1 вересня — День бабака. Канал «Україна» випустив майже такий самий піарний сюжет до «Дня знань», як і торік

1 вересня — День бабака. Канал «Україна» випустив майже такий самий піарний сюжет до «Дня знань», як і торік

13:36,
11 Вересня 2017
3452

1 вересня — День бабака. Канал «Україна» випустив майже такий самий піарний сюжет до «Дня знань», як і торік

13:36,
11 Вересня 2017
3452
1 вересня — День бабака. Канал «Україна» випустив майже такий самий піарний сюжет до «Дня знань», як і торік
1 вересня — День бабака. Канал «Україна» випустив майже такий самий піарний сюжет до «Дня знань», як і торік
Телеканал «Україна» випустив сюжет про «День знань», у якому точно ті ж політики роблять та обіцяють точно те ж саме, що й рік тому.

Свята, подібні до Дня знань, це завжди своєрідний виклик для журналістів, адже про них щороку повідомляють усі випуски новин. І щоби привабити глядача, хороший сюжет має не лише якісно відрізнятися від матеріалів колег, він має ще й відрізнятися від матеріалу цієї ж програми рік тому. Але на телеканалі «Україна» вирішили інакше.

Новина телеканалу, звісно, відрізняється від повідомлень інших ЗМІ, адже за кількістю політиків вона більше нагадує звіт із Верховної Ради, ніж дитяче свято. А от із самоповторенням у «Сегодня» проблеми: матеріал про День знань 2017 року  це в, найкращому разі, римейк минулорічного повідомлення: ті ж самі політики тут кажуть і роблять те ж саме, що й торік.

Для зручності ми тезово перерахували «тропи» телеканалу.

Обидва випуски новин, 2016 та 2017 року, починаються зі святкування Дня знань. Для політичного піару в середині програми виділено окремий сюжет: на 23-й і 19-й хвилинах. Матеріали починаються з переліку вчинків політиків.

2017

2016

Ведуча Анна Панова: «Петр Порошенко рассказал, что в школе был отличником. Владимир Гройсман пообещал учителям повышения зарплаты, Олег Ляшко потренировался в школьном спортзале».

Ведуча Анна Панова: «Петро Порошенко пошел в КПИ, а министр обороны Полторак  в университет обороны»

В обох сюжетах перший синхрон належить Президентові й не стосується Першого вересня. Порошенко розповідає про досягнення й акцентує увагу на часі.

2017

2016

Петро Порошенко: «1 вересня з 0 годин 0 хвилин в повну силу вступила угода про Асоціацію України з Євросоюзом».

Петро Порошенко:«З 1 вересня режим повного припинення вогню. 12 годин і 5 хвилин, я хочу вас привітати, цей режим дотримується».

 Володимира Гройсмана у 2016 року цитували з Facebook, у 2017 року показували особисто й цитувати за кадром. Говорив політик, зокрема, про зарплати вчителів.

2017

2016

Кореспондентка Людмила Горбач: «В прошлом году учителям уже повышали зарплаты, в следующем повысят снова».

Кореспондентка Людмила Горбач: «Инвестицией в будущее назвал образование премьер-министр и пообещал повышение зарплат педагогам».

Олег Ляшко в обох сюжетах рятував школи, що були близькими до закриття.

2017

2016

Олег Ляшко: «Наша команда зберегла школу. Ми не дамо її закрити. Коли у селі немає школи, тоді завтра не буде взагалі нічого».

Олег Ляшко: «Ми добились, не дали її закрить [...] Якщо в людини немає знань, нема здоров’я, це немає майбутьного нації».

 Дружину Президента, Марину Порошенко піарили на інклюзивній освіті. У 2016 року  в братському сюжеті. У 2017-му першій леді виділили окремий.

2017

2016

Ведуча Анна Панова: «Первый в Украине полностью оборудован для детей с особыми потребностями класс, открыли сегодня в Петриковке Днепропетровской области. [...] Программой инклюзивного образования в Украине занимается благотворительный фонд Порошенко».

 

Кореспондентка Людмила Горбач: «В Запорожье 11 школ сегодня открыли классы для учащихся с особыми потребностями [...] Учеников и учителей поздравила первая леди Украины, жена Президента, Марина Порошенко».

 Піарили в обох сюжетах також Бориса Колесникова, його хокейний клуб «Донбас» роздавав школярам фірмові рюкзаки з подарунками.

2017

2016

Дівчинка, риючись у рюкзаку: «Коробочка конфет, две ручки, альбомы, куча тетрадок...»

Кореспондентка Людмила Горбач: «Рюкзак привезли хоккеисты клуба "Донбасс". В прифронтовых городах Донецкой области спортсмены раздали школьникам больше 2000 таких подарков».

Кореспондентка Людмила Горбач: «Поздравили первоклашек с Днем знаний хокеисты клуба "Донбас" Подарили брендированые ранцы с канцелярскими пренадлежносями и сладости» [...] Презенты от хоккеистов получили более двух тысяч первокласников из восьми городов Донецкой области».

Після цього самоцитуванням займається Борис Колесников.

2017

2016

Борис Колесников: «Наша главная цель и мечта, чтобы дети наши выросли здоровыми, успешными и счастливыми в украинском Донбассе».

 

Борис Колесников: «Я хочу пожелать нашим маленьким ученикам, чтобы школа их сделала людьми самостоятельными, успешными и здоровыми»

І запитання в цій ситуації викликає не лише пам’ять кореспондентки Людмили Горбач, яка підготувала два ідентичних сюжети з різницею в рік.

Чому, наприклад, інклюзивною освітою в Україні «занимается благотворительный фонд Порошенко»? А як же фонд «Крок за кроком», міністр освіти чи звичайна київська школа, яка відкрила власну програму взагалі без допомоги?

Чому Олег Ляшко та журналісти розповідають у сюжетах про одну врятовану школу, а не про ті, які, можливо, треба було би врятувати, але цього не вдалося зробити й тепер вони потребують допомоги? Та й узагалі, як саме Олег Валерійович щорічно «рятує» ці навчальні заклади?

Чому Бориса Колеснікова титровано як «голову опозиційного уряду»? По-перше, уряд усе ж «тіньовий», що, звісно, не так приємно звучить. По-друге, просто нагадаємо, що «опозиційний уряд»  це той, що пропонує перенести столицю в Канів. То що має сказати пересічному глядачу подібний підпис? Імовірно, він просто надає словам Колеснікова ваги на тлі чинної влади.

І головне, чому журналісти взагалі випустили подібний сюжет? Що в ньому є новим чи цікавим? Що є суспільно необхідною інформацією, яку мають почути глядачі? Складається враження, що згадка на День знань просто входить до райдеру політиків на «Україні».

Звісно, політичний піар 1 вересня був присутній не лише в «Сегодня». «Факти» на ICTV, наприклад, теж згадали про заяви Віталія Кличка, Марини Порошенко та Володимира Гройсмана. І сенсу в них було не набагато більше, синхрон мера Києва взагалі обмежився словами: «Діти, добрий ранок». Володимир Гройсман же пообіцяв, що «ми впровадимо нову програму забезпечення початкової школи всім необхідним сучасним обладнанням». От тільки що саме має на увазі прем’єр, коли це буде втілено й що про це думає профільний міністр Лілія Гриневич, журналісти не розповідають.

І все ж, благі вісті лунають на телеканалі СТБ, де ведуча Ольга Кучер повідомляє: «У Києві батьки постали проти чиновників і їхніх нудних промов. Запропонували не запрошувати депутатів та гостей із адміністрації й не пекти дітей на сонці, поки ті виступають. На диво, цю ідею підхопили по всій країні і посадовці дали задньої».

Кореспондент Руслан Тарасов: «Те, що піар додає народної нелюбові  зрозуміли вже в Чернівцях, Броварах та Луцьку. По всій країні урядникам почали забороняти вилазки на шкільні лінійки».

Що ж, лишилося якось заборонити це Президенту, прем’єру та лідерам опозиції.

Детальніше про це й те, як журналісти запізніло й перебільшено розповідали про благодійність Президента, а «Інтер» запізніло й маніпулятивно  про злочини Авакова, читайте в публікації «Цензурований Іловайськ і політизований Перший дзвоник. Моніторинг теленовин за 28 серпня  3 вересня 2017 року».

 

 

Зберегти

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Скрін-шот Україна,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду