Головний редактор каналу Nexta Роман Протасевич покинув проєкт

Головний редактор каналу Nexta Роман Протасевич покинув проєкт

15:10,
28 Вересня 2020
2669

Головний редактор каналу Nexta Роман Протасевич покинув проєкт

15:10,
28 Вересня 2020
2669
Головний редактор каналу Nexta Роман Протасевич покинув проєкт
Головний редактор каналу Nexta Роман Протасевич покинув проєкт
Автори:
Протасевич покидає Nexta, бо не домовився зі засновником каналу Степаном Путилою.

Головний редактор найбільшого у Білорусі опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич покинув проєкт, повідомив він у Twitter.

«З неділі [27 вересня] я більше не маю ніякого відношення до проєкту Nexta. Рішення про вихід було прийнято мною і не є спонтанним», — зазначив Протасевич. Він також натякнув на початок нових проєктів, але не повідомив деталей.

У коментарі «Наша ніва» Протасевич пояснив, що покинув Nexta, бо не домовився зі засновником каналу Степаном Путилою.

Найпопулярніший білоруський канал у Telegram Nexta Live нараховує сьогодні понад 2 млн підписників. Він оперативно повідомляє про події, які розгортаються в Білорусі після президентських виборів 9 серпня.

На каналі публікують інформацію про протести на білоруських підприємствах, побиття мітингувальників, про підтримку протестів в інших країнах, зокрема в Україні. Всі бажаючі можуть зв'язатися з адміністраторами каналу Nexta через бот, який вказаний в біографії. Очевидці подій можуть надсилати адміністраторам свої фото, відео та інформацію - все це потім розмістять в каналі.

Назва каналу походить від білоруського слова «нехта» і перекладається як «хтось». У каналу немає штатних журналістів. Над каналом працюють 3-4 людини. Вони збирають і публікують повідомлення, які надсилає «хтось» - звичайні люди, небайдужі до подій в Білорусі.

Канал у Telegram заснував 22-річний блогер, відомий під іменами Степан Путило, Степан Свєтлов або Степан Nexta. Ще раніше, у 2015 році він створив ютуб-канал Nexta. Першою публікацією стало відео з піснею «Вибору немає», яка закликала бойкотувати тодішні президентські вибори в Білорусі. Після цього блогером зацікавилися спецслужби. Його вже оголосили в розшук в Білорусі - блогеру загрожує до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За попередніми результатами, Олександр Лукашенко здобув понад 80%, а кандидатка від опозиції Світлана Тіхановська — близько 10%. Проте вона відмовилася визнавати офіційні результати виборів і закликала людей протестувати.

У різних містах країни розпочалися протести, які влада жорстоко придушує, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі. 

11 серпня Світлана Тіхановська покинула Білорусь і прибула в Литву. Протести у країні тривають.

З дня виборів у Білорусі були перебої з інтернетом, роботою соціальних мереж і месенджерів, а також і великих інтернет-медіа. Чинний президент Олександр Лукашенко стверджує, що інтернет у країні вимкнули нібито з-за кордону, щоб «викликати невдоволення в населення». 

12 серпня доступ до соціальних мереж, месенджерів, пошукових систем, місцевих та іноземних видань частково відновили.

16 серпня у столиці Білорусі Мінську відбулось два мітинги - один на підтримку Олександра Лукашенка, інший проти. Другий мітинг виявився найчисельнішим в історії сучасної Білорусі - в ньому взяли участь понад 200 тисяч осіб. На протести в інших містах вийшло кілька десятків тисяч білорусів.

Фото: Facebook

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду