Гроші за новини в Інтернеті – це утопія?

00:00,
29 Листопада 2010
308

Гроші за новини в Інтернеті – це утопія?

00:00,
29 Листопада 2010
308
Гроші за новини в Інтернеті – це утопія?
Середньостатистичний користувач Інтернету полюбляє читати новини онлайн, але лише один з п'яти активних користувачів Мережі готовий за це платити. А якщо улюблений портал несподівано перейде на платну підписку на новинний контент, чотири  з п'яти любителів новин просто припинять його відвідувати.

 

Ця невтішна статистика, поза сумнівом, є поганою новиною для видавців газет і журналів, якімають намір заробляти на читачах онлайн-контенту. Дані отримані за допомогою дослідження Pew Internet Project, під час якого вивчалося ставлення споживачів до онлайн-ЗМІ, пише видання PC World.

 

Звіт за результатами дослідження підтвердив те, чого засоби масової інформації боялися роками, навіть якщо і не визнавали власні страхи: змусити онлайн-читачів платити буде дуже складно, і ніхто навіть не уявляє, як це зробити.

 

 

Дані, отримані в процесі дослідження, не обіцяють нічого доброго наполеонівським планам великих видань. Приміром, керівництво Times вже оголосило про те, що з січня 2011 року читачам інтернет-версії газети буде наданий безоплатний доступ до певної кількості статей на місяць. За повний доступ до контенту сайту доведеться заплатити.

 

Інтернет давно є основним джерелом інформації для населення багатьох країн. Приміром, згідно з даними того самого дослідження 6 з 10 американців щодня читають новини в Мережі. Проблема лише в тому, що більшість новинних видань жодним чином не заробляють на цьому новому ЗМІ, незважаючи на 15 років спроб. І навіть якщо інтернет-видання якимсь чином стають прибутковими, прибуток від них не може покрити витрати, пов'язані із збором і обробкою інформації, як це було можливо за часів панування нині практично вимерлої бізнес-моделі «реклама в друкованому виданні».

 

Є, зрозуміло, і винятки з цього правила: наприклад, Wall Street Journal, що належить компанії News Corporation, зумів переконати читачів «робити внески» за користування онлайн-контентом. Передплатники платять 79 доларів на рік за доступ на сайт журналу, а власник News Corporation медіамагнат Руперт Мердок оголосив про плани запровадити схожу бізнес-модель і на інших сайтах корпорації.

 

Існують й інші приклади успішного застосування моделі підписки на онлайн-контент, проте в цих випадках йдеться про сайти або бази даних, які пропонують певну ексклюзивну або вузькоспеціалізовану інформацію, яку не можна знайти в іншому місці. Цей контент докорінно відрізняється від тієї інформації, яку пропонують газети (новини, науково-популярні статті і т. д.) і яку можна отримати з різних онлайн-ресурсів.

 

За що ж готові платити читачі? У звіті за результатами дослідження є відповідь: «за унікальний контент, пошук якого вимагає істотних інвестицій і умінь з боку новинних видань». Інакше кажучи , онлайн-ЗМІ слід негайно стати більш креативними.

 

Медіаграмотність за матеріалами Internet.UA

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду