В Іспанії дослідили, як аудиторія сприймає дизайн інтернет-ЗМІ

00:00,
29 Жовтня 2010
324

В Іспанії дослідили, як аудиторія сприймає дизайн інтернет-ЗМІ

00:00,
29 Жовтня 2010
324
В Іспанії дослідили, як аудиторія сприймає дизайн інтернет-ЗМІ
Іспанський науковець Анна Берналь Трівіньо з Університету Малаги оприлюднив результати досліджень, що підтверджують візуальний уплив онлайн-дизайну ЗМІ і показують, які його елементи привертають найбільшу увагу аудиторії.

З поширенням інтернету, йдеться в повідомленні, вже виросло нове покоління користувачів. Так, згідно зі статистичними даними AIMC (Асоціації досліджень засобів масової комунікації) EG і INJUVE, іспанська молодь надає перевагу інтернету з-поміж інших медіа.

 

Опитані (їх було дві групи: 50 і 700 молодих людейвіком 18–22 роки – вік найбільш інтенсивного споживання новин серед молоді) відповіли на кілька запитань. Зокрема, що змушує їх іти в онлайн, якщо інформацію можна безкоштовно отримати по радіо, з ТБ або через безкоштовну пресу? Чи справді їх приваблює дизайн веб-сайтів? Чи, можливо, щось в онлайн-дизайні заважає, дратує?

 

В інтерв’ю 50 студентів заявили, що дизайн сайту є важливим. Якщо він привертає їхню увагу, вони більш схильні читати новини, серфінгуючи в мережі. З іншого боку, коли вони шукають конкретні новини, зміст важливіший за дизайн. Хороший дизайн, за словами респондентів, привертає увагу кольором, шрифтом і короткими абзацами. Ці елементи роблять читання з екрану комп’ютера зручнішим.

 

Характеризуючи інтернет-новини, користувачі зазначили, що аудіовізуальні елементи підвищують рівень довіри до новин: скажімо, відеосупровід робить їх повнішими. В оцінці ще однієї мережевої особливості, інтерактивності, думки розділилися: з одного боку, це можливість висловити свою точку зору та розважитися, з іншого – немає певності в її корисності, а іноді це марна трата часу, адже в інтернет користувачі йдуть, щоби швидко знайти інформацію. Опитані також визнають значення кольору для залучення і диференціації змісту та інших елементів, таких як заголовки або підзаголовки між абзацами, для кращого розуміння й читання.

 

Користувачі надають перевагу читанню онлайн, а не друкованим матеріалам, оскільки цифрове середовище краще пристосоване до їхнього способу життя і вони можуть споживати інформацію, коли забажають, із використанням різних елементів мультимедіа, таких як аудіо та відео.

 

Відповідаючи на запитання про можливі недоліки пошуку інформації в інтернеті, респонденти посилалися на технічні проблеми, рекламу і труднощі, пов’язані з читанням з екрану. Якщо ці проблеми виникають часто, вони, як правило, переривають сесію перегляду.

 

Основні результати підтверджують, що:

 

• дуже важливо включати аудіовізуальні компоненти новин – як мінімум, одне фото й одне відео. Якщо новину ілюстровано більш ніж одним фото, вона цікавіша для молоді;

 

• молодь надає перевагу кольоровим фотографіям;

 

• вони надають перевагу відео з прямим доступом; оскільки хочуть подивитися його, не переходячи на іншу сторінку;

 

• важливо забезпечити, щоб тексти легко читалися з екрану. Для цього необхідно готувати текст у формі коротких абзаців, розділених пропуском.

 

Таким чином, дослідження засвідчило: для молоді вплив зображення в інтернеті більший за вплив тексту. Очевидно, що зміна поколінь впливає на інтернет-ЗМІ.

 

Примітка

Анна Ісабель Берналь Трівіньо нещодавно опублікував книгу «Нові засоби масової інформації та молодь» (Euroeditions)

Контактна адреса: anaisbernal2000@gmail.com

 

Переклад: "Медіаграмотність"

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду