У 2020 році жінки зняли рекордну кількість фільмів — дослідження

У 2020 році жінки зняли рекордну кількість фільмів — дослідження

15:10,
5 Січня 2021
1880

У 2020 році жінки зняли рекордну кількість фільмів — дослідження

15:10,
5 Січня 2021
1880
У 2020 році жінки зняли рекордну кількість фільмів — дослідження
У 2020 році жінки зняли рекордну кількість фільмів — дослідження
Автори:
Серед режисерів 250 найкращих фільмів року кількість жінок-режисерок складає 18%. Це на 5% більше, ніж було у 2019 році.

Аналітики Центру вивчення жінок в кіно і на телебаченні Каліфорнійського університету в Сан-Дієго розглянули 100 найкасовіших картин і з’ясували, що серед режисерів частка жінок склала 16%. Це на 4% більше, ніж було минулого року - тоді жінок серед режисерів найкасовіших стрічок було 12%, повідомляє видання WION з посиланням на дослідження.

У ТОП-100 фільмів за касовими зборами потрапили три блокбастери, зняті жінками: «Мулан» Нікі Каро, «Хижі пташки (Та фантастична Харлі Квін)» Кеті Янь і «Чудо-жінка: 1984» Патті Дженкінс.

Крім того, серед режисерів 250 найкращих фільмів року жінок-режисерок ще більше - 18%. Це на 5% більше, ніж було у 2019 році. У 2018 році частка жінок серед режисерів фільмів складала лише 8%.

Через пандемію COVID-19 довелось перенести реліз багатьох проєктів. У 2020 році очікували прем’єру фільмів «Чорна Вдова» Кейт Шортленд та «Вічні» Хлої Чжао — реліз цих стрічок запланований на цей рік.

Деякі фільми так і не вийшли на великі екрани. Замість цього вони були показані на стрімінгових сервісах. Серед режисерів цих фільмів 9% складають жінки.

За словами директорки Центру дослідження Марти Лузен, зростання кількості жінок, які займаються режисурою спостерігається протягом декількох років поспіль.

Це ламає нещодавню історичну модель, згідно з якою цифри мають тенденцію до збільшення протягом одного року і до зменшення наступного. 

Крім того, жінки присутні й в інших галузях кіноіндустрії: 28% продюсерки, 21% виконавчі продюсерки, 18% монтажерки, 12% сценаристки та 3% операторки.

Втім, досі залишається багато фільмів, де жінок або майже немає, або їх серед знімальної групи менш ніж п'ять. За даними дослідження, у 2020 році таких фільмів було 67%.

Нагадаємо, мюзикл про щура Ремі «Рататуй», який запустили на Новий рік на платформі TikTok, уже зібрав понад $1 млн. Прем’єра готувалась кілька місяців. Протягом цього часу розроблялись костюми, ставили танцювальні номери. 

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду