Хакери вивели з ладу два найсучасніші телескопи у світі

Хакери вивели з ладу два найсучасніші телескопи у світі

16:20,
30 Серпня 2023
1888

Хакери вивели з ладу два найсучасніші телескопи у світі

16:20,
30 Серпня 2023
1888
Хакери вивели з ладу два найсучасніші телескопи у світі
Хакери вивели з ладу два найсучасніші телескопи у світі
Розслідування інциденту триває.

Деякі з провідних астрономічних обсерваторій світу повідомили про кібератаки, які призвели до тимчасового припинення роботи. Про це повідомив Space.

У Національній науково-дослідній лабораторії оптично-інфрачервоної астрономії Національного наукового фонду (NOIRLab) зазначили, що хакерська атака сталася 1 серпня 2023 року. Інцидент змусив лабораторію тимчасово припинити роботу її телескопів Gemini North на Гаваях і Gemini South Telescope у Чилі.

Інші, менші телескопи на Серро Тололо в Чилі також постраждали.

«Наш персонал працює з експертами із кібербезпеки, щоб якнайшвидше відновити роботу всіх постраждалих телескопів і нашого вебсайту, і ми задоволені прогресом, досягнутим на цей час», — ідеться в заяві NOIRLab.

Незрозуміло, якою саме була природа кібератак і звідки вони виникли.

У NOIRLab зазначили, що оскільки розслідування все ще триває, організація буде обережною з інформацією, яку надає.

Кібератаки на об’єкти NOIRLab сталися всього за кілька днів до того, як Національний центр контррозвідки та безпеки США (NCSC) випустив бюлетень, у якому інформував американські космічні компанії та дослідницькі організації про загрозу кібератак і шпигунства.

Іноземні шпигуни та хакери «усвідомлюють важливість комерційної космічної галузі для економіки та національної безпеки США, зокрема зростання залежності критичної інфраструктури від засобів космічного базування», йдеться в бюлетені.

Це вже не перший випадок, коли астрономічні обсерваторії стають об’єктами кібератак.

У жовтні 2022 року хакери перервали роботу великого міліметрового/субміліметрового масиву Atacama (ALMA) в Чилі, і NASA роками зазнавало кібератак. У 2021 році агентство постраждало від злому SolarWinds, який керівництво NASA назвало «великим тривожним дзвінком» для кібербезпеки.

Нагадаємо, французький виробник телескопів Vaonis представив адаптер Hestia, який перетворює смартфон на телескоп. Запущено краудфандингову кампанію на Kickstarter, щоб почати його серійне виробництво.

Фото: NOIRLab

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду