Україна може пропустити «Євробачення»? Що відбувається із Суспільним

Україна може пропустити «Євробачення»? Що відбувається із Суспільним

11:20,
29 Лютого 2020
25282

Україна може пропустити «Євробачення»? Що відбувається із Суспільним

11:20,
29 Лютого 2020
25282
Україна може пропустити «Євробачення»? Що відбувається із Суспільним
Україна може пропустити «Євробачення»? Що відбувається із Суспільним
Усі рахунки Суспільного мовника арештовано. Під загрозою трансляція Олімпійських ігор та участь України в «Євробаченні». MediaSapiens пояснює, як виникла ця патова ситуація.

Чому рахунки арештовано?

Через борг перед акціонерним товариством «Євроньюз» (Euronews SA), який нараховує 10,6 млн євро.

У 2010 році державний мовник Національна телекомпанія України (НТКУ), яку очолював нинішній генеральний директор «112 Україна» Єгор Бенкендорф, підписала контракт з «Євроньюзом» на 6 років. Так з’явилась українська версія каналу Euronews.

Спочатку був одноразовий ліцензійний платіж «Євроньюзу» на 8,5 млн євро, а далі щороку за українську версію мали платили близько 5,2 млн євро. Всього держава витратила на це близько 20 млн євро.

У 2014 році НТКУ заборгувала «Євроньюзу» приблизно 11 мільйонів євро. Новий керівник НТКУ Зураб Аласанія вирішив не продовжувати контракт з «Євроньюзом». Але ж борг залишився, і європейська компанія в судах вимагає його погасити.

У 2017 році Національна телекомпанія України трансформується у Суспільного мовника. Тепер мовник стає не державним, а працює незалежно, бо фінансується окремою статтею з бюджету, має наглядову раду, яка обирає незалежне керівництво. Але борг від «Євроньюзу» перейшов до Суспільного як правонаступника і став тепер його головним болем.

У вересні 2017 року Вищий господарський суд України постановив стягти гроші з Суспільного на користь «Євроньюзу».

Через два з половиною роки, 28 лютого 2020 року, Суспільне повідомило, що всі його рахунки арештовано виконавчою службою Мін'юсту.

До речі, через борг за позовом «Євроньюзу» у Швейцарії теж арештовано українські понад 11 млн євро. Це частина з 15 млн євро, які у 2017 році Україна надала Європейській мовній спілці як гарантію проведення в Україні конкурсу «Євробачення» (після перемоги Джамали).

Насправді всі 15 млн євро, які давно мали повернутися до українського бюджету, за позовами «Євроньюзу» були заморожені і досі знаходяться у Швейцарії. Щодо них тривають суди. Можливо, за рахунок частини цих мільйонів і можна покрити борг перед «Євроньюзом».

Що каже керівництво Суспільного?

Голова правління Суспільного Зураб Аласанія у Facebook пише, що українську версію Euronews зробили, бо цього хотів президент-утікач Віктор Янукович та тодішній прем’єр-міністр Микола Азаров. Мовляв, вони хотіли прорекламувати себе в Європі. Керівник Суспільного вважає, що договір з «Євроньюзом» уклали на 6 років з порушенням законодавства: державні установи можуть підписувати договори лише на рік.

Гроші на філію Euronews ішли з держбюджету України за окремим рядком. За словами Зураба Аласанії, сплати за філію припинилися з другого півріччя 2013 року.

«У 2014 році змінилось керівництво НТКУ. Численні звернення НТКУ до нового уряду з приводу сплати боргу до результату не призвели. Ані у 2014 році, ані у 2015 році кошти з державного бюджету України за окремою [статтею] не виділялися. У 2015 році договір було розірвано; борг на той момент склав 10,5 млн євро», — зазначає пан Аласанія.

Він додає: при реорганізації мовника з державного у суспільний Рахункова палата України звертала увагу уряду, що борг треба погасити, щоб новостворене Суспільне в майбутньому не збанкрутувало.

«Але Кабінет Міністрів України на рекомендації Рахункової палати не звернув уваги так само, як і на численні звернення самої Національної телерадіокомпанії України», — обурюється голова правління.

Суспільний мовник попросив у відповідних міністерств ініціювати виділення з державного бюджету окремих коштів для термінового погашення 10,6 млн євро боргу колишньої державної компанії, а також 1,6 млн євро виконавчого збору, який треба сплатити додатково.

Цього року на Суспільне з бюджету передбачено 1,7 млрд гривень замість 2 млрд, як це належить за законом про Суспільне. Керівництво мовника проти того, щоб гроші на борги брали із цієї суми. У компанії пояснюють: якщо з бюджету Суспільного «виймуть» 300 млн грн, то реалізація річного плану діяльності телерадіокомпанії буде неможливою.

Що кажуть у міністерстві?

Зараз головним розпорядником бюджетних коштів по Суспільному мовнику є Міністерство культури, молоді та спорту. У своєму телеграм-каналі профільний міністр Володимир Бородянський дорікнув керівництву Суспільного, що воно не запланувало на 2020 рік витрату коштів на погашення заборгованості.

«Ситуація з можливим відключенням через борги телеканалу “UA: Суспільне” є неприпустимою. Суспільний мовник не передбачив в бюджеті коштів на погашення заборгованості», — пише міністр.

Мінкульт та Мінфін вирішили прискорити заплановане на 2020 рік бюджетне фінансування Суспільного (яке традиційно виділяється помісячно, і найбільші суми надходять зазвичай у грудні) та хочуть, щоб цими грошима мовник розплатився з боргами. Далі пан Бородянський планує, що до бюджету повернеться заблокована у Швейцарії сума. І вже з цих грошей Суспільному в майбутньому мають повернути витрачену на оплату боргу суму.

Але оскільки це державна гарантія, то гроші повернуться в резервний фонд. І щоб «витягти» звідти понад 300 млн грн, треба, щоб Верховна Рада ухвалила зміни до закону про державний бюджет на 2020 рік. А цього може й не статися.

Тому Зураб Аласанія не вірить заявам уряду про майбутнє повернення коштів, а Суспільне наполягає, щоб уряд виділив додаткові гроші з бюджету.

До чого тут «Євробачення» та Олімпійські ігри?

Цього року пів суми на участь гурту Go-A на «Євробаченні» мав надати Суспільний мовник. Солістка казала, що поки не знає, де брати решту суми, бо всі фінансові можливості гурту вичерпались на етапі підготовки до нацвідбору. Якщо рахунки Суспільного не розблокують, учасникам пісенного конкурсу треба буде шукати всю суму для поїздки.

Арешт рахунків також унеможливив підготовку до трансляції Олімпіади-2020, яка має відбутися в липні-серпні в Токіо (Японія), незважаючи на коронавірус. Хоча, можливо, трансляцією займеться інший телеканал.

Суспільне заявляє, що арешт рахунків загалом зупинив запуск нових проєктів і нової студії. І якщо ситуація не вирішиться, це призведе до повної зупинки діяльності телерадіокомпанії.

Зображення: Zmina

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
стогін
17:17 / 02.03.2020
Чогось всі теле- медіа-і всілякі інші експерти і критики уникають назвать вголос факт , що загибель ПЕРШОГО набрала дуже активної фази з приходом на Олівець Аласанії і його шобли , яка анічогісінько не петрає в телевізійному виробництві. Проте дуже знається в призначенні зарплат в 200 000 грн. собі коханим. Ате , що в єфірі ПЕРШОГО відсутні матеріали власного виробництва вас не дивує , шановні! Дуже поодинокі вкраплення свого продукту на ПЕРШОМУ є продуктом пАпіредників.А знаєте , чому ви це не бачите ? ТОМУ , ЩО НЕ ДИВИТЕСЬ першого! Чому не диитесь ? ТОМУ , ЩО НЕМА ТАМ НА ЩО ДИВИТИСЬ.От заглядаєте в рота Аласанії і пишите лише про наміри , плани , реформи , нових начальників на Суспільному.
245
16:40 / 02.03.2020
fjfhg
Дарина
18:51 / 01.03.2020
Аласанія дуже поганий керівник і менеджер, із нього такий керівник, як із мене танцівниця стиптизу! гіршого каналу, аніж Суспільне, годі й пошукати.
123
23:33 / 29.02.2020
Темна і незрозуміла справа. Спочатку робітникам брешуть про те, що жодного скорочення не буде, потім просто половині штату машуть ручкою, з іншою половиною підписують нові договори. З новорічних свят почалися проблеми з оплатою праці - вже третій місяць зарплату затримують, навіть не попереджають і не пояснюють нормально. Всі пояснення: "зміна розпорядника коштів". Три місяці? Тепер випливає цей борг. Зараз під це закриють всі філії, розженуть сотні людей, гроші одразу ж з'являться? А в людей роботи не буде, а в них сім'ї, кредити... Управлінці, бляха. Треба було собі ще більші премії та зарплати повиписувати...
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду