Усі говорять про російську вакцину від COVID-19. Вона справді існує, і ми врятовані?

Усі говорять про російську вакцину від COVID-19. Вона справді існує, і ми врятовані?

13:00,
13 Серпня 2020
4757

Усі говорять про російську вакцину від COVID-19. Вона справді існує, і ми врятовані?

13:00,
13 Серпня 2020
4757
Усі говорять про російську вакцину від COVID-19. Вона справді існує, і ми врятовані?
Усі говорять про російську вакцину від COVID-19. Вона справді існує, і ми врятовані?
Росія оптимістична у своїх прогнозах, але вчені та представники інших країн б’ють на сполох.

Першим гучну новину оголосив російський президент Володимир Путін. «Наскільки мені відомо, сьогодні вранці вперше у світі зареєстрована вакцина проти нової коронавірусної інфекції», – сказав він 11 липня під час наради з членами свого уряду і попросив докладніше розповісти про це міністра охорони здоров’я Михайла Мурашка.

Той підтвердив інформацію. За його даними, російська вакцина надійна та першою у світі пройшла необхідні перевірки, адже розробка китайських колег поки на стадії реєстрації, а в «інших країнах» ще тривають клінічні випробування.

Міністр також зауважив, що нині розпочинається поетапне застосування цієї вакцини на громадськості, проте передусім важливо зробити щеплення людям, від яких сьогодні залежить здоров’я дітей і людей країни – лікарям і вчителям. Крім того, про бажання придбати цю вакцину вже заявило понад 20 країн, повідомляють розробники (серед них ОАЕ, Саудівська Аравія, Індонезія, Філіппіни, Бразилія, Мексика та Індія).

Наступного ж дня ефективність російської вакцини поставили під сумнів німецькі й американські вчені. То що ж не так?

Випробування та аргументи

Йдеться про вакцину «Спутник V», що її розробляє російський Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології імені Миколи Гамалії. Це векторна вакцина на основі аденовірусів, де під вектором розуміють інший вірус, що доставляє в організм людини генетичну інформацію SARS-CoV-2. Той аденовірус - носій сильний, проте модифікований так, аби не розмножуватись в організмі. Натомість імунна система націлюється на інший, SARS-CoV-2, що у своєму зміненому вигляді не може викликати хворобу. Крім того, дія «Спутника» основана на двох компонентах (різних носіях), які з перервою в три тижні вводять людям.

Інфографіка Центру імені Гамалії

Це відносно нова технологія, що має потенційно потужну дію. Та подібну вакцину ще 29 червня на своїх військових почав випробовувати Китай. Іншими словами, Росія в цьому точно не перша. Але більша проблема в тому, що нова російська вакцина перебуває лише на початкових етапах випробувань.

Нагадуємо, усього етапів є три. Перший – це коли вчені дають вакцину невеликій кількості людей, щоби перевірити її безпечність та дозування, так само як і отримати підтвердження, що введений препарат стимулює імунну систему (проте перед тим ще мають пройти доклінічні дослідження на тваринах). Другий етап – це коли вакцину дають сотням добровольців, яких розподіляють на різні групи (наприклад, діти та старші люди), щоб дослідити, як на препарат реагують різні організми. І третій – випробування на ефективність, коли вакцину вже видають тисячам добровольців, а науковці тим часом очікують, як багато з них заразяться COVID-19 порівняно з іншою частиною добровольців, які приймають плацебо (на цю стадію вже точно дісталась вакцина з Оксфордського університету).

Сьогодні, коли світ живе в умовах пандемії, часом науковцям дозволяють випробовувати вакцини на першому і другому етапах одночасно. Втім, «Спутник V» поки що лише на першому з них або ж комбінує перший і другий. Справа в тому, що в наукових журналах, де задля прозорості та обговорення процесу зазвичай публікуються іноземні вчені-розробники, інформація про випробування цієї вакцини відсутня (Росія має намір представити повний звіт цього серпня). Та, як повідомляє видання «Медуза», яке спілкувалось із керівником групи-розробника російської вакцини Денисом Логуновим, «Спутник V» перевірили лише на двох групах здорових добровольців – по 38 людей у кожній, спостереження над якими продовжується. Це дуже мала кількість людей, щоб робити остаточні висновки про ефективність і безпечність вакцини загалом, а тим паче відстежувати потенційні рідкісні, але небезпечні побічні ефекти.

То чи є бодай якісь аргументи, що свідчать про ефективність вакцини? Наукова спільнота кепкує із заяви Путіна, який повідомив, що його донька вже зробила собі щеплення і «почуває себе добре». Як написав на своїй Facebook-сторінці популяризатор науки Семен Єсилевський, науковий співробітник Інституту фізики НАН України та стипендіат Марії Кюрі в Університеті Франш-Конте, аргумент про доньку російського президента може бути хіба приводом для мемів. «Для світової фарми й урядів розвинених країн аргументи зуб даю з вуст монарха не підходять, – каже вчений. – Чи може виявитись, що російська вакцина реально існує? Так, звісно. Чи може виявитись, що вона дійсно ефективна? Цілком, адже може просто пощастити і препарат, який не пройшов нормальних клінічних досліджень, випадково виявиться робочим. Чи можливо, що його будуть використовувати у світі? Категорично ні».

Чому виникли сумніви?

Утім, вакцину продовжать випробовувати на росіянах. І цей третій (а може ще й другий) етап, на якому багато розробок найчастіше відпадають, відбуватиметься в Росії «на ходу»: у свідоцтві «Спутник V» уже зазначена принаймні одна компанія-виробник «Біннофарм», що може виготовити до 1,5 мільйонів доз на рік. Більше того, як повідомляє видання «Медуза», прищеплюватись зможуть не лише учасники клінічних досліджень, а й ті люди, яким вакцина «з інших причин буде доступна». Будуть це лікарі та вчителі, як зазначив міністр, чи якась інша категорія людей – невідомо. Втім, розробники не зобов’язуються відстежувати стан здоров’я цієї категорії охочих. І наслідки можуть бути непередбачуваними.

По-перше, наукове видання Science звертає увагу на те, що одним із векторів (носіїв) російської вакцини є аденовірус 5. Ще у 2007 році випробування вакцини проти ВІЛ, яка містила той же елемент, зупинили: з’ясувалося, що він збільшував імовірність передачі вірусу.

По-друге, можуть посилитись настрої антивакцинаторів. Ноги їхніх страхів якраз і ростуть з переконання в тому, що вакцини мають небезпечні побічні ефекти, про які нібито не попереджають. У ситуації ж зі «Спутник V» їх узагалі ще не дослідили.

По-третє, журналіст Science Джо Коєн звертає увагу на те, що «навіть якщо вакцина не захищатиме від зараження, вакциновані можуть легко обманутись і повірити, що захищені». Тобто це може призвести до того, що люди почнуть знімати маски, ігнорувати соціальну дистанцію та інші рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я.

По-четверте, вакцину випробовують на здорових громадянах. «Схвалення вакцини без вирішальної, третьої, фази випробувань – це ризикований експеримент на людях. Це безвідповідально – вже на цій стадій робити щеплення цілим групам населення», – вважає голова німецької Федеральної лікарської палати Клаус Райнгард. І коли щось піде не так, то, як запевняють австралійські вчені Кайлі Куінн та Холлі Сіл, «поширення потенційно небезпечної та неефективної вакцини може мати широкомасштабні наслідки. І так ми всі програємо».

Фото: sputnikvaccine.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду