повертається в Marvel: геніальний хід чи відчай
Цього разу не як герой, а як головний злодій.

У 2008 році кіновсесвіт Marvel почався з пісні Back in Black. У перші секунди «Залізної людини», поки Тоні Старт у виконанні Роберта Дауні-молодшого їде афганською пустелею, за кадром грає AC/DC з буквальним текстом «Я повернувся в чорному. Пройшло так багато часу, я радий знову бути тут». Хто б знав, що через 16 років та тридцять три фільми Marvel Роберт Дауні-молодший, на цей момент власник «Оскару» та один із найдорожчих акторів планети, дійсно повернеться в Marvel у чорному. Не як головний герой перших «Месників», а як головний злодій шостої частини командного фільму — Доктор Дум.

Цей анонс Marvel зробила на «КомікКоні» в Сан-Дієго 27 липня цього року. Хвилинна презентація, коли Доктор Дум виходить на сцену та знімає маску, під якою виявляється Роберт Дауні-молодший, затьмарила усю годинну презентацію Marvel до цього. Витіснила на день американську політику з топів найбільшого агрегатора планети Reddit. Проникла у стрічку новин «Української правди». Але викликала у фанатів і фанатських сайтів по всьому світу одне питання: це геніальний хід Marvel чи крок відчаю від компанії, яка втратила колишню велич?

Проблеми Marvel

Після виходу «Месників. Завершення», які стали кульмінацією одинадцятирічної історії супергероїв Marvel та найприбутковішим фільмом в історії кіно, у «Фабрики ідей» почалася темна смуга. Здебільшого вона проявлялася в числах — прибутках та оцінках.

Компанія, фільми якої стабільно заробляли близько мільярда доларів, у 2021 році випустила дві стрічки — «Шанг-Чі» та «Вічних» — які ледь перевалили за 400 мільйонів. Цю ситуацію можна було би пояснити наслідками коронавірусу, якби «Кінгконг проти Годзіли» не вийшов на пів року раніше та не заробив більше грошей. 

Ще помітніше падіння зборів у контексті. Третя «Людина-мураха» заробила лише 75% від бокс-офісу другої частини пригод маленького супергероя. Фільм Marvels — продовження історії про «Капітана Марвел» — заробив у п’ять разів менше, ніж власна попередня частина (двісті мільйонів проти мільярда). Це не лише найгірший абсолютний показник за всю історію Кіновсесвіту Marvel, це безпрецедентний провал в історії кіно.

 На питання, чи повернеться вона до ролі, виконавиця ролі Капітана Марвел акторка Брі Ларсон відповіла: «А хтось цього хоче…?»

Аналогічна ситуація з оцінками критиків: 13 років у кінокомпанії Marvel не було жодної стрічки з негативним рейтингом на Rotten Tomatoes, а потім таких з’явилося дві за три роки — «Вічні» та «Людина-Мураха: Квантоманія».

Картинка насправді радше чорно-біла. Адже провали колег не завадили «Людині-Павуку» заробити майже два мільярди доларів. А «Стражам Галактики 3» отримати 94% позитивних відгуків глядачів. Проте репутація стрічок Marvel помітно постраждала.

У такої зміни є конкретні закулісні причини: одна пандемія та два кадрових рішення.

Після 15 років на посаді Боб Айгер, керівник Disney, що привів компанію до історичного успіху та купив для неї Pixar, «Зоряні війни», «Марвел» і студію Fox, вирішив піти у відставку. Його наступником став Боб Чапек, колишній керівник парків Disney та, як пізніше виявилося, наскільки провальна кандидатура, що у 2022 році 71-річний Боб Айгер повернувся на посаду.

Тим часом Кевін Файгі, керівник Marvel Studios, що безпосередньо знімає стрічки про супергероїв, після 11 років суцільних успіхів був підвищений до керівника всього креативу Marvel: анімації, серіалів і самих коміксів. 

 Кевін Файгі, верховний чаклун Marvel Entertainment 

Як наслідок, компанією Disney стала керувати людина, яка не звикла працювати з кіно. А увага людини, яка менеджерила лише фільми Marvel, була розпорошеною між десятками різних проєктів і навіть фільмом по «Зоряних війнах», який урешті згорнули. А потім на повну силу вдарив коронавірус.

Миттєвим ефектом корони стало закриття кінотеатрів, тож у 2020 році вперше за дванадцять років не вийшов жоден фільм Marvel. Інші студії почали експериментувати з виходом стрічок одразу на стримінгу, й Боб Чапек, новий керівник Disney, вирішив так само випустити фільм про «Чорну вдову» на новоствореному сервісі Disney+. Проігнорувавши як думку Кевіна Файгі, що був проти цього рішення, так і позицію виконавиці головної ролі Скарлет Йогансон. Остання навіть судилася з Disney через втрачений прибуток — вона повинна була отримати відсоток від кінопрокату.

Другий удар корона завдала по знімальному процесу. Студія Marvel не могла чекати довше, відкладаючи виготовлення нових проєктів, тож змушена була працювати в умовах карантинних обмежень, що помітно вплинуло на якість фільмів і навіть картинку. «Людина-павук: Далеко від дому», начебто наймасштабніший фільм про найвідомішого супергероя компанії, через це виглядає майже камерно.

Найгірше ж — корона та рішення Боба Чапека суттєво поламали сюжетні плани Marvel. Фільми продовжили відсуватися на майбутнє, тоді як серіали — нова частина Кіновсесвіту, покликана доповнити його на малих екранах — навпаки вирішили випускати з подвоєним ентузіазмом. Поки люди сидять вдома, чому б їм не купувати підписки на Disney+ ? У 2021 році, згідно з оригінальним планом, не було практично жодного тижня без нової серії чогось від Marvel. 

Це й завдало найбільшого концентрованого удару по компанії. Кевін Файгі, очевидно, не міг проконтролювати якість стількох продуктів. Майстри спецефектів не могли зробити таку кількість якісної графіки. Глядачі виявилися перенасичені супергероїкою, ще й не дуже якісною (не варто забувати про паралельні стрьомні проєкти інших компаній). І, звісно, новий графік зруйнував оригінальні плани на Кіновсесвіт. Фільм «Людина-паук. Далеко від дому», наприклад, мав вийти після «Доктора Стрейнджа» та просто продовжити його сюжет із мультвсесвітами. Але натомість вийшов раніше й змушений був винаходити та пояснювати власну метафізику.

 Обидва Людини-павуки попередніх генерацій додалися до сюжету на другий місяць виробництва фільму

Головною темою нової сторінки в історії Marvel повинен був стати мультивсесвіт, коли на екрані одночасно з’являються різні версії відомих персонажів із паралельних реальностей. Так компанія змогла повернути акторів минулого, наприклад, попередніх виконавців ролі «Людини-павука». І ввести в сюжет персонажів коміксів, на яких нещодавно повернула права, але які конфліктують з усталеною історією Кіновсевіту, наприклад, «Фантастичну четвірку», «Людей-Ікс» і зовсім нещодавно — «Дедпула».

Marvel навіть встигла представити нового головного злодія цієї частини саги — мандрівника в часі Канга, якого показала у фільмі та двох серіалах. І з яким мали зустрітися «Месники» в іменному фільмі «Династія Канга». Подальші події можна пояснити хіба що прокляттям, адже виконавець ролі злодія Джонатан Мейджорс у реальності виявився ймовірним домашнім насильником. І після суду, де його визнали винним, компанія відмовилася від співпраці з ним. Від персонажа, якого готували роками, судячи з усього, повністю відмовилися.

Якщо коротко, масштаби катастрофи можна оцінити так — у 2024 році Marvel спеціально вирішила не випускати жодного фільму. І натомість дати собі більше часу на якіснішу роботу. А глядачам — на відпочинок. Крім того, у майбутньому студія обмежила кількість фільмів (до двох-трьох) і серіалів (до двох) на рік.

Нова надія?

І от, у 2024 році кінокомпанія Marvel повертається на «КомікКон» — у храм популярної культури — з новими анонсами та обіцянками. Вона показує нового «Капітана Америку», у якому буде Халк, але червоний. Показує «Громовержців», у якому буде Чорна вдова, але блондинка. Показує «Фантастичну четвірку», події якої розгортаються в паралельній реальності ретрофутуризму. І завершує презентацію масштабним анонсом: нові «Месники» більше не називаються «Династія Канга», тепер головним злодієм буде Доктор Дум, а гратиме його — Роберт Дауні-молодший! Понад те, стрічку зніматимуть Джо й Ентоні Руссо, які знімали останніх «Месників». Також до роботи повертається один зі сценаристів цих фільмів.

Нові «Месники» побачать світ у 2026 та 2027 роках і називатимуться «Секретні війни» та «Судний день» (гра слів з іменем головного злодія Doomsday). З моменту останнього командного фільму про цих героїв пройде сім років.

  Скільки людей потрібно, щоби зняти «Месників»? 

З точки зору коміксів, це цікава ідея. Звичайно, зараз ніхто у світі й, імовірно, навіть сама кіностудія до кінця не впевнені, про що буде фільм. Але, як із попередньою частиною про Камені вічності, можна хоча би приблизно зрозуміти, на чому ґрунтуватиметься історія.

«Секретні війни» — це два різних комікси Marvel 1985 та 2015 років. Оригінальна історія розповідає про космічну сутність The Beyonder («Той, що за межами»), яка збирає у створеному ним світі героїв і злодіїв Marvel і змушує їх битися між собою. Звісно, герої врешті тікають. Але не раніше, ніж Доктор Дум викрадає космічні сили та вбиває інших персонажів. Щоби потім вони, звісно, повернулися до життя та навіть втілили заповітні бажання. Це одна з улюблених історій братів Руссо, про екранізацію якої вони не раз публічно мріяли. Крім того, це одна з найвпливовіших і наймасштабніших історій у коміксах Marvel. Наприклад, саме під час цієї пригоди Людина-павук знайшла свій чорний костюм, який пізніше виявився прибульцем Веномом.

 Свого часу «Секретні війни» були чи не наймасштабнішим кросовером Marvel

«Секретні війни» 2015 року — це історія про кінець, паралельний всесвіт і новий початок. Автор Джонатан Хікман почав писати цей комікс якраз після виходу кіношних «Месників» 2012 року й ігнорував прохання тогочасних комікс-босів тримати історію та персонажів поближче до стрічки в кінотеатрах. Натомість він вигадав власних злодіїв і сюжети, які Marvel вже частково екранізувала у «Месниках» 2018 року, «Докторі Стренджі» 2022 року й тепер у «Месниках» 2026-го.

Історія Хікмана крутиться навколо загибелі всесвіту, широко розрекламованої Marvel (виявилося, що це брехня) як кінець безперервної понад 60-річної історії коміксів. Згідно з сюжетом, паралельні Землі в мультивсесвіті починають зіштовхуватися між собою й, хоча герої відкладають неминуче, буквально знищуючи інші світи, врешті все гине. А потім, на руїнах мультивсесвіту, Доктор Дум створює власний новий світ, де виявляється богом і роздає знайомим героям нові ролі. Урешті цей «рай» герої теж покидають, а на основі нескінченних старих паралельних всесвітів постає один новий, де й відбуваються наступні події в коміксах. Це виконало закулісну мету Marvel: звести безлад альтернативних всесвітів у коміксах до одного зрозумілого сюжету і перекинути туди найкращих персонажів з інших історій.

 «Секретні війни» 2015 року об’єднали героїв з усіх паралельних всесвітів у коміксах Marvel

Як і все у коміксах, це протривало недовго. У 2024 році той же Джонатана Хікман знову створив альтернативний всесвіт у коміксах Marvel. Де, до речі, Тоні Старк став Доктором Думом.

Ніхто не може передбачити сюжет нових «Месників», але на фоні попередніх фільмів Marvel і коміксів вибудовується потенційний сюжет. Тоні Старк не раз приміряв у коміксах мантію Дума, тож цілком може бути в кіно паралельною версією себе — наприклад, тією, що ніколи не потрапляла до печери в Афганістані й не знаходила вищої мети. Також на сюжет коміксів чудово лягає історія зі створенням нового світу, де об’єднуються всі герої та злодії з різних всесвітів. У випадку Marvel — від нових «Людей-Ікс» до старих виконавців ролі «Людини-павука». А потім усе багатство з нібито паралельних всесвітів лишається в єдиній часовій лінії — без мультибезладу. Студії Marvel, можливо, не завадить зробити «м’який перезапуск», яким були «Секретні війни» в коміксах.

Також випадковий цікавий факт — у коміксах Канг (невдалий запланований злодій «Месників») використовував для подорожей у часі саме машину Доктора Дума. А Доктор Дум, щоб продемонструвати свою силу в «Секретних війн», убив попереднього злодія «Месників» — Таноса.

Плюси, мінуси, підводні камені

То що — усе це геніальний хід чи ознака відчаю? Почнемо з позитиву. Роберт Дауні-молодший, якому зараз 57 років, — ідеальний актор, щоб зіграти Доктора Дума. Це персонаж-мегаломаніяк, диктатор власної країни, геній із манією величі, що постійно хвалить себе та принижує інших, але робить це цілком заслужено. Він прагне сили через таємні знання й носить залізну броню та маску, яка закриває його шрами на обличчі. Звучить наче злодій, якого Дауні доведеться не так грати, як просто не стримуватися.

До інших плюсів, імовірно, можна віднести повернення режисерів і сценариста, які вже мають досвід зі зйомками «Месників». І які разом зробили найприбутковіший фільм в історії кіно. 

З іншого боку, ці ж самі речі змушують фанатів хвилюватися. Адже, як показують фільми братів Руссо, зроблені без нагляду Файгі, — вони не дуже хороші режисери. Подивіться, наприклад, на «Сіру людину», яка виявилася буквально дуже сірим фільмом. Невідомо, скільки уваги головний продюсер Marvel зможе приділити цьому фільму. І чи лишилося в цих режисерів і сценариста що сказати. Наскільки креативно затратною може бути робота над подібними фільмами, помітно з різниці між першими та другими «Месниками», які знімав Джосс Уідон.

 За інформацією Variety, Роберт Дауні-молодший заявив, що зніматиметься у продовжені лише за умови, що його зніматимуть Джо та Ентоні Руссо

Також попередні «Месники» мали перевагу в часі: їх активно розробляли щонайменше чотири роки й невідомо скільки до цього — в голові Файгі. Нові «Месники» зазнали кардинальної зміни зараз, через зміну головного злодія, за два та три роки до виходу фільмів.

І не те, щоби дорога до командного фільму була в принципі рівною — у «Людині-павуці», «Докторі Стренджі» та «Локі» компанія презентувала три різних моделі мультивсесвіту. Також Marvel вже заявила появу «Фантастичної четвірки» та «Людей-Ікс» і розширила свій всесвіт командою «Вічних». Це десятки нових героїв. Хоча Файгі вже анонсував, що всі у фільм не помістяться, сценаристам явно є над цим посушити голову.

Повернення Дауні — головної та першої зірки Marvel — приємна новина, на перший погляд. Але в очах деяких фанатів знецінює одразу і смерть Тоні Старка (хоча він гратиме іншого героя, але серце не обманеш), і Доктора Дума. Це, ймовірно, найулюбленіший злодій у коміксах Marvel, якого фанати хочуть бачити окремим персонажем, а не просто варіантом Тоні Старка. Понад те, навряд у Marvel є гроші на підтримання Дауні як постійної частини Кіновсесвіту, а отже Дум не зможе повторити долю Локі — злодія перших «Месників» — та лишитися з нами надовго, постійно з’являючись у різних проєктах.

Найгучніше ж лунають звинувачення у вторинності. Хоча народ не дуже любив Сагу Мультивсесвіту (цю сторінку фільмів Marvel), усім було принаймні цікаво, як закінчиться нова оригінальна історія. Тепер Marvel виглядає як компанія, що в паніці розбила скло та повернула старих режисерів, старих сценаристів і старого актора. Хоча спочатку у нових «Месників» був анонсований інший режисер (Дестін Деніел Креттон, автор фільму «Шанг-Чі»), інший сценарист (Майкл Волдрон, автор серіалу «Локі») та інший головний злодій (Джонатан Мейджорс, «Канг»).

Marvel не звикати бути списаною з рахунків. Ніхто не вірив в успіх компанії у 2008 році — банки буквально не хотіли давати їй грошей на перший фільм. Ніхто не вірив, що студія зможе перевершити фінансовий і сюжетний успіх «Месників» 2012 року — лунали думки, що супергероїка досягла вершини й далі нас чекає лише шлях донизу. Ніхто в материнській компанії Marvel не вірив, що їхня кіностудія досягне успіху зі «Стражами Галактики» — якоюсь божевільною ідеєю знімати фільми про пригоди Єнота та Дерева у космосі. І, звісно, в історії Marvel уже була чорна смуга «Залізної Людини 3» та «Тора 2» — можливо, найгірших фільмів компанії. Студія уже втрачала режисерів (Едгар Райт покинув першого «Людину-Мураху»), скасовувала оголошені фільми (як «Нелюдів», що врешті перетворилися на серіал) і змінювала історію на ходу (друга «Залізна людина» була знята нашвидкуруч після успіху першої, хоча оригінальний план виходу фільмів був іншим).

Та Кевін Файгі стверджує, що компанія вивчила уроки. І їй зараз навіть комфортніше не виправдовувати очікування фанатів, а перевершувати їх.

Королі не правлять вічно. І вже через два роки час покаже, чи живемо ми в паралельній реальності, де Кіновсесвіт Marvel добігає кінця. Чи нас чекає Back in Black.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду