Nexta вирішив дистанціюватися від координації протестів проти Лукашенка

Nexta вирішив дистанціюватися від координації протестів проти Лукашенка

13:30,
14 Березня 2021
1897

Nexta вирішив дистанціюватися від координації протестів проти Лукашенка

13:30,
14 Березня 2021
1897
Nexta вирішив дистанціюватися від координації протестів проти Лукашенка
Nexta вирішив дистанціюватися від координації протестів проти Лукашенка
Автори:
Телеграм-канал зосередить увагу на розслідуванні діянь самопроголошеного президента.

Телеграм-канал Nexta, який розповідає про події в Білорусі та став найпопулярнішим у країні під час масових протестів проти Олександра Лукашенка в 2020 році, вирішив дистанціюватися від координації цих акцій. Про це розповів засновник каналу Степан Путіло в коментарі DW.

«Ми змінили тактику. Ми більше не допомагаємо людям координувати протести. У серпні через блокування інтернету вони попросили нас допомогти трохи скоординувати їх дії, розповісти, куди хтось йде. Зараз ми відійшли від цього, тому що люди самоорганізуються в чатах», — зазначив він.

Путіло повідомив, що його команда не планувала випускати фільм-розслідування про власність і зловживання Лукашенко під час весняних протестів, але в найближчі тижні готує до випуску продовження.

8 березня 2021-го білоруський опозиційний проєкт Nexta опублікував на Youtube фільм-розслідування про статки Олександра Лукашенка – «Лукашенко. Золоте дно».

Автори фільму стверджують, що у власності Лукашенка перебуває 18 «царських маєтків» – державних або подарованих, колекція з десяти автомобілів люкс-класу загальною вартістю 4 млн євро – Maybach, Tesla, Rolls-Royce і інших. Також в Лукашенка є особистий авіапарк, ексклюзивні ручки Montegrappa за за 2000-4000 євро і т.д. 

Сам головний герой розслідування вважає це «калькою з фільму про Путіна».

Нагадаємо, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська. У різних містах країни розпочалися акції протесту, які влада жорстоко придушує.

23 вересня 2020 року Олександр Лукашенко провів свою інавгурацію та оголосив себе президентом. Результати виборів у Білорусі не визнали ЄС, США, Канада, Велика Британія, Україна. ЄС і Канада запровадили санкції проти посадовців Білорусі.

20 жовтня 2020 року Верховний суд Білорусі визнав телеграм-канал Nexta, який висвітлює інформацію про події у країні після президентських виборів, та його логотип «екстремістськими матеріалами». Цим же рішенням суд зобов’язав Міністерство інформації Білорусі обмежити доступ до ресурсу, а сам телеграм-канал та логотип внести до республіканського списку екстремістських матеріалів. КДБ Білорусі визнав засновників телеграм-каналу Nexta терористами.

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи проти засновника телеграм-каналів Nexta і Nexta Live Степана Путила та колишнього головного редактора цих видань Романа Протасевича. Їх звинувачують в організації «масових заворушень, що відбувалися на території Мінська з 9 серпня і тривають досі». Путила та Протасевича також звинувачують у посиленні соціальної ворожнечі щодо представників влади і співробітників правоохоронних органів. У лютому Слідчий комітет Білорусі звернувся до Польщі з вимогою екстрадувати Путила та Протасевича.

Фото: reuters.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду