Забуті в Африці

00:00,
18 Квітня 2012
459

Забуті в Африці

00:00,
18 Квітня 2012
459
Забуті в Африці
«Репортери без кордонів» (RSF) б’ють на сполох через байдужість міжнародної спільноти до трагедії, яку переживають в умовах авторитарного режиму журналісти африканської Еритреї.

«Репортерам без кордонів» стало відомо, що журналістку Їрґалем Фіссеху Мебрахту (Yirgalem Fisseha Mebrahtu), яка перебуває в ув’язненні відколи її арештували в лютому 2009 року, помістили в лікарню у столиці Еритреї – Асмері. Медіаорганізація вкрай стурбована станом її здоров’я та умовами, в яких її утримують.

«Увага світу прикута нині до кровопролиття в Сирії та до жорстких репресій проти ченців у Тибеті, які на знак протесту спалюють себе. На противагу цьому ставлення до Еритреї байдуже, – заявляють «Репортери без кордонів». – Натомість її громадяни перебувають під владою такого ж жорстокого уряду, як у Дамаску чи в Пекіні. Принаймні 32 журналісти скніють за ґратами без суду й слідства, без висунення їм звинувачень. Деякі з них – уже понад десять років поспіль. З вини уряду очолюваного президентом Іссаясом Афеворкі (Issaias Afewerki) за ґратами загинули щонайменше чотири репортери. Жодної інформації про інших в’язнів не оприлюднено й невідомо, чи вони ще живі. Сьогодні під загрозою життя Їрґалем Фіссехи Мебрахту».

Згідно з отриманою інформацією, в неї тяжкий стан. Її госпіталізували двічі: спочатку торік у листопаді, а потім у січні цього року.

Їрґалем перебуває під постійною охороною, до неї не допускають відвідувачів. Її родині й друзям не кажуть, на що вона хворіє. Тим часом для лікування їй потрібні закордонні препарати.

Журналістку й поетесу, уроджену в місті Аді Кеїх (Adi Keyih), арештували в лютому 2009 року разом із усім персоналом під час рейду на радіостанцію Bana. Нині її підтримують «Репортери без кордонів», фінансову допомогу надає іспанська секція медіаорганізації.

22 березня шведська секція «Репортерів без кодонів» влаштувала у Стокгольмі прес-конференцію, пропагуючи правові заходи на захист ув’язненого Давіта Ісаака (Dawit Isaac) – колишнього редактора та співзасновника першої в країні незалежної газети Setit. «Це поворотний момент. Розгляд його справи вийшов на новий рівень», – сказав адвокат Персі Братт (Percy Bratt). «Уряд Еритреї мусить дотримати слова і без зволікань провести судовий процес», – додав голова шведської секції «Репортерів без кордонів» Джеспер Бентґтсон (Jesper Bengtsson).

У липні 2011 року RSF надіслали позовну заяву до високого суду в столиці Еритреї стосовно отримання для Давіта Ісаака habeas corpus. Нині її копію передано до тамтешнього представництва Євросоюзу. Акцію підтримують Європарламент і уряд Швеції.

Фундаментальна ідея, що лежить в основі давньої юридичної практики habeas сorpus, полягає в тому, що ніхто не має права свавільно ув’язнювати особу без судового контролю. Еритрейське законодавство дозволяє подавати такі позови. Про це йдеться у статтях 19 і 20 кримінально-процесуального кодексу та в статті 179 цивільного процесуального кодексу країни. Цю можливість надає також Африканська комісія з прав людини (African Commission on Human and People’s Rights).

Суд вирішуватиме, чи є якісь підстави, щоби тримати його у в’язниці. Відповідно до еритрейського законодавства, цього не можна робити довше, ніж 28 днів. Після цього проти відповідної особи має бути порушено судову справу або ж її мають звільнити. Відколи Давіта Ісаака арештували десять років тому, він не постав перед судом і йому не виносили вироку.

Акцію RSF підтримують редакції газет у семи європейських країнах: El País, Gazeta Wyborcza, Berliner Zeitung, Frankfurter Rundschau, Spiegel, Stuttgarter Zeitung, TAZ, Iltalehti, Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Berlingske, BT, Ekstrabladet, Aftenposten, Dagbladet, Verdens Gang, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten і Svenska Dagbladet.

Джерело: «Репортери без кордонів» (RSF)

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.eritreya.turne.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду