«Археологія памʼяті»: студенти Українського католицького університету створили для «Суспільне Львів» тревел-шоу

«Археологія памʼяті»: студенти Українського католицького університету створили для «Суспільне Львів» тревел-шоу

14:00,
7 Березня 2024
1052

«Археологія памʼяті»: студенти Українського католицького університету створили для «Суспільне Львів» тревел-шоу

14:00,
7 Березня 2024
1052
«Археологія памʼяті»: студенти Українського католицького університету створили для «Суспільне Львів» тревел-шоу
«Археологія памʼяті»: студенти Українського католицького університету створили для «Суспільне Львів» тревел-шоу
Чотири серії проєкту вийшли на ютуб-каналі «Суспільне Львів» з 18 січня по 8 лютого.

Студенти другого курсу магістерської програми «Журналістика» Школи журналістики та комунікацій Українського католицького університету випустили на ютуб-каналі «Суспільне Львів» тревел-шоу «Археологія памʼяті». Це перший студентський проєкт УКУ, який був зроблений у співпраці з Суспільним. До цієї колаборації працівники філії викладали в УКУ як запрошені лектори, а студенти вивчали відеоформати, створюючи власні відео на навчальній телестудії університету й випускали їх на ютуб-каналі Школи.

«Хочемо залучати молодь до роботи та надавати змогу повністю генерувати проєкти від ідеї до виходу матеріалу. Це хороший досвід і шанс реалізуватися студентам», — каже Ольга Крупник, шеф-редакторка «Суспільне Львів».

Максим Волошин (продюсер із виробництва «Суспільне Львів»), Ольга Крупник, отець Андрій Шестак, Сергій Жулін (головний режисер регіонального мовлення Суспільного). Фото Школи журналістики та комунікацій УКУ

Для співпраці з УКУ обрали формат саме тревел-шоу, а не новин, наприклад, щоб навчальний процес був довгостроковим. Тож із вересня по грудень 2023 року студенти відвідували лекції співробітників «Суспільне Львів» про створення тревел-шоу, про формати й адаптації відеоконтенту у соціальних мережах і вивчали технічні стандарти відеозйомок.

Під час роботи сформувалася ідея тревел-шоу: привернути увагу до непересічних архітектурних памʼяток Львівщини, які мають культурну та релігійну цінність, однак занепадають. Обрали чотири теми випусків: «(Не)забута архітектура Львівщини», «Кладовища Львівщини: незабуті предки», «Мозаїки: руйнація та реставрація» та «Угнів — найменше місто України». Потім студенти розробляли сценарій і шукали героїв, знімали, монтували й ставали ведучими випусків. У вільні від навчання дні, разом зі знімальною групою «Суспільне Львів», виїжджали на місця зйомок.

Кадр із передачі «Археологія памʼяті»

«Ми вирішили показати нестандартне тревел-шоу: презентувати свій край, але не розкручені туристичні маршрути, а власне цікавинки. Поміж цим дати можливість молодим колегам знаходити ці формати та пропонувати цікаві теми», — розповідає Ольга Крупник.

«Якщо у місцях бойових дій памʼятки знищує ворог, то на Львівщині культурні памʼятки занепадають через недостатню підтримку та відсутність, подекуди, реставрації. З часом вони зникнуть через наше недбальство», — розповідає студентка Катерина Бортняк, яка підготувала випуск про три архітектурні памʼятки Львівської області.

Кадр із передачі «Археологія памʼяті»

Однією з тем дослідження регіону стали кладовища, які мало вивчені. За словами студентки Анастасії Моголюк, вона намагалася розповісти історії, які криються за могильними плитами цвинтарів. «У світі кладовища — це історичні памʼятки та частина екскурсій місцевістю. У нас така культура теж розвивається. Спершу тема випуску здавалася лише цікавою, а потім ми побачили, скільки всього можна розповісти глядачам», — каже Анастасія.

Кадр із передачі «Археологія памʼяті»

Студентський проєкт розроблявся у межах суспільно орієнтованого навчання, яке є частиною практики Українського католицького університету, розповідає директор Школи журналістики та комунікацій отець Андрій Шестак. Це освіта через дію: студенти тренують свої вміння та реалізовують проєкти, які надалі зможуть показати у своєму портфоліо.

«Після переформатування курсу з відеоформатів ми змогли запропонувати унікальний проєкт, коли “польові” експерти у парі з викладачем могли надати знання зі створення різноманітних форматів і розробити тревел-шоу з ціннісними та візійними елементами у межах суспільно орієнтованого навчання», — розповідає отець Андрій Шестак.

«Під час співпраці я навчилася шукати локації та спікерів, про які ніхто не писав у деталях, і здобула логістичні навички, — ділиться досвідом студентка Анастасія Крупка. — Найцікавішим для мене був етап створення сценарію для передачі. Він дещо перегукується зі складанням тексту після розшифрувань, утім із відео це робити виявилося значно складніше. Потрібно настільки влучно дібрати репліку спікера, щоб вона не була вирваною з контексту й водночас була зрозумілою й лягала в канву сюжетної лінії».

Викладачка Вікторія Бабенко, студенти Катерина Бортняк, Роксолана Бабій і Павло Яремак. Фото Школи журналістики та комунікацій УКУ

Студент Павло Яремак у проєкті не лише готував випуск про мозаїки, а й знімав у співпраці з оператором Суспільного відеоматеріали для одногрупників. «Мені найбільше сподобалося працювати з героями, адже ніколи не знаєш, яким буде твій співрозмовник. Від нього залежить весь твій випуск. Ми намагалися в процесі спілкування зі спікерами зрозуміти, якими вони є. Раніше ніколи не розумів, як тревел-шоу знаходять героїв. Тепер знаю», — розповідає Павло.

Кадр із передачі «Археологія памʼяті»

У результаті спільної роботи студентів і «Суспільне Львів» на його ютуб-каналі вийшло чотири випуски тревел-шоу тривалістю від 17 до 27 хвилин. Поки проєкт не зібрав багато переглядів, але глядач його подивиться згодом, вважає шеф-редакторка Ольга Крупник: «Продукт набирає обертів не одразу, зараз ми бачимо звичайний показник для таких великих форматів, які є на нашому каналі», — каже вона.

Під час освітніх курсів студенти співпрацюють і з іншими українськими редакціями. Зараз є активні колаборації з радіо «Ми з України», онлайновою радіоплатформою «Накипіло», взаємодія з креативним агентством «and Action». Протягом чотирьох років поспіль студенти Школи створюють спеціальний випуск журналу «Український тиждень».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду