Лише 24% мешканців Донеччини довіряють новинам на українському телебаченні – опитування Інтерньюз

Лише 24% мешканців Донеччини довіряють новинам на українському телебаченні – опитування Інтерньюз

00:00,
7 Жовтня 2014
2824

Лише 24% мешканців Донеччини довіряють новинам на українському телебаченні – опитування Інтерньюз

00:00,
7 Жовтня 2014
2824
Лише 24% мешканців Донеччини довіряють новинам на українському телебаченні – опитування Інтерньюз
Лише 24% мешканців Донеччини довіряють новинам на українському телебаченні – опитування Інтерньюз
Автори:
Більшість українців в Донецькій області дивляться як українські, так і російські телевізійні новини, хоча й рівень довіри населення до українського телебачення низька. В інших регіонах країни люди вважають за краще отримувати новини з українських телеканалів.

Про це свідчить опитування у 10 регіонах України в період з квітня по червень 2014, яке провела дослідницька агенція InMind на замовлення українського медійного проекту «У-Медіа» Інтерньюз  Нетворк за підтримки АМР США Україна.

Телебачення залишається найпопулярнішим джерелом новин для українців – 89% людей в Україні дивляться його для отримання новин. На другому місці за популярністю – інтернет. 46% опитаних шукають новини у всесвітній мережі, в той час як по 29% - у друкованих ЗМІ та по радіо.

У спробі оцінити вплив «інформаційної війни», що розгортається нині на Сході, Інтерньюз включив запитання щодо споживання російських телевізійних новин. В Донецькій області 62% респондентів заявили,що вони дивилися російські телеканали і 57% їм довіряють. Також у Донецьку 77% респондентів відповіли, що вони дивилися українські новини, але лише 24% довіряють українському телебаченню. У Харкові та Одесі меншість опитаних повідомили, що дивляться російські телевізійні новини, але рівень довіри як до російського, так і до українського телевізійного продукту виявився низьким.

Попит на друковані новини продовжує падати серед українців: 29% респондентів читають газети, що на 11% менше, ніж під час опитування 2012 року; в той час як радіо утримує свою аудиторію на рівні 29%.

Використання Інтернету збільшилося з 60% у 2012 році до 67% в 2014; 62% його користувачів вказали, що читають новини саме у мережі. Найпопулярніші інформаційні сайти – це агрегатори новин Ukr.net (31%) та Яндекс(11%), за ними розташувалась соціальна мережа «ВКонтакте» з часткою 11%. Korrespondent.net очолює список новинних сайтів (8%). Hromadske.TV, всього після семи місяців свого існування відвідують 5%респондентів.

InMind опитав 3007 громадян в 10 регіонах України із квітня по червень 2014. Вибірка складалася з респондентів у містах з населенням понад 50 тисяч.


 

Серед інших результатів дослідження можна виокремити такі:

·         32% респондентів споживають  лише один з чотирьох типів медіа для отримання новин (телебачення, інтернет, преса, радіо), в той час як 60% споживають кілька типів медій; 6% використовували всі чотири види ЗМІ.

·         66% українців дивляться новини на національному телебаченні щодня, і 15% дивляться новини на національному телебаченні кілька разів на тиждень. Для порівняння, новини на російських каналах дивилися кожен день тільки 18% і кілька разів на тиждень - 6% респондентів.

·         22% респондентів заходили на українські онлайн-ЗМІ щодня, а ще 15% робили це кілька разів на тиждень.

·         На питання про висвітлення засобами масової інформації протестів на Євромайдані у 2013-2014 роках 27% респонденті відповіли, що національні телевізійні мережі висвітлювали події правдиво. 20% респондентів назвали правдивими українські новинні веб-сайти. Ще гірше українці оцінили роботу із висвітлення подій на Євромайдані на регіональному телебаченні та інтернеті (13% і 11% відповідно). Найбільш неточні новини про Майдан подавало, на думку респондентів, російське ТБ та інтернет сайти (8% і 7%). У східних та південних областях незначна кількість респонденті відповіла, що російські ЗМІ висвітлювали  Євромайдан правдиво – 24% в Донецькій та 9% в Одеській областях.

Дослідження проводилося за допомогою  методу F2F інтерв'ю, вибірка складається з чоловічого/жіночого населення віком 18-65 років, яке проживає у містах 50K+. Опитування проводилося у 10 регіонах; польові роботи відбувалися у квітні - червні 2014 року.

Більше даних доступні російською та англійською мовою на сайті U-медіа

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Результати дослідження є винятковою відповідальністю Інтерньюз та InMind і необов'язково відображають погляди USAID і уряд Сполучених Штатів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
tv-atelie.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду