Індійський місяцехід Pragyan перевели в режим сну

Індійський місяцехід Pragyan перевели в режим сну

16:33,
6 Вересня 2023
1214

Індійський місяцехід Pragyan перевели в режим сну

16:33,
6 Вересня 2023
1214
Індійський місяцехід Pragyan перевели в режим сну
Індійський місяцехід Pragyan перевели в режим сну
Науковці сподіваються на його пробудження 22 вересня.

Індійський місяцехід Pragyan завершив свою прогулянку по поверхні Місяця і був переведений у режим сну менш ніж через два тижні після його історичної посадки біля південного полюса супутника Землі. Про це повідомили представники Індійської організації космічних досліджень і розробок (ISRO) у соцмережі «X».

«Pragyan виконав свої завдання. Зараз він безпечно припаркований і переведений у режим сну», — йдеться в заяві ISRO. Також представники місії заявили, що прилади апарата вимкнені, а зібрані ними дані передані на Землю через посадковий апарат Vikram.

Очікувалося, що посадковий модуль місії Chandrayaan-3 та ровер працюватимуть один місячний день, що дорівнює 14 дням на Землі.

«Наразі батарея повністю заряджена. Сонячна панель орієнтована на отримання світла на наступному сході Сонця, який очікується 22 вересня 2023 року. Приймач не вимикаємо. Сподіваємося на успішне пробудження для виконання чергової серії завдань!» — повідомила ISRO.

Про результати пошуків Pragyan ознак замерзлої води на поверхні Місяця, яку могли б використовувати майбутні місії астронавтів як потенційне джерело питної води або для виготовлення ракетного палива, не повідомляється.

Раніше цього тижня космічне агентство повідомило, що місяцехід підтвердив наявність сірки та виявив ще кілька інших елементів. Спектроскоп з лазерною індукцією виявив на поверхні алюміній, залізо, кальцій, хром, титан, марганець, кисень і кремній. Проте газета Indian Express повідомила, що електроніка на борту індійської місячної місії не розрахована на дуже низькі температури, менше ніж мінус 120°C під час нічного перебування на Місяці.

Нагадаємо, посадкова станція Vikram індійської місії апарата Chandrayaan-3 здійснила успішну посадку на Місяць 23 серпня.

Фото: ISRO

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду