Росія продовжує поширювати свої наративи у західних ЗМІ — Голос Америки

Росія продовжує поширювати свої наративи у західних ЗМІ — Голос Америки

14:25,
30 Червня 2024
1759

Росія продовжує поширювати свої наративи у західних ЗМІ — Голос Америки

14:25,
30 Червня 2024
1759
Росія продовжує поширювати свої наративи у західних ЗМІ — Голос Америки
Росія продовжує поширювати свої наративи у західних ЗМІ — Голос Америки
Росії вдається далі просувати свої наративи у західних ЗМІ, підмінювати теми та викривлювати сприйняття своєї агресивної війни, звинувативши саму Україну.

Про це свідчать дані західних фахівців, пише Голос Америки.

Експерти продемонстрували просування російських наративів на прикладі подій у Криму. Західні ЗМІ підхоплюють кремлівські цитати замість висвітлення суті подій війни Росії проти України. Зокрема, увага була прикута на висвітленні удару американською зброєю по Центру космічного стеження та зв’язку в тимчасово окупованому Криму.

Позиція України полягала у тому, що ЗСУ знешкодити важливу військову складову системи супутникового зв'язку та навігації, яка допомагала росіянам цілитися, зокрема, по цивільних цілях у мирних містах. Ураження було підтверджене Міністерством оборони України.

Однак низка провідних західних ЗМІ, таких як BBC, The Guardian, CNN, цитували російську сторону, яка наголошувала на постраждалих, які у момент ураження відпочивали на пляжах окупованого Криму.

Німецький оглядач Юрген Наудітт зафіксував, що Росія змінює свої повідомлення, спростовуючи сама себе. Спочатку РФ заявляла, що збила ракету ATACMS силами своєї ППО прямо над кримським пляжем, але потім відмовилася від цієї версії та звинуватила Україну в навмисній атаці.

Фабіян Гоффманн, науковий співробітник Університету Осло, звертає увагу на те, що кадри на відео «зовсім не схожі на цілеспрямований напад і дуже чітко видно, що це результат перехоплення».

«Туристам пощастило, що лише кілька бомб M74 здетонували поблизу пляжу, більшість – у воді. Інакше це могла б бути кривава лазня», – пише Гоффманн.

Журналіст WGN Radio Джо Ліндслі, який веде щоденні трансляції з України, показав у своєму відео, як англомовні ЗМІ, копіюючи російські заголовки, сконцентрувалися на втратах людей, які відпочивали на суверенній українській території, захопленій Росією. Замість того, щоб показати суть події – знешкодження стратегічного військового об'єкту, який давав змогу росіянам щоденно вбивати мирних мешканців України.

«Де заголовки про цивільних, убитих росіянами у Харкові тільки кілька днів тому? Де заголовки про успіхи українців у використанні точної американської зброї для ураження місць, звідки Росія атакує вільних людей?», — запитав Джо Ліндслі.

Нагадаємо, журналісти ВВС дослідили, як російські ЗМІ поширюють антиукраїнські мультики, приписуючи їхнє виробництво Франції.

Фото: stevanovicigor/iStockphoto.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду