В Україні анонсували запуск регуляторної «пісочниці» для штучного інтелекту

В Україні анонсували запуск регуляторної «пісочниці» для штучного інтелекту

19:30,
23 Березня 2023
1897

В Україні анонсували запуск регуляторної «пісочниці» для штучного інтелекту

19:30,
23 Березня 2023
1897
В Україні анонсували запуск регуляторної «пісочниці» для штучного інтелекту
В Україні анонсували запуск регуляторної «пісочниці» для штучного інтелекту
За словами експертів, цей інструмент допоможе розробникам створювати проєкти за стандартами ЄС

23 березня під час форуму «Штучний інтелект 2.0: регулювання та робота під час війни», державний експерт Директорату європейської та євроатлантичної інтеграції у Міністерстві цифрової трансформації України Гордій Румянцев повідомив, що в Україні запустять регуляторну «пісочницю» для розробників штучного інтелекту.

«Я дуже радий анонсувати, що ми починаємо використовувати такий інструмент як регуляторний sandbox, або регуляторна «пісочниця». Ми буквально декілька днів тому отримали фінальне погодження. Це контрольоване середовище, в рамках якого компанії-розробники можуть від самої початкової стадії, від дизайну, розробляти свій продукт так, щоб він враховував вимоги майбутнього акту Європейського Союзу (Акт про регулювання штучного інтелекту, який ще розробляється Європейським Союзом – ДМ)», – сказав Румянцев.

За його словами, компанія, яка створює проєкт з використанням штучного інтелекту, може стати учасником «пісочниці» та отримати експертну підтримку на всіх етапах розробки свого продукту, аби мати можливість надалі вийти на ринок ЄС. Однак експерт наголосив, що участь у цій регулятивній «пісочниці» не буде обов’язковою – як розробляти свій продукт має вирішувати сама компанія.

Акт про регулювання штучного інтелекту, на основі якого планують запуск регуляторної «пісочниці», – це законопроєкт, що має контролювати прогрес та використання штучного інтелекту, враховуючи громадський інтерес та права людини. Вперше цю ініціативу було висунуто у квітні 2021 року, однак усі нові правила набудуть чинності лише після узгодження спільної версії тексту закону Радою ЄС та Європарламентом.

Румянцев додав, що якщо в Україні буде прийнятий якийсь більш м’який та спрощений регуляторний акт щодо штучного інтелекту, тоді українські компанії будуть неконкурентними в країнах Європи. Про те, що такий акт доведеться приймати і Україні, як кандидату в члени ЄС, повідомила і радниця з цифрових прав ECNL Кароліна Іванська: «Як тільки Закон про штучний інтелект буде прийнятий, його також повинні будуть прийняти країни-кандидати до ЄС, якою є і Україна. Цей Акт ще розробляється в Європарламенті, у травні його ще раз будуть обговорювати. Потім розпочнуться перемовини у різних країнах-членах ЄС і сподіваємося, що текст буде готовий наприкінці цього року або на початку наступного».

Головний радник з політик у AccessNow Даніель Лойфер повідомив, що одним з ключових пунктів Акту є публічні дебати стосовно систем з високими ризиками.

«Нам треба подивитися на «пісочниці», як на середовища, де компанії можуть підіймати свої стандарти та комунікувати з регуляторами. Ще одна перевага – прозорість. Ми хочемо знати, які ризики враховувалися та які стратегії були впроваджені», – каже експерт.

Фото: aiconference.com.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду