У Міноборони запроваджують електронний облік військового майна

У Міноборони запроваджують електронний облік військового майна

15:34,
10 Лютого 2024
2109

У Міноборони запроваджують електронний облік військового майна

15:34,
10 Лютого 2024
2109
У Міноборони запроваджують електронний облік військового майна
У Міноборони запроваджують електронний облік військового майна
Водночас первинні документи (накладні, вимоги, акти, атестати) поки що залишаються в паперовій формі, адже вони підтверджують здійснення господарських операцій та можуть вимагатися при перевірках чи службових розслідуваннях.

У Міністерстві оборони України запроваджують електронні журнали для обліку військового майна. Відповідні зміни внесені до наказу №440 «Про затвердження інструкції з обліку військового майна у Збройних силах України», повідомила пресслужба Міноборони.

За словами заступниці міністра оборони з цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерини Черногоренко, облік майна є одним з найбільш об'ємних бюрократичних процесів, тож наказ створює можливості для автоматизації. 

Відтепер військові частини зможуть вести облікові регістри і допоміжні документи лише в електронній формі і використовувати для цього програмне забезпечення, яке Міноборони прийняло в експлуатацію і допустило до дослідного використання (у такому разі програми мають мати атестат відповідності комплексної системи захисту інформації).

Наразі прикладом є автоматизована система управління оборонними ресурсами SAP, якою користуються 28 країн НАТО.

У Міноборони пояснили, що для переходу на такі програми командирам чи начальникам військових частин, які ведуть власне військове господарство, потрібно видати наказ щодо їх використання. У такому разі залишається тільки електронний облік, вести паперові журнали та дублювати інформацію заборонено.

«До переходу можна вести облік майна в інших програмах без окремого дозволу — до прикладу, Microsoft Office 365. Проте у такому випадку друкувати всі сторінки журналів обліку не потрібно — достатньо лише періодично підписувати узагальнюючу відомість при звірках», — уточнили у відомстві.

Водночас первинні документи (накладні, вимоги, акти, атестати) поки що залишаються в паперовій формі, оскільки вони підтверджують здійснення господарських операцій і можуть вимагатися при перевірках чи службових розслідуваннях.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №10062, який передбачає створення електронного реєстру військовозобов’язаних, а також можливість створення й використання цифрового військового-облікового документа (сертифіката).

За словами заступниці міністра оборони Катерини Чорногоренко, запустити електронний кабінет військовозобов’язаного планують у квітні-червні 2024 року. У кабінеті військовозобов’язаного буде можливість оновити дані без відвідування територіальних центрів комплектації.

Раніше уряд також запровадив електронний документообіг для військових під час та після проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

Фото: «АрміяInform»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду