У Бангладеш – сезон полювання на блогерів

00:00,
7 Квітня 2013
665

У Бангладеш – сезон полювання на блогерів

00:00,
7 Квітня 2013
665
У Бангладеш – сезон полювання на блогерів
Бангладеш проголошує себе світською державою – однак країна стала ареною переслідування блогерів, які дозволяють собі критикувати ісламський фундаменталізм, радикальними ісламістами та владою, відзначають «Репортери без кордонів» (RSF).

У місті Дакка, столиці Бангладеш, поліція заарештувала блогера Асіфа Мох’юддіна (Asif Mohiuddin) за «богохульство». Мох’юддін називає себе войовничим атеїстом – у своєму блозі та Facebook він часто критикував ісламський фундаменталізм, а також критично висвітлював діяльність політиків і місцеві події. При цьому блог Мох’юддіна був одним з найпопулярніших у країні.

 

До цього у січні 2013 року радикальні ісламісти вчинили замах на життя Асіфа, під час якого його було поранено холодною зброєю.

 

Представники поліції повідомили RSF, що блогер перебуватиме під арештом до суду, що відбудеться у найближчі дні. Адвоката у Асіфа Мох’юддіна немає, відзначають «Репортери без кордонів», немає і належного медичного обслуговування, якого він потребує після нападу.

 

Сам блог Асіфа Мох’юддіна закрила Регуляторна комісія з телекомунікацій Бангладеш (Bangladesh Telecommunication Regulatory Commission, BTRC).

Про те, що уряд Бангладеш обрав блогерів як засіб заспокоєння релігійних фанатиків Мох’юддін розповів, зокрема, AFP. «Це ганьба, уряд жертвує блогерами, щоб отримати зайві виборчі голоси», – зауважив він.

 

Арешт Мох’юддіна відбувся після створення у березні 2013 року комітету, на який покладено завдання визначати «богохульних» блогерів і притягувати їх до кримінальної відповідальності.

 

До цього у лютому іншого відомого у країні критика ісламського фундаменталізму блогера Ахмеда Раджиба Хайдера (Ahmed Rajib Haider) було вбито поблизу його офісу. Власне розслідування злочину проводить Комітет захисту журналістів (CPJ).

 

Як повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ), також на початку цього тижня за публікацію «провокаційних» коментарів з релігійних питань поліція Бангладеш заарештувала ще трьох блогерів: Субрата Адхікарі Шуво (Subrata Adhikari Shuvo), Машур Рахман Біплоп (Mashiur Rahman Biplop) і Рассел Парвез (Russel Parvez) стали першими жертвами «антибогохульного» комітету. Зокрема, Субрата Адхікарі Шуво, який належить до індуїстської меншини у країні, де іслам є державною релігією, критикував ЗМІ за неспроможність боротися з дискримінацією, нагадуючи про нещодавні напади ісламістів на індуїстів та буддистів.

На попередніх слуханнях судді відмовилися звільнити трьох блогерів під заставу. Зараз їх триматимуть під вартою для подальшого розслідування, пише місцеве видання BDNews24.

 

Заарештовані критикували політиків і ЗМІ «за упереджене ставлення до ісламістських поглядів та ідеології у країні, яка за конституцією має бути світською». Для оприлюднення свої поглядів вони часто використовували нині закритий сервіс Amar Blog.

 

Якщо Шуво, Біплопа і Парвеза засудять згідно з діючим у країні законодавством про кіберзлочини і образу релігії, блогерам загрожує до 10 років ув’язнення.

 

Заступник комісара поліції Даки Молла Назрул Іслам (Molla Nazrul Islam) заявив місцевій пресі, що вони «своїми направленими проти різних релігій опусами зачепили релігійні почуття народу, а також образили засновників релігій і релігійних пророків, включно з пророком Мухаммедом».

 

Міністр внутрішніх справ Бангладеш Мухіддін Хан (Muhiuddin Khan) заявив, що ці блогери належать до числа 84 осіб, яких комісія з розслідувань богохульства в інтернеті охарактеризувала як «атеїсти».

 

Арешти блогерів у Бангладеш відбуваються на тлі вчинених урядом країни «чисток» інтернету. З минулого тижня уряд Бангладеш заблокував десятки сайтів. Регуляторний комітет також наказав блогерам вилучити сотні «образливих для мусульман» повідомлень.

 

Урядова «зачистка» інтернету була проведена після масових демонстрацій протесту, учасники яких вимагали смертної кари для ватажків екстремістської ісламістської партії Jamaat-e-Islami на судовому процесі за злочини проти людяності, вчинені під час війни за незалежність Бангладеш 1971 року. Ці демонстрації, в яких взяли участь сотні тисяч людей, підтримували чимало блогерів.

 

«Судове переслідування блогерів-атеїстів – це наслідок політичного бажання обмежити свободу слова і під егідою боротьби з богохульством посилити цензуру», – резюмує RSF.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: The Times of India.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду