Нацрада пропонує залишити в УПП суспільні, державні та місцеві телеканали

Нацрада пропонує залишити в УПП суспільні, державні та місцеві телеканали

15:09,
21 Грудня 2015
2133

Нацрада пропонує залишити в УПП суспільні, державні та місцеві телеканали

15:09,
21 Грудня 2015
2133
Нацрада пропонує залишити в УПП суспільні, державні та місцеві телеканали
Нацрада пропонує залишити в УПП суспільні, державні та місцеві телеканали
Автори:
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення пропонує залишити в складі універсальної програмної послуги (УПП) телеканали Національної суспільної телерадіокомпанії України, державні телеканали, а також ефірні телеканали місцевої категорії мовлення, канали мовлення громад.

Відповідні пропозиції до законопроекту № 3504 «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)» Нацрада затвердила на засіданні 17 грудня. На думку Нацради, законопроект потребує доопрацювання.

Відповідно до чинного законодавства УПП включає в себе ефірні аналогові телеканали (а також супутниковий парламентський телеканал «Рада»), і в кожному населеному пункті склад УПП відрізняється – залежно від кількості доступних в ефірі мовників. У великих містах УПП налічує близько двох десятків телеканалів.

Автори законопроекту № 3504 – Вікторія Сюмар, Богдан Онуфрик, Сергій Висоцький – пропонують, щоб до УПП входили як ефірні аналогові, так і цифрові телеканали, але водночас приватні мовники за бажанням могли бути вилучені зі складу УПП на певній території.

На думку Нацради, наділення приватних телерадіоорганізацій правом на виключення своїх програм зі складу універсальної програмної послуги на певній території призведе до того, що, у випадку приватних телерадіоорганізацій, обов’язковість забезпечення абонентів програмами УПП фактично ставиться під сумнів.

Асоціації платного телебачення виступили проти законопроекту № 3504, який вважають лобістським на користь телевізійних груп.

Нагадаємо, цього року активними прихильниками зміни УПП стали самі ефірні телеканали, які раніше лобіювали нинішній склад УПП. Зокрема, за скасування УПП виступила медіагрупа StarLightMedia, яка вирішила перейти до нової моделі відносин із провайдерами. Вона укладає угоди з провайдерами й починає стягувати з них плату за свій контент. Детальніше про це в інтерв’ю MediaSapiens розповів директор зі стратегічного розвитку StarLightMedia Федір Гречанінов. Ідею StarLightMedia підтримує й група «1+1 медіа».

Плюси й мінуси цієї реформи медіаринку проаналізував директор з розвитку нішевого телеканалу HD Fashion and Lifestyle Андрій Соломаха в статті на MediaSapiens.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
adnpolitico.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду