Після тривалого зменшення аудиторія новинних програм американських телемереж швидко зростає. Однак…

Після тривалого зменшення аудиторія новинних програм американських телемереж швидко зростає. Однак…

00:00,
22 Серпня 2011
1826

Після тривалого зменшення аудиторія новинних програм американських телемереж швидко зростає. Однак…

00:00,
22 Серпня 2011
1826
Після тривалого зменшення аудиторія новинних програм американських телемереж швидко зростає. Однак…
Після тривалого зменшення аудиторія новинних програм американських телемереж швидко зростає. Однак…
Безперечно, більше глядачів умикають телевізори, коли показують важливі новини. А їх цієї весни було чимало.  Та статистика ще не все. Цього року рейтинги вечірніх і ранкових програм значно зросли. Однак, не варто квапитися із висновками.

 Після тривалого зменшення аудиторія новинних програм американських телемереж швидко зростає. Однак…

Притримайте некролог! Хоча, нарешті, надійшли хороші звістки про новини на телемережах. Цього року рейтинги вечірніх і ранкових програм значно зросли. І не на якусь часточку. Та не кваптеся святкувати! Це може виявитися оманою.

Як на перший погляд, статистику слід сприймати серйозно. Число глядачів трьох вечірніх новинних програми у другій чверті цього року сумарно збільшилося проти того ж періоду минуло майже на два мільйони (виділено в оригіналі. – ТК). Зростання становить майже 10 відсотків від загального числа. Це – перший великий стрибок упродовж десятиліття. Не скупо для програм, що їх вже списали як динозаврів.

Подібне піднесення спостерігалося і щодо ранкових програм телемереж. До загального числа 13 мільйонів телеглядачів додалося 1,2 мільйона (виділено в оригіналі. – ТК). Називати це трендом завчасно, але такі числа заслуговують на пильну увагу. Що ж відбувається?

Безперечно, більше глядачів умикають телевізори, коли показують важливі новини. А їх цієї весни було чимало. Після землетрусу та цунамі в Японії зросла загроза плавлення реакторів. Убивство американськими вояками Усами бен Ладена в Пакистані означало поворотний пункт у 10-річній боротьбі проти тероризму. А спустошливі торнадо на півдні країни сприяли емоційним зйомкам, якими живилося телебачення. Та статистика ще не все.

Упродовж декількох минулих місяців телемережі не тільки висвітлювали події, а й творили їх. Оголошена у квітні новина, що Кеті Курик йде з CBS привернула майже таку увагу, як п’ять років тому повідомлення про те, що вона стала першою жінкою, яка сама вестиме програму вечірніх новин на телемережі. Мередіт Віейра, яка замінила її тоді як співведуча найрейтинговішої програми Today (ABC), пішла у відставку в червні.

Обидві телемережі знайшли, однак, солідних наступників за рахунок внутрішніх резервів: Скотт Пеллі з 60 Minutes замінив Курик, а ветеран програми Today Енн Керрі прийшла на місце Віейри. Завдяки цьому постійні глядачі сприйняли зміну відносно спокійно і втрати виявилися, мабуть, мінімальними.

Важливішу роль відіграло те, що широко розрекламовані зміни, певно, спокусили тих, хто досі не дивився програм, виявити цікавість до них у новому форматі. Ймовірно, це й призвело до підвищення рейтингів. Згідно з опитуваннями Nielson Co., упродовж перших п’яти тижнів зросла кількість глядачів вечірніх новин усіх трьох телемереж. А це вельми незвично для літнього періоду, коли глядацька аудиторія зазвичай різко скорочується.

Піднесення ранкових телевізійних новин ще більше вражає на тлі загального скорочення телевізійної аудиторії. Усі три мережі втратили цього сезону проти минулого року контингент глядачів у прайм-таймі (виділено в оригіналі. – ТК) Лише NBC, у програмі якої немає Олімпійських ігор, втратила майже 14 відсотків всієї аудиторії. Натомість Today (ABC) наростила близько 10 відсотків. Це суттєве коливання, показник того, що багато глядачів, яких збирають вечірні розважальні програми кабельного телебачення, переметнулися на ранкові новинні.

Останні статистичні дані стосовно вечірніх програм ставлять під сумнів банальну істину, що глядацька аудиторія новин на телемережах стара і чимдалі старішає. У той час, як її середній вік перевищує 60 років, до числа нових глядачів вечірніх програм усіх трьох телемереж долучилася група віком 25–54 роки, найбільш бажана для рекламодавців. Майже чверть приросту глядацької аудиторії припала саме на цю демографічну категорію.

Упродовж дня можна дізнатися з різних джерел безліч новин. Тож з якого дива більше людей дивитимуться вечірні програми? «Мабуть, уже відбулося повне насичення новин кабельного телебачення аудиторією, – вважає консультант з телевізійних новин Майкл Кастенджера. – Людей збуджують не новини, вони чекають підсумків».

Останнім часом вечірні підсумкові випуски значно урізноманітнилися на різних телемережах. Тож у глядачів є реальний вибір. CBS за нового голови Джеффа Фегера, схоже, робить на новини більшу ставку. Коли Скотт Пеллі вів свою першу вечірню програму, він подав інтернет-секс-сторі про колишнього сенатора Ентоні Вейнера третім блоком у той час. Натомість на NBC з неї починалася програма. Третя телемережа, схоже, схильна до жанру таблоїда. ABC World News присвятила закінченню судового процесу над Кейсі Ентоні більше ефірного часу, ніж дві інші телемережі разом узяті.

Отже, час відкорковувати шампанське? Не кваптеся! Впродовж 30 років поспіль аудиторія вечірніх новин скорочувалася (виділено в оригіналі. – ТК). З 1980-х років три телемережі втратили більше половини телеглядачів вечірніх новин. Востаннє їхнє число зростало 2001 року, коли після вересневих терактів вони об’єднували націю. Та це тривало недовго. Аудиторія ранкових новин зменшувалася протягом приблизно 6 років повільнішими темпами. Немає підстав думати, що ці тренди обернулися в протилежному напрямку.

Цьогорічна сприятливіша статистика нагадує: новини на телемережах усе ще цікаві для величезної аудиторії. Вечірні новини на ABC, CBS та NBC дивляться в прайм-таймі учетверо більше глядачів, ніж на CNN, Fox News Channel та MSNBC разом узятих. Колись це може скінчитися, та нині новинні програми на телемережах нагадують мені хлопця з (британського комедійного фільму. – ТК) «Пайтон та Святий Грааль». Він пручається, щоб його не кинули на візок із ураженими чумою. «Я ще не мертвий», – скиглить він. Вони теж.

 

Джерело American journalism review

Автор Дебора Поттер, виконавчий директор NewsLab

Переклад Аркадія СИДОРУКА

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: hollywoodreporter.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду