Tелеграм став ігровим майданчиком для злочинців, екстремістів і терористів, — The New York Times

Tелеграм став ігровим майданчиком для злочинців, екстремістів і терористів, — The New York Times

20:46,
8 Вересня 2024
2185

Tелеграм став ігровим майданчиком для злочинців, екстремістів і терористів, — The New York Times

20:46,
8 Вересня 2024
2185
Tелеграм став ігровим майданчиком для злочинців, екстремістів і терористів, — The New York Times
Tелеграм став ігровим майданчиком для злочинців, екстремістів і терористів, — The New York Times
Телеграм перетворився на глобальний каналізатор злочинної діяльності, дезінформації, матеріалів про сексуальне насильство над дітьми, тероризму та расистських закликів.

Наркоторговці, шахраї та білі націоналісти відкрито ведуть бізнес та поширюють образливі висловлювання в телеграмі. Про це йдеться в розслідуванні видання The New York Times, яке проаналізувало понад 3,2 млн повідомлень на цій платформі.  

«Телеграм перетворився на глобальний каналізатор злочинної діяльності, дезінформації, матеріалів про сексуальне насильство над дітьми, тероризму та расистських закликів, згідно з чотиримісячним розслідуванням The New York Times, під час якого було проаналізовано понад 3,2 млн повідомлень у телеграмі із більш ніж 16 000 каналів», — зазначають розслідувачі NYT.  

Компанія, яка пропонує функції, що дають змогу злочинцям, терористам і шахраям організовуватися у великих масштабах і обходити увагу влади, не помічала незаконної та екстремістської діяльності, що відкрито процвітала в додатку, йдеться в публікації. 

Зазначається, що раніше ніколи не повідомлялося, наскільки великим є ступінь заповнення цієї платформи таким контентом. Розслідування NYT виявило 1500 каналів, якими керують прихильники переваги білої раси, що координують діяльність майже мільйона людей у ​​всьому світі. Щонайменше два десятки каналів продавали зброю. Щонайменше на 22 каналах із понад 70 000 рекламувалися МДМА, кокаїн, героїн та інші наркотики для доставки до більш ніж 20 країн. 

ХАМАС, ІДІЛ та інші терористичні угруповання процвітали в телеграмі, часто збираючи велику аудиторію на десятках каналів. NYT проаналізувало понад 40 каналів, пов'язаних з ХАМАСом, і в результаті виявило, що їхня середня аудиторія зросла вдесятеро після атаки на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, зібравши протягом жовтня понад 400 млн переглядів. 

«Tелеграм — найпопулярніше місце збору зловмисних, жорстоких діячів. Якщо ви поганий хлопець, то саме там ви і опинитеся», — цитує видання Ребекку Вайнер, заступницю комісара з розвідки та боротьби з тероризмом у поліцейському управлінні Нью-Йорка.  

«Діючи як організація без громадянства, Telegram тривалий час поводився так, ніби він вищий за закон — хоча це може змінитися», — пише NYT. Засновника платформи Павла Дурова, уродженця Росії, було заарештовано та звинувачено у Франції у серпні цього року за відмову співпрацювати з правоохоронними органами та за співучасть у злочинах, скоєних на платформі, включаючи поширення матеріалів із сексуальним насильством над дітьми, торгівлю наркотиками та шахрайство. 

«У багатьох демократичних країнах терпіння щодо додатку закінчується. Європейський союз вивчає можливість нового нагляду за телеграмом відповідно до Закону про цифрові послуги, який зобов'язує великі онлайн-платформи агресивніше контролювати свої послуги, повідомили дві людини, знайомі з планами», — повідомляють розслідувачі. 

Вони наголошують, що лояльне ставлення Telegram до токсичних дій у додатку починається з Дурова, «який управляє компанією з ревним переконанням, що уряди не повинні втручатися в те, що люди говорять чи роблять у мережі»

Ненависницькі висловлювання, що поширювалися на платформі, відіграли зокрема свою роль у недавніх заворушеннях у Великій Британії та у підпалах центрів розміщення мігрантів в Ірландії. 

Компанія Telegram, що базується в Дубаї (Об'єднані Арабські Емірати), працює як стартап, пише NYT, вона має близько 60 штатних співробітників і найняла лише кілька сотень підрядників для роботи модераторами та завзято ігнорує більшість запитів про допомогу від правоохоронних органів. 

За словами колишніх співробітників компанії, поштова скринька, яка використовується для запитів від державних органів, рідко перевіряється. Коли комітет Палати представників Конгресу США, який розслідує атаку на Капітолійський пагорб, що відбулася 6 січня 2021 року, запросив інформацію у 15 інтернет-платформ,  не відповів лише Telegram. 

Натомість в Instagram, YouTube та TikTok є цілі підрозділи, які займаються виконанням запитів правоохоронних органів, і тисячі модераторів, які перевіряють їхні сервіси на наявність незаконних та шкідливих матеріалів. 

Аналітики, урядовці та керівники технологічних компаній стверджують, що тільки Apple та Google, які можуть виключити телеграм зі своїх магазинів додатків, успішно підштовхнули платформу до видалення та обмеження поширення шкідливих матеріалів. Іноді уряди зверталися до технологічних гігантів по допомогу, щоб змусити Telegram діяти. 

«Через кілька годин після того, як The Times надіслала Telegram докладний список питань, пан Дуров опублікував свої перші коментарі для своїх 12 мільйонів підписників з моменту арешту. Він сказав, що твердження про те, що телеграм — це “якийсь анархічний рай, абсолютно не відповідають дійсності” і що компанія видаляє “мільйони шкідливих постів та каналів щодня”», — зазначає видання. 

Дуров пояснив обсяг незаконного та шкідливого контенту «хворобами зростання» телеграму, додавши, що «саме тому я поставив собі особисту мету — досягти значного покращення ситуації щодо цього». 

У відповіді виданню NYT компанія Telegram повідомила, що «99,999 відсотків наших користувачів» є законослухняними і що, хоча «ще багато роботи», платформа вдосконалює свої функції та модерацію. 

Розслідувачі підкреслюють, що телеграм поєднує в собі анонімність даркнету з простотою використання торговельного онлайн-майданчика. На платформі легко шукати і знаходити канали, які продають зброю, заборонені наркотики, рецептурні препарати та шахрайські картки банкоматів, які називають картками-клонами. Поряд із фотографіями та відео доступних товарів торговці залишають інформацію про те, як безпосередньо з ними зв'язатися. 

Одна з причин, через яку телеграм став притулком для такої активності, полягає в його унікальних функціях, включаючи «канали» та «супергрупи», які його конкуренти, такі як вотсап, додавали повільніше. 

Видання нагадує, що телеграм розпочинався як стандартний сервіс текстових повідомлень, схожий на iMessage або вотсап, перш ніж він почав розвиватися у 2014 році, додаючи функції мовлення. Ці «канали» тепер є одним із найвідоміших інструментів платформи для обміну текстом, зображеннями, посиланнями та відео для новинних ресурсів, світових лідерів та урядових установ. 

Згодом телеграм представив «супергрупи», які відсилали до епохи некерованих чатів AOL. Ці групи залучали нових користувачів і також мали ризики. 

У той час як вотсап підтримував групові чати лише в сотні людей та обмежував обмін посиланнями, щоб стримати поширення дезінформації, телеграм робив навпаки та поступово зменшував обмеження на розміри груп. До 2019 року адміністратор групи міг керувати чат-групами розміром з ціле місто з числом користувачів до 200 000 осіб. 

Спочатку це залучило нових користувачів, які цікавляться криптовалютами. У світі криптовалют телеграм став найважливішим інструментом для обговорення нових цифрових монет і створення спільнот, присвячених певним валютам, які часто інвестують у них. 

Ці інструменти також залучили менш законослухняну групу користувачів, включаючи екстремістів, розповсюджувачів дезінформації та продавців незаконних товарів. 

Платформа також виділила значні ресурси на викорінення цієї активності. У міру того як телеграм розростався, його штат ледве збільшувався. Сьогодні в нього є підрядники та інструменти штучного інтелекту для проактивного моніторингу публічних частин телеграму, які не включають безліч груп або індивідуальних чатів. 

Компанія заявила, що має процес модерації, який включає постійну перевірку контенту, розгляд скарг користувачів і публікацію щоденних звітів про матеріали, що містять сцени сексуального насильства над дітьми. 

Тим не менш, NYT виявило не менше 50 каналів, які відкрито продають контрабанду, включаючи зброю, наркотики та шахрайські дебетові картки. 

За словами двох колишніх співробітників компанії, вона може отримати доступ до повідомлень, якщо користувачі не виберуть опцію секретного чату з наскрізним шифруванням.  

Але сама компанія заперечувала, що її співробітники мали доступ до даних користувачів, і відмовилася ділитися інформацією з урядами. Франція звинуватила Дурова, серед інших злочинів, у співучасті в торгівлі сексуальними зображеннями дітей через те, що головний прокурор Франції назвав «майже повною відсутністю реакції» на прохання уряду про допомогу. 

За інформацією NYT, у Telegram заявили, що «тепер ми старанно працюємо над тим, щоб мати можливість опрацьовувати законні запити з демократичних країн, одночасно захищаючи права наших користувачів в інших місцях». 

Розслідувачі також нагадують, що протягом двох з половиною годин після перших вторгнень ХАМАС до Ізраїлю 7 жовтня 2023 року терористи почали публікувати в телеграмі жахливі відеозаписи бійні. Згідно з аналізом NYT, за перші 72 години війни канали, пов'язані з ХАМАС, опублікували близько 700 постів, отримавши понад 54 млн переглядів. 

Tелеграм став настільки корисним для ХАМАС, що терористи зверталися до цієї платформи більше, ніж до офіційного додатку ХАМАС та Android-додатку Al-Qassam Brigades, які вони створили для спілкування зі своїми прихильниками. Як з'ясувало NYT, контент, розміщений на обох платформах, незмінно отримував охоплення в 100 разів більше після того, як був розміщений у телеграмі. 

Після того, як Apple і Google зажадали деякої модерації, Telegram пом'якшав, але небагато, зазначає видання. Наприкінці жовтня компанія обмежила доступ до деякого контенту, пов'язаного з ХАМАС, — у копіях своєї програми, що розповсюджуються через офіційні магазини додатків Apple та Google. Вона також розіслала деяким користувачам інструкції про те, як завантажити іншу версію програми, де контент не був видалений. «Якщо ви хочете продовжити читати ці канали, ви можете зробити це за допомогою прямої версії Telegram для Android, яка має мінімально можливі обмеження», — йдеться в повідомленні, надісланому з офіційного облікового запису Telegram, який було розглянуто NYT. Воно включало посилання на нефільтровану версію програми. 

При цьому Facebook, Instagram, TikTok та YouTube заблокували акаунти, пов'язані з ХАМАС, а також пости, які відкрито співчували його діям. 

У пості від 13 жовтня 2023 року Дуров захищав доступність контенту, пов'язаного з ХАМАС. В одному випадку, зазначив він, ХАМАС використав телеграм, щоб попередити ізраїльтян про атаку, що готується. 

Деякі екстремістські групи стали обережнішими, оскільки контроль над телеграмом посилився, повідомляє NYT. Повідомлення, що закріплені на місцевих каналах, інструктують нових учасників про те, як залишатися анонімними. «Пам'ятайте: це публічний канал, і не всі, хто його переглядає, дружелюбні до людей, які підтримують WLM (White Lives Matter — рух білих расистів. — “ДМ”). Пишіть та спілкуйтеся відповідно», — йдеться у повідомленні на одному каналі.  

Як зазначає видання, кілька разів на рік співробітники штаб-квартири Apple у Кремнієвій долині відправляють до Telegram записки з вимогою видалити матеріали, помічені як незаконні чи шкідливі. Apple пояснює, що відповідно до її правил, додаток повинен мати політику фільтрації небажаного контенту і блокування образливого контенту.  

Telegram часто висловлює свої заперечення, пише NYT, але майже завжди поступається вимогам Apple. Там, де уряди не змогли змусити програму діяти — або хоча б відреагувати, — Apple і Google досягли певного успіху, погрожуючи видалити сервіс зі своїх магазинів додатків. 

У публікації також зазначається що в компанії Telegram намагаються збалансувати потенційну шкоду від застосування їхнього додатку з його корисною роллю як інструменту приватної комунікації та критичної частини цифрової інфраструктури в таких країнах, як Україна та Росія.

На практиці найбільш ефективним засобом змусити Telegram діяти є підхід, за якого користувачі, групи підтримки, агентства новин, а іноді й уряди звертають увагу Apple і Google на шкідливий і незаконний контент програми. Технологічні гіганти, у свою чергу, повідомляють Telegram про необхідність відреагувати. 

На додачу до регулярних повідомлень Apple для вирішення проблеми такого контенту, Google відправляє запити до Telegram майже щотижня. Telegram швидко реагує, коли отримує сповіщення про явно протизаконні матеріали, такі як контент про сексуальне насильство над дітьми, але він менше реагує на вимоги щодо вирішення проблеми мовного контенту, який не є явно протизаконним. 

Розслідувачі зазначають, що Дуров стає все більше ворожим щодо технологічних гігантів. Він назвав Apple «монополією на трильйон доларів», а у квітні  дорікнув компанії за блокування телеграму в китайському магазині додатків, заявивши, що «пріоритет прибутку над свободою користувачів — не найкраща довгострокова стратегія»

«Найбільший тиск на Telegram походить не від урядів, а від Apple і Google», — заявив Дуров в інтерв’ю Такеру Карлсону цього року. 

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду