ms.detector.media
Харків
26.11.2010 00:00
Актуальні уподобання харків'ян у сфері ЗМІ міста
Соціологічне дослідження на тему «Актуальні уподобання харків'ян у сфері ЗМІ міста (преса, Internet, телебачення)» було проведене компанією «Український соціологічний стандарт» в період з 19 жовтня по 3 листопада 2010 року. 853 респонденти з опитаних в пунктах високої концентрації мешканців увійшли до чітко визначеної квотної вибірки. Погрішність не перевищує 3,4%.

 

Завдання дослідження:

 

– виведення актуального рейтингу харківських суспільно-політичних газет і телеканалів, служб телевізійних новин, новинних інтернет -ресурсів міста;

 

 – оцінювання періодичності користування городянами мережею Internet;

 

– виявлення тенденцій в користуванні жителями телевізійними ЗМІ ( порівняно з даними «Українського соціологічного стандарту» жовтня 2009 року).

 

Незважаючи на те, що харків'яни в основному стежать за новинами, при цьому порівняно невелика кількість людей читає харківську пресу. 54% опитаних дали зрозуміти, що не читають харківську пресу взагалі. При цьому 28% від загальної кількості респондентів читають лише 2 видання «Вечерний Харьков» і «Время».  У свою чергу понад 45% опитаних не користується Internet. 33,5% користуються або часто, або порівняно часто.

 

44,2% опитаних підтвердили, що не користуються Internet, відповідаючи на запитання про те, які харківські новинні сайти вони відвідують найчастіше. При цьому виявилося, що 34% не відвідує харківських новинних сайтів, хоч і користуються Internet. Серед тих 22% опитаних, які все ж відзначили новинні інтернет-ресурси Харкова, яким вони надають перевагу, найбільшим успіхом користуються сайт новин «АТН» і сайт МГ «Объектив».

 

Порівняно з минулим роком переваги харків'ян в перегляді місцевих телеканалів не змінилися. На першому місці «АТВК» (понад 40%), на другому – «7 канал» (36,7%), на третьому «Симон» (майже 32%).

 

Що ж до новинних програм, що виходять на харківських телеканалах, кожен другий з опитаних відзначив, що дивиться «Новини АТН» (50,8%). На друге місце вийшли «Харьковские известия» (14,6%). При цьому необхідно розуміти, що хоча є тенденції в наявності посилення позицій «Новин АТН», а також «Харківських вістей», це відбувається не обов'язково за рахунок їх конкурентів. Ситуація суміжних переваг показує, наприклад, що 15% тих, хто віддає перевагу «АТН», дивиться також і «Новости-Объектив», і навпаки – до 50% тих, хто дивиться«Новости-Объектив», дивляться «АТН».

 

Як можемо бачити, медіа-групи, що вийшли на перше і друге місця, підняли рейтинг за рахунок тих, хто раніше не дивився взагалі харківські служби новин. Чисельність таких громадян за минулий час зменшувалася майже удвічі. Аналогічна тенденція спостерігається і у випадку з рейтингами телеканалів, на яких виходять теленовини. Телевізійні ЗМІ міста стали користуватися більшою популярністю.

 

Медіаграмотність за матеріалами ukrsocstandart.org

ms.detector.media