«Тексти» знайшли чотири нові псевдосоціологічні контори, які піарять Медведчука

«Тексти» знайшли чотири нові псевдосоціологічні контори, які піарять Медведчука

17:07,
14 Грудня 2021
3035

«Тексти» знайшли чотири нові псевдосоціологічні контори, які піарять Медведчука

17:07,
14 Грудня 2021
3035
«Тексти» знайшли чотири нові псевдосоціологічні контори, які піарять Медведчука
«Тексти» знайшли чотири нові псевдосоціологічні контори, які піарять Медведчука
Компанії ставлять ідентичні запитання, а результати їхніх досліджень поширюють медіа, близькі до «ОПЗЖ».

У 2021 році з'явилися чотири нові організації, які публікували завищені рейтинги «ОПЗЖ» та просували Віктора Медведчука, а також проросійські наративи. Про це повідомляє видання «Тексти», яке дослідило роботу сумнівних компаній. 

Загалом таких організацій шість: «Роботизовані телесистеми» (RTS) та центр «BURI-Україна», а також Київський інститут соціологічних і маркетингових досліджень (КІСМД), Київський інститут соціології громадянського суспільства (КІСГС), Соціологічний центр демократичних перетворень (СЦДП) та Агентство стратегічного планування і комунікацій (АСПК). Останні чотири створені саме в 2021 році.

За даними дослідження «Текстів», всі ці компанії просувають однотипні наративи, використовують однакові шаблони та шрифти для оформлення власних опитувань, а результати їхніх опитувань не збігаються з результатами опитувань відомих соціологічних українських компаній. Як правило, вони завищують рейтинг «ОПЗЖ». Більшість із цих організацій відсутні в державних реєстрах, не мають власних сайтів, а замовниками досліджень є невідомі начебто іноземні компанії. Формулювання питань, за якими проводять опитування ці начебто не пов’язані між собою організації, дослівно збігаються, до того ж є маніпулятивними. Результати цих «досліджень» поширюють переважно канали та медіа, пов’язані з «ОПЗЖ»,  а також російські ЗМІ. Характерно, що ці дані використовує партія Анатолія Шарія та його онлайн-ресурс.

Усі ці фірми очолюють люди, які не є соціологами. Директоркою СЦДП є «цілителька та ясновидиця», бізнес-тренерка Ірина Кроліченко; директором КІСГС є колишній нардеп від «Батьківщини» Олександр Ковтуненко; директором КІСМД є політтехнолог Андрій Дягіль, який у 2016 році фігурував як організатор фанзони EURO-2016; про керівників АСПК взагалі немає інформації.

Окрім рейтингів партій чи можливих кандидатів у президенти, ці компанії публікують опитування, що місять меседжі, схожі на тези російської пропаганди. «Тексти» наводять такі приклади:

  • Україна не є повністю незалежною державою, а Зеленський цілковито залежний у своїх діях від Заходу;
  • Медведчук не винен, а закриття його каналів — неконституційне;
  • закриття медведчуківських каналів негативно вплине на репутацію України у світі, а крім того, знизить рейтинг «Слуги народу» і підвищить «ОПЗЖ» (хоча сталось усе навпаки);
  • Україна має замовляти російську вакцину «Спутник V», а також виробляти її в Україні;
  • Зеленський повинен зустрітися з Путіним, а також вести прямі переговори з представниками окупаційної влади Донецька і Луганська;
  • Україна має виконувати Мінські угоди.

«У соціологів є практика в одному запитанні ставити тільке одне запитання. Тут же ми бачимо, що в опитуваннях часто в одне запитання вставляють декілька запитань. Наприклад, "власть не справляется" і "процесс провален" в одному реченні. У респондента можуть бути різні думки про ці речі окремо, але вони злиті в одне запитання.

Крім того, запитання підштовхують до потрібної емоції: "Якщо ви вважаєте, що все провалено, то оберіть чому". Такі запитання роблять викривлення через саму згадку слова "провал", і вони відразу підсовують список причин, не переконавшись, якою мірою респондент реально вірить у провал. Найкраще було б спочатку спитати: "Оцініть рівень вакцинації" і дати зважену шкалу від "погано" до "добре". А потім уже питати про причини такої відповіді (лише тим, хто вважає, що все погано)», — коментує формулювання запитань керівник центру соціологічних досліджень Київської школи економіки Тимофій Брік.

Видання «Тексти» зробило дослідження в рамках наповнення своєї Бази псевдосоціологів і прихованих піарників. Аби база й далі поповнювалася, редакція просить підтримати її роботу на Patreon.

Іллюстрації: TEXTY.ORG.UA 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду