ATR відкриє корпункт на кордоні з Кримом і мовитиме на півострів – Іслямов

ATR відкриє корпункт на кордоні з Кримом і мовитиме на півострів – Іслямов

16:39,
5 Листопада 2015
1601

ATR відкриє корпункт на кордоні з Кримом і мовитиме на півострів – Іслямов

16:39,
5 Листопада 2015
1601
ATR відкриє корпункт на кордоні з Кримом і мовитиме на півострів – Іслямов
ATR відкриє корпункт на кордоні з Кримом і мовитиме на півострів – Іслямов
Власник та гендиректор кримськотатарського каналу ATR Ленур Іслямов заявив, що канал відкриє корпункт на межі з окупованим Росією півостровом і мовити звідти через передавачі на Крим.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню «Українська правда».

Як писав Media Sapiens, 2 листопада представники ФСБ РФ обшукала будинок бізнесмена Ленура Іслямова, який  став одним з ініціаторів блакади Криму, а також помешкання його родичів і офіси кількох його компаній. Крім того обшуки відбулися й у колишнього редактора телеканалу Лілі Буджурової та екс-гендиректора каналу Ельзари Іслямової. Слідчий відділ УФСБ Росії по Криму порушив кримінальну справу проти власника ATR Ленура Іслямова.

В інтерв’ю пан Іслямов роповів про ці інциденти, а також сказав, що попри весь тиск телеканал блокада продовжуватиметься, а ATR організовуватиме мовлення з прикордонних до Криму територій.

«Зараз ми самі знайшли вишки, їх повним повно в тому районі, де проходить блокада, нам дають волонтери кілька передавачів, у тому числі американці дають передавачі. Ми такі передавачі самі будемо вішати, без Мінстеця…У нас волонтерська країна, що називається "якщо ти хочеш щось зробити, то зроби сам – береш молоток, береш цвяхи і все сам робиш". Ось ми беремо самі і робимо. Ми робитимемо ATR на пропускному пункті, тут будемо робити корпункти, на вишках вішати передавачі, як ми зараз вішаємо прапори татарські й українські», - зазначив він.

Ленур Іслямов також сказав, що на Херсонщині, де розташовуються активісти блокади, чути сім російських радіостанцій і цей сингал ніяк не блокується.

Власник ATR заявив, що співпраця кримськотатарського телеканалу після його переїзду з Сімферополя в Київ з Міністерством  інформаційної політики не склалася.

Нагадаємо, 18 червня кримськотатарські телеканали ATR і Lale, які не отримали після анексії Криму Росією реєстрації згідно з російським законодавством і не мають змоги мовити легально в Криму, відновили мовлення з Києва через супутник на підставі чинних ліцензій Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

«Після заяв Порошенко Міністерство інформаційної політики повинно було нами займатися. Мінстець показав нам пару вбитих приміщень, в яких ми повинні були починати мовити. Але всі ці приміщення були непридатні, в одному в підвалі було в метр води. Причому це приміщення якоїсь історичної будівлі, без стель, без стін, без нічого, в яке треба було вкласти щонайменше мільйон доларів. Друге – це 4-й і 5-й поверх якоїсь будівлі, що не придатна ні до чого. Ось у такому становищі ми тоді залишилися.Але, природно, треба було виходити, мовити Мінстець з нами більше на зв'язок не виходив, і ми залишилися самі з собою», - розповів пан Іслямов.

Він також зазначив, що міністр Юрій Стець став одним з гостей ефіру заступника генерального директора ATR та ведучого Айдера Муждабаєва.

«Я тоді теж був на телеканалі, чекав, поки закінчиться інтерв'ю, щоб поговорити з ним. Подивився його ефір в апаратній…Після того, як він сказав, що Крим – це не українська історія, я розвернувся і поїхав, бо з цією людиною мені вже розмовляти не було про що», - зазначив бізнесмен.

Пан Іслямов уточнив, що за якийсь час Юрій Стець телефонував з проханням надати фотографії їх журналістів на білборди, але він йому відмовив.

«Я сказав, що візьми гроші з білбордів і дай журналістам, купи продукти, що завгодно, але це краще, ніж на білборди вішати. Він сказав, що потрібно боротися ідеологічно», - каже власник каналу.

Він також додав, що до блокади кримських активістів стимулювала бездіяльність влади. Ленур Іслямов та його однодумці втомилися ходити по владним кабінетам зокрема президента та прем’єр-міністра та пропонувати вихід.

«І Чубаров (глава Меджлісу кримських татар Рафат Чубаров. – ред) ходив, і я ходив. Ми пропонували можливості збереження того, що є в Криму, і перекладу певних структур з Криму на материк. Тобто цілий сценарій, як це можна зробити. Ми говорили про те, що потрібно підтримати ATR, журналістів, потрібно видати якісь квартири переселенцям, - розповів він і додав, що з їх ідеями погодувалися, передоручали це помічникам а ті «викидали це все у відро для сміття».

Нагадаємо, так званий «прем’єр-міністр» окупованого Росією Криму Сергій Аксьонов у Facebook назвав обшуки «справедливою» реакцією на заклики Ленура Іслямова блокувати постачання продуктів та електроенергії до Криму з материкової України.

Як писав MediaSapiens, Міністерство внутрішніх справ України відкрило два кримінальних провадження за порушення прав громадян у Криму – щодо незаконного проникнення в житло та щодо перешкоджання законній діяльності громадських організацій, які виступають проти окупації Криму.

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що тиск на телеканал ATR є тиском на весь кримськотатарський народ і на українське суспільство, а також закликав до відповідної реакції від органів прокуратури України. Радник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар написала заяву до Прокуратури Автономної Республіки Крим, що виїхала з окупованого Криму до Києва, за фактом незаконних дій ФСБ у Криму щодо колишніх співробітників і власника ATR.

Незалежна медіа-профспілка України звернулася до низки міжнародних організацій із проханням втрутитися в ситуацію та вплинути на російську владу, щоб припинити тиск та переслідування журналістів.

Президент України Петро Порошенко назвав обшуки у журналістки Лілі Буджурової і співробітників телеканалу ATR в анексованому Росією Криму помстою російської влади за їхню позицію.

Народний депутат з фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Фріз звернулася з депутатським зверненням до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської щодо проведення незаконних обшуків у помешканнях працівників каналу ATR у Криму. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Укрінформ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду