В Україні остаточно прирівняли електронний паспорт до паперового та ID-картки

В Україні остаточно прирівняли електронний паспорт до паперового та ID-картки

17:39,
30 Березня 2021
2144

В Україні остаточно прирівняли електронний паспорт до паперового та ID-картки

17:39,
30 Березня 2021
2144
В Україні остаточно прирівняли електронний паспорт до паперового та ID-картки
В Україні остаточно прирівняли електронний паспорт до паперового та ID-картки
Автори:
Закон набирає чинності з 23 серпня 2021 року.

30 березня Верховна Рада ухвалила в другому читанні Закон «Про внесення змін до Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус"», — написали на сайті парламенту. «За» проголосували 302 народних депутати.

Згідно з законом, цифрові паспорти (е-паспорт й е-паспорт для виїзду закордон) буде можливо пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетинання державного кордону, в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. Також законом увели термінологію, зокрема щодо застосування цифрових паспортів. 

Цифрові паспорти вже можна використовувати в більшості життєвих ситуацій, — пояснили в пресслужбі Міністерства цифрової трансформації. Їх приймають ЦНАПи для надання державних послуг, державні установи та суди. Е-паспорти можна використовувати для отримання відправлень на пошті, для підтвердження віку в супермаркетах, у банках — для підтвердження особи та здійснення касових операцій, а також для відкриття банківського рахунку онлайн.  З цифровими паспортами також можна подорожувати Україною літаком і потягом, заселятися в готель тощо.

«Україна — перша країна у світі, що запустила цифрові паспорти та законодавчо прирівняла їх до звичайних документів. Користувачі "Дії" більше не стикатимуться з ситуаціями, коли цифровий паспорт не приймають. Це не просто важлива подія в історії сучасної України та великий крок до впровадження режиму "без паперу". Це унікальний світовий кейс, яким можна і варто пишатися», — зауважив віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

У Мінцифри нагадали, що запустили цифрові паспорти в мобільному застосунку «Дія» у квітні 2020 року. Ними можуть користуватися близько 20 млн українців — більше 5,5 млн з них мають ID-картку і ще 18 млн є власниками закордонних біометричних паспортів. Від запуску користування ними було експериментальним проєктом та регулювалося відповідною постановою Кабінету Міністрів України.

У вересні 2021 року Україна розпочне входження в режим «без паперу», тобто державні органи не матимуть права вимагати паперові документи, якщо необхідна інформація вже є в реєстрах, — додали в міністерстві.

Нагадаємо, 4 лютого закон ухвалили в першому читанні 303-ма голосами парламентарів.

З 1 грудня 2020 року банки почали приймати цифровий паспорт або закордонний цифровий паспорт у додатку «Дія» під час здійснення касових операцій для ідентифікації і верифікації клієнта чи його представника.

Фото: minfin.com.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду