Завдяки інтернету людство витрачатиме на медіа на 1,4% часу більше, ніж торік – прогноз ZenithOptimedia

Завдяки інтернету людство витрачатиме на медіа на 1,4% часу більше, ніж торік – прогноз ZenithOptimedia

15:27,
2 Червня 2015
6933

Завдяки інтернету людство витрачатиме на медіа на 1,4% часу більше, ніж торік – прогноз ZenithOptimedia

15:27,
2 Червня 2015
6933
Завдяки інтернету людство витрачатиме на медіа на 1,4% часу більше, ніж торік – прогноз ZenithOptimedia
Завдяки інтернету людство витрачатиме на медіа на 1,4% часу більше, ніж торік – прогноз ZenithOptimedia
Автори:
У 2015 році в усьому світі люди проводитимуть з медіа більше 8 годин на добу. Такі дані у своєму прогнозі «Споживання медіа» наводить мережева медійна агенція ZenithOptimedia.

Новий прогноз від ZenithOptimedia показує, що середньостатистична людина так чи інакше витратить на ЗМІ 492 хвилини на день у 2015 році проти 485 хвилин у 2014 році – тобто, на 1,4% більше. Цим зростанням уваги медіа, в свою чергу, завдячують інтернету, з яким люди проводитимуть на 11,8% більше часу.

Дослідження «Споживання медіа» охоплює 65 країн, включно з Україною. Його мета –дізнатися, скільки часу з яким медіа проводять люди і з'ясувати, як ця поведінка змінюватиметься в найближчі роки. Регулярні звіти мають на меті показати, скільки хвилин люди читають друковані версії газет і журналів, дивляться телевізор, слухають радіо, «сидять» в інтернеті, як часто ходять у кіно й скільки зовнішньої реклами бачать.

З інтернетом люди проводитимуть на 10% більше часу щороку

За даними ZenithOptimedia, споживання медіа у світі зросло з 461,8 хвилин на день у 2010 році до 485,3 хвилин у 2014-му (на 5,1%). У ці ж роки з інтернетом люди почали проводити майже вдвічі більше часу (було 59,6 хвилин, а стало – 109,5), а на «традиційні» ЗМІ витрачати менше – 402,2 хвилини у 2010 році скоротились до 375,8 хвилин у 2014-му.

Визначну роль у цьому процесі відіграють мобільні технології, які дозволили людям мати доступ до інтернету поза домом і офісом – у магазині, по дорозі на роботу, очікуючи на друзів і т.д.

ZenithOptimedia прогнозує, що між 2014 і 2017 роками по всьому світу час, проведений людиною з медіа, зростатиме на 1,4% щороку і досягне 506 хвилин на добу у 2017 році.

Водночас «в інтернеті» люди проводитимуть на 9,8% більше часу щороку, відтак, його частка в «міксі споживання медіа» зросте до 22,6% у 2017 році.

Традиційні ЗМІ програють інтернету

Окрім зовнішньої реклами, інші «традиційні» медіа (газети, журнали, ТБ, радіо й кінотеатри) втрачатимуть увагу споживачів у наступні три роки.

Згідно з прогнозом ZenithOptimedia, найбільших втрат зазнають газети й журнали – на них витрачатимуть відповідно на 25,6% і 19% часу менше. ТБ скоротиться на 6%. Ці дані стосуються лише часу, витраченого на паперові версії друкованих ЗМІ та перегляд трансльованих телепрограм. Час, витрачений на ці ж статті/телепрограми онлайн, «зараховується» інтернету.

Вплив зовнішньої реклами зростає

За даними ZenithOptimedia, кількість часу, за який люди підпадають під вплив зовнішньої реклами, збільшився на 1,2% в період між 2010 і 2014 роками, зі 106 до 107,2 хвилин на день.

На думку експертів агенції, це відбулося завдяки збігу кількох чинників – більше площин розташовано в громадських місцях, тенденція проводити більше часу поза домом, відновлення купівельної спроможності людей після світової кризи. Тому й між 2014 і 2017 роками ZenithOptimedia очікує зростання впливу зовнішньої реклами на 0,2% в рік.

Телебачення, як і раніше, домінує в глобальному споживанні ЗМІ

За даними ZenithOptimedia, телебачення сьогодні залишається найбільш популярним з усіх засобів масової інформації по всьому світі, утримавши 183,9 хвилин людської уваги на день у 2014 році. Це – 37,9% від часу, який людство проводить зі ЗМІ. На думку експертів агенції, у 2017 році ТБ отримає більше третини людської уваги, «захопленої» ЗМІ – 34,7%.

Україна

В Україні споживання всіх традиційних медіа скорочується, а кількість часу, проведеного онлайн, як і в усьому світі, збільшується, констатує ZenithOptimedia. Але через неналежне проникнення інтернету його зростання поки недостатньо компенсує втрати інших ЗМІ.

Відтак, загальне споживання медіа тимчасово скорочується.

Інтернет в основному заміняє традиційні ЗМІ, а не доповнює їх. Google’s Consumer

Borometer показує, що лише 28% українців виходять онлайн, коли дивляться ТБ. Водночас онлайн-версії відео та статей стають все більш популярними.

«Три мобільні оператори отримали 3G-ліцензії, але побудова мереж досі триває. Це, звісно, сповільнює поширення споживання інформації через мобільні пристрої», - зауважує ZenithOptimedia.

За даними ZenithOptimedia, значною є різниця в споживанні медіа між різними віковими категоріями. Українці віком 16-35 років вдвічі більше дивляться ТБ й слухають радіо онлайн, ніж старші покоління. І читають вони більше публікацій онлайн, ніж у друкованих ЗМІ.

Також вони найменше дивляться традиційне телебачення.

Жінки в Україні дивляться більше ТБ й читають більше преси, ніж чоловіки. Останні, натомість, більше слухають радіо, ніж жінки.

Україна: кількість хвилин, витрачених на різні медіа впродовж дня

ZenithOptimedia – одне з найбільших медійних агентств у світі, 262 офіси якого працюють у 74 країнах. В Україні присутнє з 1996 року, з 2006-го входить у найбільшу в країні рекламну групу Publicis Groupe Ukraine, з 2008-го – в топ-5 медіаагентств України.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
cmdc
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду