Ініціативи одного депутата ПАРЄ недостатньо для місії з «розслідування ультраправого екстремізму» в Україні

Ініціативи одного депутата ПАРЄ недостатньо для місії з «розслідування ультраправого екстремізму» в Україні

18:01,
5 Серпня 2020
1820

Ініціативи одного депутата ПАРЄ недостатньо для місії з «розслідування ультраправого екстремізму» в Україні

18:01,
5 Серпня 2020
1820
Ініціативи одного депутата ПАРЄ недостатньо для місії з «розслідування ультраправого екстремізму» в Україні
Ініціативи одного депутата ПАРЄ недостатньо для місії з «розслідування ультраправого екстремізму» в Україні
Про це Mediasapiens повідомили у секретаріаті Постійного представництва України при Раді Європи

Постійне представництво України при Раді Європи на запит Mediasapiens прокоментувало інформацію, розповсюджену низкою українських ЗМІ, пов'язаних з ОПЗЖ, та російських медіа про нібито плани Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) відправити «додаткову місію для розслідування ультраправого екстремізму» в Україні. Про такі наміри начебто заявив голова моніторингового комітету ПАРЄ Штефан Шеннах.

У відповіді другий секретар постійного представництва Юлія Філінська зауважила, що ініціативи однієї людини недостатньо для створення такої місії: «Так, подібна місія (коректною є назва інформаційний або робочий візит) можлива в принципі. Процедура організації візиту (місії) передбачає вирішення низки організаційних питань, що пов’язані з необхідністю ухвалення Асамблеєю рішення щодо доцільності підготовки відповідної тематичної доповіді. Ініціативи одного депутата або навіть групи депутатів в даному випадку недостатньо. До роботи будуть залучені Бюро, Постійний комітет та профільний комітет Асамблеї».

Також вона пояснила, що ПАРЄ зазвичай вивчає проблему на загальноєвропейському рівні, а не в одній країні: «Сучасна практика Асамблеї схиляється на користь вивчення будь-якої проблеми на загальноєвропейському рівні. Тому, ймовірно, потенційна доповідь торкатиметься ситуації у всіх державах-членах РЄ. Проблематика протидії екстремізму перебуває на порядку денному низки робочих органів Ради Європи та є предметом експертних обмінів, зокрема конфіденційного характеру, української сторони та експертів Ради Європи. Українська сторона завжди засуджувала прояви екстремізму, радикалізму, неонацизму як на національному так і на міжнародному рівні». 

Пані Філінська повідомила, що навіть у разі рішення створити доповідь на цю тему та організувати візит, наразі складно говорити про конкретні терміни, адже планова робота Ради Європи й, зокрема, її Парламентської асамблеї значною мірою порушена протиепідеміологічними заходами навколо коронавірусу COVID-19.  

Як з’ясував Mediasapiens, про наміри створити місію невідомо й постійній українській делегації в ПАРЄ. А Єлизавета Ясько, голова української делегації в ПАРЄ, вважає поширення такої інформації частиною маніпуляцій у ході перевиборчої кампанії та намаганням Росії та її прихильників у Європі дискредитувати Україну.

Нагадаємо, що низка українських видань, пов'язаних з ОПЗЖ, та російських медіа 29 липня розповсюдила новину про те, що Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) планує відправити «додаткову місію для розслідування ультраправого екстремізму» в Україні. В новинах цитувалися слова депутата парламенту Австрії від Соціал-демократичної партії, глави моніторингового комітету ПАРЄ Штефана Шеннаха про те, що «після закінчення пандемії COVID-19» така місія може бути створена і він «зайняв відповідну позицію» в моніторинговому комітеті. Ймовірно, першоджерелом цієї новини було повідомлення каналу «112 Україна», що належить соратнику Віктора Медведчука, нардепу від ОПЗЖ Тарасу Козаку. Повідомлення мало заголовок «ПАРЄ може направити в Україну додаткову місію для розслідування ультраправого екстремізму», у ньому не вказувалося, де, коли і за яких обставин Шеннах розповів про це.

Фото: ukrinform.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду