45% українців вважають, що коронавірус був поширений в інтересах фармбізнесу – дослідження

45% українців вважають, що коронавірус був поширений в інтересах фармбізнесу – дослідження

16:41,
3 Березня 2021
1580

45% українців вважають, що коронавірус був поширений в інтересах фармбізнесу – дослідження

16:41,
3 Березня 2021
1580
45% українців вважають, що коронавірус був поширений в інтересах фармбізнесу – дослідження
45% українців вважають, що коронавірус був поширений в інтересах фармбізнесу – дослідження
Проте лише 15% людей жорстко налаштовані проти вакцинації

2 березня «Детектор медіа» презентував власне дослідження про поширення дезінформації у телеграм-каналах «Інфодемія в українському телеграмі: хто, як та навіщо?». Під час презентації політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський поділився результатами опитування, яке Фонд спільно з Центром політичної соціології провів у листопаді 2020 року. Опитування демонструвало зріз громадської думки в різних питаннях по коронавірусу – насамперед, ставлення до його поширення, дій держави під час пандемії, вакцинації загалом, а також поширення дезінформації та її вплив на  суспільство.

«Опитування виявило незадоволеність людей діями влади та недовіру до неї. На цьому тлі дезінформація посилює свій вплив,  має шанс переконати більшу кількість людей, і змінити їхню поведінку: замість того, щоб виконувати правила,  дотримуватися карантинних норм та рекомендацій щодо забезпечення власної безпеки люди чинять опір. А це, в свою чергу, має наслідки не тільки для здоров’я людей, а і політичні наслідки», - розповів пан Бурковський.

Про недовіру до дій влади свідчать наступні данні: під час опитування 38% громадян мали серед рідних, друзів чи знайомих підтверджені тестами випадки захворювання на коронавірус. Ці дані, коментує експерт, не співпадали з даними офіційних джерел – і це призводило до поширення недовіри в суспільстві.

«Якщо дуже обережно порівняти статистику офіційну з даними цих опитувань, виходить, що станом на листопад існував дуже великий розрив між даними, які показувала офіційна статистика - і тією кількістю випадків коронавірусу,  про які знали самі люди. Такий розрив впливає на те, що люди шукають альтернативні джерела інформації», - розповів Бурковський.  Що, в свою чергу, сприяє зростанню впливу дезінформації і знижує рівень довіри людей до влади: коли оголошують карантинні заходи, плани вакцинації й інші заходи, все менше і менше людей довіряють офіційним органам влади та виконують рекомендації державних органів.

Також дані дослідження демонструють незадоволення діями влади під час боротьби з пандемією – загалом 64% українців вважає  дії влади неефективними.

Окремо експерт підкреслив роль медіа у поширенні неправдивих тверджень або розпалювання ворожнечі між українцями під час пандемії. Наприклад, за даними дослідження, значний відсоток жителів Західної України вважає, що до поширення другої  хвилі захворюваності на коронавірус причетні медіа, які або значно перебільшують, або применшують загрозу коронавірусу, тобто дезінформують населення. У той же час у східному регіоні 27% респондентів  вважають, що до появи другої хвилі призвело «повернення гастарбайтерів на Західну Україну», або покладали відповідальність на іноземців, які начебто привезли вірус з-за кордону. Бурковський додав, що багато повідомлень про  заробітчан, які  начебто причетні до спалаху коронавірусу в західному регіоні, на початку пандемії друкували проросійськи медіа, зокрема «Страна.юа», і наслідки таких публікацій стали наявними в опитуванні вже восени. «Таким чином медіа знову ділили українців на сорти за місцем проживання та  розколювали суспільство», - додав експерт.

Також за результатами дослідження переважна більшість українців не  розраховує на адекватну медичну допомогу  - 71%  людей вважають, що не отримають якісне лікування. При цьому, хоча такий значний відсоток свідчить про те, що люди  мають покладатися лише на себе  і власні ресурси, якщо захворіють, - це не призвело до усвідомлення необхідних дій задля попередження захворювання. Лише 30% респондентів вважають носіння масок ефективним засобом проти захворювання, дистанціювання  – 37%, а миття рук - 42% опитуваних. Експерт зауважив, що для переривання ланцюга  захворюваності потрібно, щоб  хоча б дві третини людей  виконували рекомендації ВООЗ щодо масок, дистанції та миття рук.

Окремо  в дослідженні опитували про ставлення до вакцинації, але оскільки на той момент вакцини від коронавірусу же не було,  дослідники питали респондентів про їхнє ставлення до грипу. Загалом, лише 4% з опитуваних вважають щеплення від грипу потрібним. Але значний відсоток (43% )  респондентів готові  зробити щеплення за певних умов: якщо порекомендує лікар, і якщо вакцина буде безкоштовною(з 43%  опитуваних 30% вакцинуються безкоштовною вакциною). І лише 15% респондентів однозначно відмовляться від вакцини.

«Це доволі невисокий відсоток абсолютних противників вакцинації у порівнянні з Заходом. Інших можна переконати, - говорить Бурковський. – Але для цього держава потрібно докласти зусиль, в першу чергу, потрібні інформаційні заходи та комунікація з боку відповідних органів, зокрема МОЗу. Також необхідно змінити ставлення до пацієнтів в лікарнях, яке залишається ще з часів СРСР некомфортним для пацієнтів – це також впливає на готовність українців вакцинуватися».

Коментуючи вплив на українську аудиторію телеграм-каналів, яке аналізував  у власному дослідженні «Детектор медіа», Петро Бурковський зауважив, що більшість  неправдивих тез, та меседжів, які вони поширюють, поширює російська пропаганда: «Дуже багато з того, що поширюють телеграм-канали в Україні,  на жаль, співпадає з тим, що поширюють російськи ЗМІ та дублюється проросійськими ЗМІ в Україні, і джерело багатьох  фейків знаходиться в Росії».

Задля виявлення впливу дезінформації  на українців, дослідники з Фонду «Демініціативи» та Центру політичної соціології також просили оцінити різні  неправдиві твердження про коронавірус  та заходи боротьби з ним – і нажаль, дані свідчать про стійке та широке поширення фейків та їхнього впливу на людей.  Виявилося, що з твердженням «Загроза коронавіросу надто перебільшена, а від інших хворіб помирає більше людей» згодні більше третини респондентів  - 36%. З твердженням, що маски в більшості випадків не захищають від ковіду, згодні 47% респондентів. Найбільш сумною статистикою пан Бурковський назвав ще один показник – віру в змову бізнесу, зокрема фармкомпаній, проти людства: за даними дослідження в листопаді майже 45%  опитуваних згодні з твердженням «коронавірус був поширений в інтересах великого бізнесу, у тому числі виробників ліків та вакцин». Позитивною новиною експерт назвав те, що більше половини опитуванинх не вважали доведеною ефективність російської вакцини - попри зусилля, які докладає в  просуванні «Супутника V» РФ. 

Детальніше про  поширення інфодемії в телеграм-каналах читайте у матеріалі «Детектор медіа».

Опитування було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 3–16 листопада 2020 р. Загалом було опитано 2002 респондента за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій). Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Фото:zajtzeve.otg.dp.gov.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду