У Twitter «поховали» письменницю Джоан Роулінг — її знову звинувачують в трансфобії

У Twitter «поховали» письменницю Джоан Роулінг — її знову звинувачують в трансфобії

18:49,
15 Вересня 2020
3448

У Twitter «поховали» письменницю Джоан Роулінг — її знову звинувачують в трансфобії

18:49,
15 Вересня 2020
3448
У Twitter «поховали» письменницю Джоан Роулінг — її знову звинувачують в трансфобії
У Twitter «поховали» письменницю Джоан Роулінг — її знову звинувачують в трансфобії
Автори:
Приводом до кампанії в соцмережах стало надходження в продаж книги про приватного детектива Корморана Страйка «Погана кров».

У соціальній мережі Twitter «поховали» письменницю Джоан Роулінг. Вони почали масово публікувати інформацію про її смерть під хештегом #RIPJKRowling (RIP, Rest in peace — «Спочивай з миром»). 

Під цим тегом користувачі соціальної висловлювали співчуття у зв'язку зі «смертю» письменниці (насправді вона жива, і адміністрація Twitter навіть додала до хештегу відповідне пояснення). Інші міркували про смерть її кар'єри. Треті стверджували, що книги про Гаррі Поттера насправді написана не Роулінг, а співачка Брітні Спірс або Деніел Редкліфф.

Приводом до цього стало надходження в продаж 15 вересня п’ятої книги в серії романів про приватного детектива Корморана Страйка «Погана кров» («Troubled Blood»). Роулінг випускає цю серію з 2013 року під псевдонімом Роберт Гелбрейт.

За кілька днів до виходу книги в продаж рецензії на неї випустили кілька видань, включаючи Wall Street Journal, The Guardian і The Telegraph. У новій книзі головний герой розслідує зникнення лікаря Марго Бамборо, що відбулося ще в 1974 році. У злочині підозрюють серійного вбивцю-психопата Денніса Кріда. 

У рецензії The Telegraph зазначається, що Крід — цисгендерний чоловік, який переодягається в жіночий одяг. «Цікаво, що критики позиції Роулінг з питань трансгендерності зроблять з книгою, мораль якої, здається, така: ніколи не довіряйте чоловіку в сукні», - написав автор рецензії Джейк Керрідж.

Після рецензії The Telegrap, в соцмережах піднялася нова хвиля критики. «Джоан Роулінг одержима трансгендерними людьми і в своїх романах активно зображує їх як агресорів», — написала в Twitter критик Ель Доусон. Вона зазначила, що Роулінг вже показувала трансгендерного персонажа в негативному світлі в другій книзі про Корморана Страйка «Шовкопряд».

У виданні The Independent вийшло інтерв'ю з актрисою і активісткою Синтією Ніксон. Вона заявила, що її 23-річний син-трансгендер засмутився через висловлювання Роулінг про трансгендерних людей. «Йому було дуже боляче, тому що велика частина його дитинства була пов'язана з Гаррі Поттером», — сказала Ніксон.

На противагу хештегу #RIPJKRowling виник інший — #IStandWithJKRolling («Я на стороні Джоан Роулінг). Під ним користувачі мережі звинувачуючи критиків письменниці в цькуванні й поширенні «культури скасування».

Раніше Роулінг уже критикували за її висловлювання про трансгендерних людей. У червні письменниця іронізувала над виразом «люди, у яких є менструація» і випустила колонку, в якій висловила занепокоєння через збільшення кількості молодих дівчат, які зважилися на трансгендерних перехід, а також через те, що у трансгендерних жінок є доступ в жіночі туалети. Точку зору Роулінг тоді відмовилися підтримати багато публічних персон. У тому числі в актори, які грали у фільмах за її книгам.

Нагадаємо, у США вибухнув скандал довкола фільму «Красуньки» французької режисерки Маймун Дукур, який вийшов на Netflix. Петиція про видалення фільму набрала понад 600 тисяч підписів. Американці закликають Netflix видалити фільм за сексуалізацію дітей, а режисерці погрожують в соціальних мережах.

Фото: Sphere

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віктор
07:29 / 16.09.2020
Все правильно робить. А то розвелося тих райдужних хлопчиків, що в кишку жаряться.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду