Щеплення або дистанційне навчання: що відбувається в освіті після запровадження «жовтої зони»

Щеплення або дистанційне навчання: що відбувається в освіті після запровадження «жовтої зони»

12:05,
29 Вересня 2021
4309

Щеплення або дистанційне навчання: що відбувається в освіті після запровадження «жовтої зони»

12:05,
29 Вересня 2021
4309
Щеплення або дистанційне навчання: що відбувається в освіті після запровадження «жовтої зони»
Щеплення або дистанційне навчання: що відбувається в освіті після запровадження «жовтої зони»
Межу у 80% щеплених від коронавірусу працівників не перейшли ще понад шість тисяч українських шкіл.

Із 23 вересня вся Україна перейшла в «жовту зону» й карантинні правила стали жорсткішими. Зокрема, масові заходи мають відбуватись, якщо на одну людину є щонайменше чотири квадратні метри площі, спортзали працюватимуть лише в разі обмеження кількості відвідувачів — одна людина на 10 квадратних метрів, а в усіх приміщеннях потрібно обов’язково носити маски. Але вакциновані від коронавірусу  отримують деякі бонуси: наприклад, щеплена людина може без проблем відвідувати кафе, театри, ресторани, якщо має сертифікат про вакцинацію. Щеплення перевіряють і у шкільних вчителів, ба більше — ті школи, в яких щепилося менше 80% працівників, мають працювати дистанційно. MediaSapiens розповідає, хто саме із працівників школи має щепитися, аби заклад не перейшов на дистанційне навчання, та чи не є така вимога дискримінаційною.

 

Хто потрапляє у 80%? Йдеться лише про вчителів?

Ні, норма про 80% щеплених стосується всіх працівників шкіл, однак не поширюється на працівників дитячих садочків, спецзакладів та молодших класів. Відповідно до  постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року, якщо в Україні запровадять жовтий рівень епідеміологічної небезпеки, учні можуть відвідувати ті школи, в яких 80% усіх штатних працівників — учителів, кухарів, охоронців та інших, — мають сертифікат хоча би про одне щеплення від коронавірусу. Також зараховуватимуть і працівників із негативним ПЛР-тестом на коронавірус або ж довідкою про нещодавнє одужання, однак чинність тесту потрібно підтверджувати за допомогою Єдиного державного порталу електронних послуг, зокрема — через додаток «Дія». Якщо у школі менш ніж 80% працівників, які мають один із необхідних документів, за словами міністра науки Сергія Шкарлета, навчання має тривати в дистанційному форматі. Натомість дитячі садочки та молодша школа мають працювати в «жовтій зоні» у звичному режимі. «Неодноразово наголошував на тому, що вихованці дитсадків, учні початкової школи та спеціальних закладів освіти потребують безпосереднього контакту з педагогічними працівниками. Тривала “дистанційка” для наймолодших може призвести до непоновлюваних втрат у навчанні», — казав Шкарлет.

 

Скільки освітян щепилися?

За даними Міністерства охорони здоров’я, станом на 23 вересня 2021 року понад 770 тисяч працівників освіти отримали хоча б одну дозу вакцини проти covid-19, що становить 63% від загальної кількості працівників сфери освіти. Станом на 26 вересня найбільше освітян щепилося в Луганській (85%), Харківській (83%), Донецькій (80%) та Черкаській (79%) областях. Низькі показники спостерігаються в Рівненській (36%), Львівській (47%), Кіровоградській і Тернопільській областях (51%). 

У МОЗ наголосили, що створення безпечного простору для навчання дітей — спільна відповідальність. «Вимога щодо вакцинованих працівників навчальних закладів — це спосіб запобігти стрімкому поширенню коронавірусної хвороби. Варто пам’ятати, що найефективніший спосіб подолати хворобу — це вакцинація. Щеплення допоможе вам запобігти важкому перебігу хвороби та госпіталізації і врятує ваше життя», — кажуть у міністерстві.

Школи, в яких щеплено недостатньо працівників, перейшли на дистанційне навчання. Наприклад, на Закарпатті дистанційно навчаються учні в понад 240 школах, у Рівному в онлайн перейшло 24 школи, на Кіровоградщині на дистанційне навчання перейшли 200 шкіл, на Житомирщині — 210.

 

За даними Київської міської та обласних державних адміністрацій, станом на 27 вересня вже більше 900 шкіл в Україні вакцинували всіх працівників хоча б однією дозою вакцини. Однак іще близько шести тисяч шкіл в Україні не виконали вимогу про вакцинацію 80% працівників. «Кампанія триває і МОЗ закликає всіх, зокрема й працівників сфери освіти, щепитися проти коронавірусної хвороби», — додають у міністерстві.

 

Чи можна спонукати вчителів щепитися?

Щепитися вчителів закликають не вперше. Зокрема, робив це і міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. «Я вкотре закликаю вчителів свідомо й виважено підійти до питання вакцинації й не зволікати із захистом себе та дітей. Дякую кожному, хто обирає безпеку, хто дбає про свої колективи, колег і всіх інших учасників освітнього процесу», — сказав Шкарлет.

А прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 22 вересня взагалі заявив, що за новим наказом МОЗ учителів, а також працівників центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій щеплюватимуть обов’язково. Однак коли наказ набуде чинності, поки що невідомо. Також міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко каже, що обов’язкова вакцинація передбачена законодавством. Йдеться про статтю 12 закону  «Про захист від інфекційних хвороб»: згідно з нею представники окремих професій, робота яких може призвести до поширення інфекційних хвороб, мають отримати обов’язкові щеплення. На думку Віктора Ляшка, обов’язкова вакцинація для вчителів є законною; це підтверджує Європейський суд з прав людини, який у квітні 2021 року виніс рішення щодо позову громадянки Чехії, дитину якої через відсутність щеплень не приймали до дитсадка. Схоже рішення в березні цього року виніс і Верховний суд України, визнавши, що «держава, установивши заборону відвідувати навчальний заклад дитині, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов'язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров'я всіх учасників освітнього процесу, у тому числі й самої нещепленої дитини».

На думку юриста, спеціаліста з конституційного права Олександра Марусяка, рекомендацію щодо щеплення освітян можна буде вважати дискримінаційною, якщо будуть непропорційні обмеження прав невакцинованих. Він пояснює, що, відповідно до третьої статті Конституції України, людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. «Однак правове регулювання питання, пов'язане з вакцинацією проти коронавірусу, дискусійне, оскільки тут є конфлікт публічного (здоров'я населення) і приватного (право на приватність) інтересів. Ні законодавець, ні судова практика ще не виробили чітких і однозначних правових підходів до розв’язання конфлікту цих інтересів, — каже Олександр Марусяк. — Крім того, закон “Про захист населення від інфекційних хвороб” передбачає перелік захворювань, від яких проводиться обов’язкова вакцинація (наприклад, туберкульоз). Зрозуміло, що covid-19 там немає».

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов у коментарі «Ліга.Лайф» сказав, що вчителі шкіл у всій країні відчувають тиск керівництва. «Зараз директори поставлені в таку ситуацію, коли їх змушують тиснути на вчителів, погрожуючи звільненням та закриттям шкіл, недопуском до роботи, що є абсолютно незаконним», — сказав Сергій Горбачов. Він додав, що допомогти може рішення про обов’язковість вакцинації для низки професій, які вимагають особливих умов праці. «Вчительська професія належить до таких, оскільки вчитель, який контактує щодня з кількома сотнями людей, – це група ризику. Він має бути захищений вакцинацією», — сказав він.

 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду