Актуальні уподобання харків'ян у сфері ЗМІ міста

00:00,
26 Листопада 2010
510

Актуальні уподобання харків'ян у сфері ЗМІ міста

00:00,
26 Листопада 2010
510
Актуальні уподобання харків'ян у сфері ЗМІ міста
Автори:
Соціологічне дослідження на тему «Актуальні уподобання харків'ян у сфері ЗМІ міста (преса, Internet, телебачення)» було проведене компанією «Український соціологічний стандарт» в період з 19 жовтня по 3 листопада 2010 року. 853 респонденти з опитаних в пунктах високої концентрації мешканців увійшли до чітко визначеної квотної вибірки. Погрішність не перевищує 3,4%.

 

Завдання дослідження:

 

– виведення актуального рейтингу харківських суспільно-політичних газет і телеканалів, служб телевізійних новин, новинних інтернет -ресурсів міста;

 

 – оцінювання періодичності користування городянами мережею Internet;

 

– виявлення тенденцій в користуванні жителями телевізійними ЗМІ ( порівняно з даними «Українського соціологічного стандарту» жовтня 2009 року).

 

Незважаючи на те, що харків'яни в основному стежать за новинами, при цьому порівняно невелика кількість людей читає харківську пресу. 54% опитаних дали зрозуміти, що не читають харківську пресу взагалі. При цьому 28% від загальної кількості респондентів читають лише 2 видання «Вечерний Харьков» і «Время».  У свою чергу понад 45% опитаних не користується Internet. 33,5% користуються або часто, або порівняно часто.

 

44,2% опитаних підтвердили, що не користуються Internet, відповідаючи на запитання про те, які харківські новинні сайти вони відвідують найчастіше. При цьому виявилося, що 34% не відвідує харківських новинних сайтів, хоч і користуються Internet. Серед тих 22% опитаних, які все ж відзначили новинні інтернет-ресурси Харкова, яким вони надають перевагу, найбільшим успіхом користуються сайт новин «АТН» і сайт МГ «Объектив».

 

Порівняно з минулим роком переваги харків'ян в перегляді місцевих телеканалів не змінилися. На першому місці «АТВК» (понад 40%), на другому – «7 канал» (36,7%), на третьому «Симон» (майже 32%).

 

Що ж до новинних програм, що виходять на харківських телеканалах, кожен другий з опитаних відзначив, що дивиться «Новини АТН» (50,8%). На друге місце вийшли «Харьковские известия» (14,6%). При цьому необхідно розуміти, що хоча є тенденції в наявності посилення позицій «Новин АТН», а також «Харківських вістей», це відбувається не обов'язково за рахунок їх конкурентів. Ситуація суміжних переваг показує, наприклад, що 15% тих, хто віддає перевагу «АТН», дивиться також і «Новости-Объектив», і навпаки – до 50% тих, хто дивиться«Новости-Объектив», дивляться «АТН».

 

Як можемо бачити, медіа-групи, що вийшли на перше і друге місця, підняли рейтинг за рахунок тих, хто раніше не дивився взагалі харківські служби новин. Чисельність таких громадян за минулий час зменшувалася майже удвічі. Аналогічна тенденція спостерігається і у випадку з рейтингами телеканалів, на яких виходять теленовини. Телевізійні ЗМІ міста стали користуватися більшою популярністю.

 

Медіаграмотність за матеріалами ukrsocstandart.org

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду