Онлайн-прописка та автоматична реєстрація ФОП: які нові функції презентували в «Дії»

Онлайн-прописка та автоматична реєстрація ФОП: які нові функції презентували в «Дії»

15:12,
17 Травня 2021
2268

Онлайн-прописка та автоматична реєстрація ФОП: які нові функції презентували в «Дії»

15:12,
17 Травня 2021
2268
Онлайн-прописка та автоматична реєстрація ФОП: які нові функції презентували в «Дії»
Онлайн-прописка та автоматична реєстрація ФОП: які нові функції презентували в «Дії»
Автори:
До 2024 року планується перевести 100% публічних послуг в онлайн.

Міністерство цифрової трансформації 17 травня під час Diia Summit 2.0 презентувало нові функції, які з'явились на порталі державних послуг «Дія».

«Мінцифра продовжує будувати цифрову державу, створюючи унікальні онлайн-сервіси та революційні проєкти. До 2024 року плануємо перевести 100% публічних послуг в онлайн. Будь-яка послуга від держави буде доступною за кілька хвилин і не виходячи з дому. А замість десяти кабінетів — один портал — "Дія"», — зазначив віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Зокрема, на порталі з'явилась можливість змінити місце реєстрації проживання онлайн. Наразі це експериментальний проєкт, доступний мешканцям Києва, Харкова, Вінниці, Луцька, Рівного, Кривого Рогу і Маріуполя. Впродовж року йогу планують масштабувати на всю країну. 

Щоб скористатись послугою, потрібна ID-картка та онлайн-підтвердження власника житла. Заповнення заяви в «Дії» займає 10-15 хвилин.

Ще одна нова функція — автоматична реєстрація ФОП — дозволяє відкрити власний бізнес онлайн, без участі держреєстратора. Заявка на відкриття ФОП одразу надходить до реєстру фізосіб-підприємців. На заповнення заяви знову ж таки потрібно 10-15 хвилин, а її обробку — кілька секуннд.

Крім того, через застосунок можна сплатити податки та подати декларацію про доходи.

Процес подання декларацій спростили: замість двох сторінок та понад 30 полів (з яких потрібно знати, де правильно заповнювати) тепер достатньо відповісти лише на чотири запитання та внести суму доходу для розрахунку єдиного податку. Система сповіщень нагадуватиме про граничні дати подання декларацій та сплати податків.

Також у застосунку появилась функція електронного підпису. Він дозволяє завіряти будь-які документи в цифровому вигляді і безкоштовно.

Функція NFC-авторизації дозволить авторизуватись у «Дії», приклавши ID-картку до смартфона. У застосунок підтягнуться всі документи та згенерується електронний підпис. 

Статичний QR-код — допоможе ділитися необхідними документами онлайн, щоб, ннаприклад, заселитись у готель чи оформити кредит. У «Дії» можна побачити історію шерингів: коли, скільки разів і з ким ділилися цифровими копіями документів.

Також у застосунку стали доступними е-петиціїУкраїнці зможуть створювати, переглядати та підтримувати електронні петиції на порталі «ВзаємоДія» або в застосунку «Дія». Це перший етап запровадження електронної демократії в Україні.

У «Дії» відтепер можна подати заявку на нове водійське посвідчення, це займає кілька хвилин. Також для тих, у кого є водійське посвідчення, кожну годину система оновлюватиме розділ «Штрафи». Стануть доступними штрафи, виписані патрульними, вони з'являтимуться у цьому ж розділі. За 5 днів до закінчення терміну оплати «Дія» нагадає про несплачений штраф, виписаний патрульним.

Внутрішньо переміщені особи, які постраждали через російську агресію в Криму та на сході України, можуть подати онлайн-заявку на доступний кредит на житло — на 20 років під 3% річних. Подання заявки займає 10 хвилин. 

Також у застосунку можна будет сплачувати адмінзбори. Для цього потрібно навести камеру в «Дії» на QR-код біля реєстратора. Квитанція буде сформована автоматично. Послуга доступна в Одесі, Хмельницькому та Рівному, поступово її масштабують на всю Україну.

Нагадаємо, президент Зеленський заявив, що українські органи державної влади з 24 серпня перейдуть у paperless-режим.

Фото: diia.gov.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду