Хунта, що захопила владу в Таїланді, цензурує інтернет

Хунта, що захопила владу в Таїланді, цензурує інтернет

00:00,
20 Червня 2014
965

Хунта, що захопила владу в Таїланді, цензурує інтернет

00:00,
20 Червня 2014
965
Хунта, що захопила владу в Таїланді, цензурує інтернет
Хунта, що захопила владу в Таїланді, цензурує інтернет
Армія, що захопила владу у Таїланді внаслідок державного перевороту, звернулася до інтернет-провайдерів з вимогою негайно заблокувати понад 200 нових сайтів. Серед них є незалежні місцеві ресурси, наприклад Prachatai, та соціальна мережа Facebook. Про це повідомляє Electronic Frontier Foundation.

Військові називають це «проханням про співпрацю». Натомість політолог Ейм Сінпенг (Aim Sinpeng) на сайті Global Voices Advocacy характеризує становище, що склалося в країні, як «інформаційну війну».

Цензуру проштовхує новостворена Національна рада з підтримки миру й порядку (the National Peace and Order Maintaining Council). Вона публічно залякує, що «нецензуровані інформаційні потоки можуть створити додаткові проблеми для військового правління і для держави у цілому».

Інтернет-провайдери та державні чиновники ведуть мову про технологічну реструктуризацію інфраструктури країни. Мета цього – створення єдиного, контрольованого урядом каналу, що дав би змогу вдосконалити всеосяжну цензуру сайтів і стеження за їхніми користувачами. Тайська поліція заявила, що навіть «лайки» та критичні щодо хунти повідомлення у мережі слід вважати злочином.

Оффлайн-критику також змушують замовкнути. Проти прихильників відкритого Інтернету і відомих блоґерів постійно влаштовували облави. Жертвами ставали науковці, журналісти й політики. Їх тримали без пред'явлення звинувачень у військових таборах і погрожували подальшим покаранням, якщо вони не відмовляться від критики режиму чи кидатимуть йому виклик.

Серед постраждалих Electronic Frontier Foundation називає експерта з інтернет-права Таммасатського університету (Thammasat University) Саватрі Суксрі (Sawatree Suksri) та онлайн-активіста Сомбата Боонгаманонга (Sombat Boonngamanong), якого влада  вистежила й арештувала за IP-адресою.

Те, що військова хунта так легко спромоглася чинити тиск і встановити контроль над інтернет-прорвайдерами та залякати тайське населення пояснюється тривалим посиленням втручання в онлайн-мережу, відзначає Electronic Frontier Foundation. Його насаджували як адміністрації, що спиралися на військових, так і останній обраний цивільний уряд.

До цього військовий переворот у Таїланді було вчинено 2006 року, коли інтернет перебував на піку популярності. Хоча раніше провайдери заблокували деякі, переважно порнографічні, сайти, антидемократичні керівники країни швидко підвищили рівень політичної цензури в Інтернеті.

Одним із перших законодавчих актів, ухвалений урядом, який ніхто не обирав, був Закон про комп'ютерну злочинність (the Computer Crime Act). Він передбачає суворі покарання за нечітко визначені «кібер-злочини». Цей нормативний акт запроваджує кримінальну відповідальність для будь-якого посередника, який дозволив поширювати контент незаконного змісту, зокрема, коментарі з критикою короля чи з образою його Величності (lèse-majesté). Цей закон часто використовують для придушення політичної критики в усьому політичному спектрі Таїланду.

«Коливання між демократією і військовим правлінням негативно впливає на економіку та політику країни й виявляються фатальними для свобод в інтернеті. Не пройшовши періоду реформ і вільної критики, Таїланд ризикує ескалацією придушення свободи слова. У такому разі процвітання  демократії й стабільності стане неможливим, за законами воєнного часу чи без нього», - застерігає Electronic Frontier Foundation.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
posterus.sk
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду