Уряд США інвестує 22 мільйони доларів у розробку «розумного» одягу

Уряд США інвестує 22 мільйони доларів у розробку «розумного» одягу

11:37,
5 Вересня 2023
1267

Уряд США інвестує 22 мільйони доларів у розробку «розумного» одягу

11:37,
5 Вересня 2023
1267
Уряд США інвестує 22 мільйони доларів у розробку «розумного» одягу
Уряд США інвестує 22 мільйони доларів у розробку «розумного» одягу
Одяг, що записує відео, аудіо та геолокаційні дані, розробляють для шпигунів, розвідників та правоохоронців.

Федеральний уряд США інвестує 22 мільйони доларів у розробку «розумного» одягу, який може відстежувати зміну характеристик тіла людини, записувати відео та аудіо і водночас придатний для прання. Про це повідомило видання The Intercept.

Згідно з публікацією, йдеться про шкарпетки, нижню білизну, сорочки та штани, які б могли використовувати розвідники, а також держслужбовці, які працюють у стресових середовищах, таких як місця злочинів і контролю над озброєннями.

Такий одяг розроблятимуть у межах програми «Розумні електричні та мережеві текстильні системи», або скорочено SMART ePANTS. За інформацією Офісу директора національної розвідки США, це найбільша інвестиція в цьому напрямку.

У разі успіху одяг може значно покращити можливості таких державних установ, як Міністерство оборони, служби швидкого реагування в Міністерстві внутрішньої безпеки, співробітників розвідувального співтовариства й тих, які працюють у стресових середовищах, таких як місця злочинів і контролю над озброєннями, пояснив керівник програми SMART ePANTS доктор Доусон Кейгл.

Доусон Кейгл, який раніше був інструктором зі зброї в Організації Об’єднаних Націй, зазначив: «Як колишній інспектор зі зброї, я сам знаю, наскільки переносна в руках електроніка може заважати моїй ситуаційній обізнаності під час перевірки».

Він додав: «у незнайомому середовищі я волію мати вільні руки, щоб міцніше схопитися за драбини та поручні та не вдаритися головою, ніж тримати якийсь пристрій».

Проте представники громадськості стурбовані тим, що програма SMART ePANTS може закласти основу для більш інвазивних форм стеження.

Зокрема, журналістка-розслідувачка та авторка The Pentagon's Brain Енні Джейкобсен зазначила, що «тепер вони мають серйозну владу над вами. У TSA вони можуть перевірити ваші руки на наявність вибухівки».

Вона додала: «А тепер припустімо, що SMART ePANTS виявить хімічну речовину на вашій шкірі — уявіть, до чого це може призвести».

Дослідницьке агентство в США, яке підпорядковується директорові національної розвідки США, Intelligence Advanced Research Projects Activity запевнило, що «програми IARPA розроблені та виконуються відповідно до строгих громадянських свобод і протоколів захисту конфіденційності та дотримуються їх. Крім того, IARPA виконує перевірки відповідності громадянським свободам і захисту конфіденційності під час досліджень».

Нагадаємо, на початку серпня президент США Джо Байден підписав наказ, який забороняє американські інвестиції в чутливі технології в Китаї. Заборона поширюється на виробництво мікрочипів, квантових інформаційних технологій та окремих систем штучного інтелекту.

Фото: The Intercept / Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду