Іран судить журналіста Washington Post за шпигунство

Іран судить журналіста Washington Post за шпигунство

09:40,
27 Травня 2015
2040

Іран судить журналіста Washington Post за шпигунство

09:40,
27 Травня 2015
2040
Іран судить журналіста Washington Post за шпигунство
Іран судить журналіста Washington Post за шпигунство
Автори:
У Тегерані в закритому режимі розпочався судовий процес над американським журналістом газети Washington Post Джейсоном Резаяном, якого затримали майже 10 місяців тому за звинуваченнями у шпигунстві.

Про це повідомляє BBC.

Журналіста Джейсона Резаяна, який має подвійне американське та іранське громадянство, влада Ірану звинувачує в тому, що він передавав інформацію "ворожим урядам" і був причетний до "антиіранської пропаганди".

Уряд Ірану не коментує справу американського журналіста, але видання Washington Post оприлюднило гостру заяву про свого співробітника.

Редактор Washington Post назвав судовий процес над журналістом ганебним і гостро розкритикував рішення проводити його в закритому режимі.

"Ганебним і несправедливим діям у ставленні до Резаяна нема кінця, - сказав у заяві виконавчий редактор газети Мартін Берон. - Тепер ми дізнаємося, що його суд буде закритий для світу, а відтак він буде закритим для увагу, якої заслуговує. У цій системі немає ні крихти правосуддя, а в той таки час вирішується доля порядного невинного чоловіка".

Якщо Резаяна визнають винним, йому загрожує 20 років ув'язнення.

У перший день суду, за даними інформаційної служби IRNA, репортер був у судовій залі кілька годин, після чого засідання відклали, Поруч із ним на лаві підсудних сиділа його дружина Єганех Салехі та ще одна жінка, фотожурналіст.

Жодних деталей про висунуті Резаяну звинувачення не повідомляється.

Слухання проходять в одному з судів Тегерана, де зазвичай розглядають політичні або дотичні до національної безпеки справи.

Адвокат пана Резаяна Лейла Ахсан сказала державним іранським ЗМІ, що йому висунуто звинувачення "в шпигунстві, співробітництві з урядами ворожих держав, зборі засекреченої інформації і поширенні антиіранської пропаганди".

Його брат Алі сказав ВВС, що такі звинувачення не мають жодних доказів чи підтверджень.

"Вони ретельно підбирали інформацію, щоби знайти бодай щось, у чому його можна було би звинуватити і таким чином знайти підстави для такого тривалого утримування під вартою", - сказав брат Джейсона Резаяна.

Він додав, що американська влада доклала багато зусиль, щоб не допустити суду над журналістом.

Washington Post наголосила на тому, що пана Резаяна заарештували без висунення звинувачень і утримували в горезвісній тегеранській тюрмі Евін, де він багато місяців провів у ізоляції і без належної уваги лікарів.

Нагадуємо, що 20 квітня Washington Post оприлюднила офіційно не оголошені Іраном звинувачення проти Джейсона Резаяна.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Джейсон Резаян, BBC
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду