Чи загрожує Руперт Мердок свободі слова?

00:00,
10 Січня 2011
900

Чи загрожує Руперт Мердок свободі слова?

00:00,
10 Січня 2011
900
Чи загрожує Руперт Мердок свободі слова?
У Британії сперечаються, чи постраждає медійний плюралізм і демократія після того, як Sky News уподібниться до Fox.

У західних медіа триває полеміка щодо можливих наслідків поглинання корпорацією Руперта Мердока News Corp. найбільшої супутникової телерадіомовної компанії Великої Британії British Sky Broadcasting Group, або BSkyB. Одні медіаексперти висловлюють побоювання, що підходи Мердока, чиї ЗМІ відомі своєю виразною консервативною політичною орієнтацією, ударить по свободі слова та безсторонності новин у Великій Британії. Інші запевняють, що боятись треба іншого.

 

Утворена 1990 року злиттям Sky Television та British Satellite Broadcasting, корпорація British Sky Broadcasting Group є найбільшим оператором платного телебачення в країні, володіє супутниками каналами Sky News, Sky Three, Sky Movies, Sky Travel, Sky Sport News та іншими, часткою в групі ITV plc, у платформах цифрового ефірного телебачення та інших комунікаційних активах. Руперт Мердок уже володіє 39,1% BSkyB, яку очолює його син Джеймс, а також 100% Sky Italia, 78% новозеландської Sky Network Television Ltd, а також b.net, що працює у Хорватії та Чорногорії. News Corp. також контролює 37% газетного ринку Великої Британії. Зараз корпорація сподівається отримати від Конкурсної комісії дозвіл на концентрацію 100% BSkyB за 7,8 мільярда фунтів стерлінгів. Заявка була подана у середині червня 2010 року. Угоду вже схвалила Європейська комісія.

 

Публічні виступи проти цієї угоди почалися ще до того, як була зроблена офіційна заявка. До протестів політиків, громадських та медійних діячів приєдналась Англіканська церква. У середині грудня міністр у справах бізнесу, ліберальний демократ Вінс Кейбл заявив, що «оголосив війну» Мердоку. «Думаю, ми переможемо в цій війні, - сказав він. – Я блокуватиму цю угоду всіма доступними мені законними методами». Натомість, консерватори, які розглядають ЗМІ News Corp. як потенційний медіаресурс під час майбутньої виборчої кампанії, виступають на боці Мердока.

 

10 січня газета Financial Times опублікувала листа до державного секретаря Великої Британії з питань культури, ЗМІ та спорту під заголовком «Купівля BSkyB підірве плюралізм британських медіа». Лист підписаний членами Палати лордів Фаулером, Паттнемом, Філіпсом Садбері, Ліпсі та Боррі; науковцями, що спеціалізуються на медіа: Джастіном Льюїсом, Джуліаном Петлі, Деміеном Тамбіні, Наталі Фентон та іншими, а також секретарем Національної спілки журналістів Великої Британії Джеремі Діаром.

 

У листі, зміст якого надійно захищений від цитування суворими вимогами щодо авторського права The Financial Times, ідеться про те, що  намір News Corp. поглинути BSkyB зачіпає інтереси суспільства. Авторів звернення непокоїть, що аудиторія об’єднаної компанії сягне 52% дорослого населення Великої Британії,  а це, у свою чергу, матиме серйозні наслідки не лише для медійного плюралізму, а й для самої демократії.

 

Британське суспільство, на думку авторів листа, потребує щонайбільшого розмаїття джерел інформації, що відображатимуть різні точки зору. Поки що, вважають вони, Sky News – одне з найпопулярніших джерел новин британського інформаційного простору – може працювати вільно  завдяки незалежному менеджменту та акціонерам. Одначе висловлювання Руперта Мердока, який зізнався, що Sky News іще не уподібнився Fox News, відомому своєю відверто заангажованою політичною позицією, лише тому, що Мердока там «не слухаються», видається їм досить промовистим. Незалежність каналу, на їхню думку, опиниться під загрозою, щойно Мердок отримає повний контроль над корпорацією. Тоді Sky ризикує піти шляхом 175 газет News Corp. в усьому світі, які хором підтримували війну в Іраку, оскільки цього вимагала сувора редакційна політика. Що, звісно, для Британії неприйнятно.

 

Нагадаємо, раніше генеральний директор Бі-бі-сі Марк Томпсон висловив ризиковану думку: телеканали, подібні до Fox News, не лише можливі, але й необхідні Великій Британії, адже лише змагання ЗМІ «з позицією» допоможе традиційним медіа конкурувати з інтернетом, переповненим суб’єктивними коментарями. Мрії Томпсона можуть здійснитись, якщо Мердок отримає повний контроль над каналами Sky.

 

Ще одне побоювання авторів листа стосується розширення комерційних можливостей об'єднаної корпорації: користуючись базою абонентів платного телебачення BSkyB, News Corp. може збільшити аудиторію своїх газет, таким чином завдавши прикрощів конкурентним виданням. Деякі з них, уважають лорди та науковці, можуть навіть закритись. Автори листа не закликають «відмовити Мердоку» прямо, одначе вважають за необхідне уважно прорахувати всі можливі наслідки злиття.

 

«Як можна віддати Мердоку Sky, якщо від його компанії тхне корупцією?», - запитує Генрі Портер у колонці для газети The Observer («ліве» видання, що входить до медіагрупи The Guardian). Він нагадує про події кількарічної давнини, коли співробітника газети News of the World звинуватили в прослуховуванні телефонів королівської родини. Нагадаємо, за даними обвинувачення, журналіст Клайв Ґудмен, якого негайно звільнили з News of the World, та приватний детектив Ґленн Малкер за допомогою хакерів отримали доступ до сотні телефонів знаменитостей.  Ґудмена засудили до чотирьох місяців ув’язнення за втручання в приватне життя принца Чарлза. Нещодавно розслідування в цій справі поновили: з’явились докази того, що прослуховування телефонів не лише королівської родини, але й політиків, зірок шоу-бізнесу та спорту було систематичним – прослуховувалось 2-3 тисячі телефонів.

 

На думку Портера, факти масового незаконного прослуховування, що випливли під час слідства у справі, порушеній проти News of the World за скаргою актриси Сієнни Міллер, далеко не вичерпні – поліції може бути відомо набагато більше. До того ж, як заявляв парламентар Кріс Брайант, слідство стикалось із величезними труднощами у процесі пошуку доказів. Прокуратура ж, хоч і засвідчує свою готовність розглянути будь-які нові докази, що з’являться у справі, не виявляє достатньої рішучості: «Вони й пальцем не поворухнуть, поки поліція щось не зробить, а вона, з огляду на її багаторічні прагнення поховати цю справу, навряд чи діятиме». Одначе, за інформацією газети, на видання News Corp. чекають інші позови знаменитостей, чиї телефони прослуховувались.

 

«Випадки серйозної системної корупції, а також гальмування розслідування кримінальної справи під тиском News International, мають бути належним чином розслідувані. Якщо ці факти підтвердяться, усі політичні сили повинні погодитись із тим, що News Corp. не можна дозволити поглинути BSkyB», - пише публіцист. Він також уважає, що Руперт і Джеймс Мердоки повинні були оголосити суворе внутрішнє розслідування. У разі, якщо прослуховування телефонів було звичною практикою для газети Мердока, можна припустити, що власники й топ-менеджмент компанії не знали про це. Але, з огляду на те, що на «закривання рота» тим, хто свідчив проти News Corp., були витрачені мільйони, необізнаність Мердока викликає великі сумніви, пише автор.

 

«Розмірковування про те, що значитиме злиття BSkyB з News Corp. для плюралізму британських медіа та політичної культури країни, дуже важливі, але головною проблемою, на яку слід звертати увагу, є саме підозри в корупції», - вважає Портер. Він наголошує, що до з’ясування істини в цій справі Конкурсна комісія не повинна розглядати заявку Мердока.

 

Власник News Corp. докладає неабияких зусиль (зокрема й вимірюваних у грошових одиницях), щоб переконати суспільство: старий скандал із прослуховуванням телефонів витягнули на світло та роздмухують навмисно, аби заблокувати угоду з купівлі BSkyB. «Що більше ми дізнаємось про цей скандал, то зрозумілішим стає те, який важливий він для нашого суспільства, - пише Генрі Портер. – Уявіть, що в чомусь подібному звинуватили будь-яку іншу організацію – політичну партію, наприклад, або Бі-бі-сі, - і ви зрозумієте, що масштаби кампанії з відбілювання News Corp., а особливо витрачені на неї кошти, є безпрецедентними. Жодна інша організація в Британії не могла б діяти в такий спосіб і зайти так далеко без серйозного покарання та суспільного осуду».  Це, на думку автора, є свідченням масштабів упливу Руперта Мердока. Генрі Портер вважає, що родина Мердоків заслуговує на «поворот долі, що зменшить їхню владу в Британії».

 

«Нападайте також на Google, якщо так цінуєте приватність!», - відповідає на колонку Портера Стівен Ґловер із The Independent. Він іронізує: злободенна стаття, спрямована проти намірів Мердока купити BSkyB, має припасти до серця  багатьом – від головного редактора The Guardian до генерального директора Бі-бі-сі та редактора Daily Mail, адже всі вони виступають проти цієї угоди.

 

«Новітній аргумент, озвучений минулого тижня в The Guardian та повторений Генрі Портером, полягає в тому, що справа про незаконне прослуховування телефонів співробітниками газети News of the World є підставою для відмови Рупертові Мердоку в праві зосередити 100% BSkyB. Генрі навіть припускає, що перші особи корпорації знали про підслуховування. Уявляю Мердока в його нью-йоркському офісі 2005 року: “Зв’яжіть мене з Клайвом Ґудменом, відповідальним за королівську хроніку в News of the World, я хочу знати, як там справи з прослуховуванням”», - пише Ґловер. Мердок виплатив постраждалим від прослуховування понад мільйон фунтів. Зокрема, голові Британської асоціації професійних журналістів Ґордонові Тейлору було сплачено 700 тисяч фунтів як компенсацію за втручання в його приватне життя в обмін на обіцянку не розголошувати деталі скандалу. Одначе сам медіамагнат категорично заперечував, що телефони справді прослуховувались: «Якби це сталося, я би про це знав».

 

«Отже, головні аргументи проти Мердока наступні: 1)Медіамагнат не поважає приватне життя знаменитостей; 2)Мердок занадто близький до прем’єр-міністра Дейвіда Кемерона; 3)До речі, він навіть не сплачує податків у Великій Британії… Навряд чи я приєднаюсь до Генрі на цих барикадах. Бог свідок, я не є великим шанувальником пана Мердока і часто критикував його, але не бачу сенсу в тому, щоб перетворювати його на Ворога №1. До того ж, я досі не розумію, яка різниця – чи пан Мердок контролюватиме BSkyB у теперішній спосіб, чи володітиме ним повністю», - зазначає журналіст. На його думку, конкуренти Мердока й ті, хто побоюється зростання його політичного впливу, не бачать іншої, більшої загрози. Вона йде з боку потужнішої за News Corp. організації – Google.

 

«Порівняйте Google із зловорожим медіамагнатам за трьома пунктами: 1) Google's Street View має знімки всіх вулиць Британії. Якщо ви користуєтесь пошуковим сервером і Gmail, Google роками зберігатиме інформацію про всі ваші дії. Google віднедавна аналізує навіть ваші приватні листи! Мердок загрожує приватному життю знаменитостей, Google – пересічних громадян. 2) Як і News Corp. Мердока, Google має тісні стосунки з Консервативною партією. Сірий кардинал Дейвіда Кемерова Стів Гілтон одружений із віце-президентом Google зі зв’язків із громадськістю та комунікацій Рейчел Ветстон. 3)Згідно з Business Week, Google з 2007 року сплатив сміховинний корпоративний податок 2,4% із зароблених закордонними активами 7,2 млрд фунтів стерлінгів», - пише Стівен Ґловер. За його словами, висловлювання щодо приватності, які дозволяють собі посадовці Google, спричинили б вибуховий суспільний осуд, якби належали Мердоку або редакторові якого-небудь із його таблоїдів.

 

«Думаю, мій старий друг Генрі Портер погодиться зі мною, що, попри всі свої гріхи, пан Мердок видає деякі дуже добрі газети та виробляє якісні програми. Google може надавати неоціненні послуги, але не виробляє нічого, забираючи рекламні мільярди в газет і телебачення», - веде далі Ґловер. Тож, віддаючи належне Мердоку, автор закликає не забувати про більшу небезпеку і «не уподібнюватись фермерові, який ганяється за білками, що їдять його горіхи, ігноруючи лисицю, яка може передушити всіх його курей».

 

Тим часом британський регуляторний орган у сфері медіа та комунікацій Ofcom (The Office of Communications) наприкінці грудня 2010 року рекомендував державному секретарю з питань культури, ЗМІ та спорту Джеремі Ганту затримати розгляд заявки News Corp. на півроку, аби детальніше дослідити вплив, який справить придбання BSkyB на медійний клімат та свободу слова у країні. Вирішити, чи дослухатись цієї рекомендації, Гант повинен найближчими днями.

 

Зреферував Отар Довженко, «Телекритика»

Ілюстрація - The Next Web

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду