«Україна»: найстрашніші новини на телебаченні

«Україна»: найстрашніші новини на телебаченні

13:10,
28 Грудня 2016
2009

«Україна»: найстрашніші новини на телебаченні

13:10,
28 Грудня 2016
2009
«Україна»: найстрашніші новини на телебаченні
«Україна»: найстрашніші новини на телебаченні
Палаючі діти, діти на смітнику, діти-убивці, задушені діти та діти в комі, - стандартна підбірка тем на телеканалі.

13 грудня новину про хлопчика, якому батько підпалив обличчя, показали на «1+1» та на «Україні». У «ТСН» намагались розчулити глядача: сім’я не благонадійна, колготки у дітей брудні, грошей немає, мати неграмотна, сам постраждалий хлопчик може в родину вже не повернутися. Обличчя дитини там показують, але більшість опіків закриті маззю. Сюжет має назву: «Доля кризової дитини».

У «Событиях» інший підхід: сюжет має назву «Жестокое наказание», незаретушовані кадри свіжих опіків нам показують ще у підводці. Акценти в матеріалі теж інші: «Обожженого и досмерти перепуганого Сашу привезли в больницу», - заявляють журналісти й потім ще декілька разів акцентують на реакції матері й сусідів по селу. Про те, як отримав подібні травми, на камеру(!) розповідає сам хлопчик: його опіки нам показують ще раз, крупним планом. Говорити про те, як батько підпалював його, Саші явно боляче. З більшим ентузіазмом, йдучи по селу, коментує журналістка: «Охваченный огнем мальчик выбежал из дома, на ходу срывал пылающую одежду [...] горящего ребенка увидела соседка». І оскільки вражень про подібну картинку в сюжеті ще не достатньо, чуємо коментар сусідки, яка розповідає про те, як побачила палаючу дитину. Це все о 19:00 на центральному телебаченні.

Подібні теми та підхід до них на «Україні» не рідкість, а правило. У той же день ви могли почути про розчленовану сім’ю (з кадрами крові на підлозі). У підводці заявляють, що три тіла виявили у квартирі через запах. Убивця увесь цей час був разом із жертвами, а коли прийшли правоохоронці - вистрілив собі в голову (про все розповідають саме в таких деталях, аби візуалізувалось краще).

Або ж історія про пса, що приніс додому щось невідоме. Потім виявилося, що це людська голова. Потім знайшли тіло загиблого. Потім встановили особу. А потім напустили таємничості: адже запитань у сюжеті ставлять більше, ніж дають відповідей. Нічого не нагадує? Це рецепт фільму жахів: невизначеність, жахлива історія та відкритий фінал змушують відчувати, що подібне може трапитися з вами.

Якщо ж подібні речі вас не лякають через свою малоймовірність, «Україна» знає рецепт, як достукатися до кожного: лякати побутовими речами. У фільмі «Дзвінок» людей змусили боятися телефонів, бо вони є у всіх. У фільмі «Дзеркала» - дзеркал, адже вони оточують вас постійно, й враження від фільму будуть з’являтися кожного разу при контакті з ними. На «Україні» змушують боятися води та власних будинків.

13 грудня у «постійній» рубриці (якої не було на каналі більше місяця) «Опасная страна» нам розповідають про «опасную воду». При тому що 7 із 8 зразків виявляються відносно безпечними, напис «опасная вода» не зникає з екрану усі сім хвилин сюжету.

15 грудня на «Україні» інша небезпека - житлові будинки. Журналісти подають одразу п’ять історій із аварійними чи обваленими будівлями, деякі з них без дати. Таким чином з’являється враження, що трагедії трапились із невеличким інтервалом та нагнітається небезпека й надалі.  «События» (з посиланням на анонімних експертів) заявляють, що 80% житлового фонду перебуває в аварійному стані. І хоч говорять про «аварійний стан», на екрані це візуалізують величезними тріщинами та дірами в стінах, що ближче до критичного. А потім розповідають, як маленький хлопчик загинув уві сні через обвал будинку.  

Узагалі, смерть дітей - якась особлива тема на «Україні». 12 грудня на каналі можна було за один випуск почути: «Ненужные дети: их выбрасывают на мусорники, оставляют умирать от голода и избивают до смерти», «сын палкой забил мать, а затем покончил с собой», «3-х месячный сын Елены умер на улице прямо в коляске, но женщина продолжала гулять с ним», «4-х летнего Арсения привезли в больницу в коме», «8-летняя Настя вступилась за мать. Отец задушил дочь».

А якщо ви до пір живете ілюзіями безпеки, канал подає новину про одеських правоохоронців: вони попалися на хабарі. І хоч новині на той час вже три дні, і це впринципі вже не є новиною, свою роботу вона виконує: довіру до правозахисних (і просто захисних) інституцій підриває.

То ж яку картинку лише за цей тиждень намалював канал «Україна»: у світі панує жорстокість, діти масово гинуть, вода та власний будинок може вас убити, а правоохоронців у цей час ловлять на хабарах. Не знаємо, як вам, а нам справді страшно дивитися подібні новини. Не тому, що вони залякують, а тому, що ми навіть не здогадуємося, яка кінцева мета може бути в подібної редакційної політики.

Детальніше про це читайте у публікації Чи під силу телеканалам якісні новини про уряд? Моніторинг теленовин за 12–17 грудня 2016 року.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Скрін-шот Украина
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду