Генеральний директор Бі-бі-сі: принцип безсторонності в журналістиці застарів

00:00,
18 Грудня 2010
1362

Генеральний директор Бі-бі-сі: принцип безсторонності в журналістиці застарів

00:00,
18 Грудня 2010
1362
Генеральний директор Бі-бі-сі: принцип безсторонності в журналістиці застарів
Великій Британії потрібні телеканали із відвертою політичною позицією, на зразок американського Fox News, позаяк наявні правила, що гарантують безсторонність на телебаченні, є застарілими. 

Таку думку висловив під час публічної дискусії генеральний директор Британської телерадіомовної компанії (Бі-бі-сі) Марк Томпсон, повідомляє The Guardian.

 

Керівник Бі-бі-сі вважає, що монополія громадських мовників – Бі-бі-сі, ITV та Channel 4 – у британському телевізійному просторі втрачає сенс із огляду на конкуренцію між телебаченням та інтернетом. «Раніше монополія безсторонніх мовників на телебаченні була логічною, - сказав Марк Томпсон. – Але майбутнє за правом вибору. Чому громадськість не може чути та бачити – так само, як зараз читає в інтернеті, - ширший спектр суб’єктивних журналістських думок та самостійно визначати свою позицію на їх основі?».

 

На його думку, з аналогією з полемічними телепрограмами, що віддавна існують на Бі-бі-сі та Channel 4, можуть з’явитися полемічні телеканали, кожен із яких має певну позицію. Адже в США Fox News, що сповідує чітко артикульовані політичні погляди, виграє рейтингову боротьбу в CNN. Разом із тим, на переконання Томпсона, поява таких каналів не матиме наслідків, які можна спостерігати в Америці – навпаки, суб’єктивна журналістика лише посилить довіру до безсторонніх громадських мовників. Проте останнім слід відмовитись від монополії на інформаційне мовлення.

 

Він уточнив, що, хоча й не закликає до відмови від принципів безсторонності Бі-бі-сі, однак певні погляди, які дотепер вважалися «екстремальними», можуть і повинні звучати в ефірі теле- і радіостанцій корпорації. За його словами, Бі-бі-сі завжди «нервово» ставилась до дискусій із таких тем, як іміграція та європейська політика, однак тепер надаватиме більше можливостей для обговорення «екстремальних та радикальних» думок, які колись можуть стати загальноприйнятими.

 

Томпсон також зізнався, що подібні ідеї вже висловлював медіамагнат Руперт Мердок. Зокрема, він пропонував SkyNews наслідувати Fox News, однак наштовхнувся на опір редакторів каналу.

 

Позиція, висловлена Марком Томпсоном, заскочила його колег зненацька. «Я дещо здивований», - так відреагував на пропозицію генерального директора щодо регуляторної лібералізації політичний редактор Бі-бі-сі Нік Робінсон.  

 

"Медіаграмотність"

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду