Telegram ігнорує звернення правозахисних організацій щодо блокування шкідливого контенту про насильство над дітьми, — NBC News

Telegram ігнорує звернення правозахисних організацій щодо блокування шкідливого контенту про насильство над дітьми, — NBC News

12:40,
28 Серпня 2024
918

Telegram ігнорує звернення правозахисних організацій щодо блокування шкідливого контенту про насильство над дітьми, — NBC News

12:40,
28 Серпня 2024
918
Telegram ігнорує звернення правозахисних організацій щодо блокування шкідливого контенту про насильство над дітьми, — NBC News
Telegram ігнорує звернення правозахисних організацій щодо блокування шкідливого контенту про насильство над дітьми, — NBC News
Правозахисники сподіваються, що розслідування проти гендиректора Telegram Дурова зробить платформу більш прозорою в модерації забороненого контенту про жорстоке поводження та насильство над дітьми.

Соцмережа «Телеграм» здобула репутацію такої, що ігнорує звернення правозахисних організацій, які борються проти незаконної експлуатації дітей, ще до того, як її гендиректора Павла Дурова заарештували у Франції. Американський Національний центр зниклих і експлуатованих дітей (NCMEC), Канадський центр захисту дітей та британська організація Internet Watch Foundation заявили, що їхні звернення до Telegram про матеріали сексуального насильства та жорстокого поводження з дітьми на платформі здебільшого ігноруються, повідомив американський телеканал NBC News.

Прокуратура Франції розслідує справу проти засновника і генерального директора компанії Telegram Павла Дурова за 12 статтями, серед яких зберігання та розповсюдження на платформі матеріалів сексуального насильства над дітьми.

Після затримання Павла Дурова компанія Telegram заявила в соцмережі Х, що дотримується законів Європейського Союзу. У заяві сказано, що Дурову «немає чого приховувати» і що «абсурдно стверджувати, що платформа або її власник несуть відповідальність за зловживання цією платформою».

Старший віцепрезидент відділу експлуатованих дітей і міжнародної взаємодії NCMEC Джон Шехан сказав NBC News, що його надихає рішення правоохоронних органів Франції заарештувати Дурова, оскільки телеграм був притулком для забороненого контенту про насильство та жорстоке поводження з дітьми.

«Телеграм дійсно має власну лігу, їм не вистачає не лише модерації контенту, але навіть інтересу до запобігання сексуальній експлуатації дітей на їхній платформі, — сказав він. — Приємно бачити, що уряд Франції, французька поліція вживають певних заходів, щоб потенційно виправити цей вид діяльності».

На сайті Telegram зазначено, що адміністратори не відповідають на повідомлення про будь-яку незаконну діяльність у приватних або групових чатах, «навіть якщо повідомляє користувач». До того ж сказано, що на відміну від інших великих технологічних платформ, які регулярно виконують ухвали суду щодо даних користувачів, «ми розкрили 0 байт даних користувачів третім сторонам, включаючи уряди».

NBC News звернувся до платформи з проханням прокоментувати заяви правозахисних організацій про те, що їхні звернення позначити публікації про жорстоке поводження з дітьми були проігноровані. Речник Telegram Ремі Вон не відповів на їхні коментарі, але зазначив, що платформа «активно модерує шкідливий контент, включаючи матеріали про жорстоке поводження з дітьми».

«Модератори використовують комбінацію проактивного моніторингу загальнодоступних частин платформи, інструментів штучного інтелекту та звітів користувачів, щоб видаляти вміст, який порушує умови обслуговування телеграму», — заявив Вон.

За його словами, Telegram веде канал, у якому щоденно оновлюється інформація про те, скільки груп і каналів було попереджено про виявлення публікації про жорстоке поводження або насильство над дітьми. Він стверджує, що тисячі таких груп забороняють щодня.

Торік Стенфордська інтернет-обсерваторія у доповіді про дотримання заборони публікації матеріалів про жорстоке поводження і насильство над дітьми платформами зазначила, що хоча Telegram заявляє, що поширення контенту про насильство над дітьми в публічних каналах суперечить його правилам, це єдина велика технічна платформа, політика конфіденційності якої прямо не забороняє такий контент і відповідні маніпуляції у приватних чатах.

За американським законодавством американські платформи зобов’язані співпрацювати з Національним центром зниклих і експлуатованих дітей, що керує найбільшим у світі міжнародним координаційним центром правоохоронців, платформ соцмереж та інформаторів, щоб позначати шкідливий контент та швидко видаляти його. Telegram базується в Дубаї в Об’єднаних Арабських Еміратах, які Дуров назвав нейтральною країною, і це дає можливість його платформі не бути пов’язаною з жодним урядом.

Водночас інші великі технологічні компанії поза межами США, включаючи TikTok, який належить китайській компанії ByteDance, британська компанія Fenix, яка володіє OnlyFans, і канадський конгломерат Aylo, який володіє Pornhub, видаляють контент про насильство над дітьми, який виявляє NCMEC, сказав Шехан.

«Телеграм» як месенджер пропонує варіант так званого наскрізного шифрування приватних повідомлень, тобто лише користувачі, а не платформа, можуть їх читати. Проте у той час, коли інші служби обміну повідомленнями з наскрізним шифруванням, такі як «ВотсАпп», сповіщають користувачам про шкідливий вміст і недоцільність його поширювати, «Телеграм» таких можливостей не надає.

За словами Шехана, NCMEC отримав загалом 570 тисяч повідомлень про виявлення контенту з насильством або жорстоким поводженням з дітьми за час роботи телеграму, яка стартувала у 2013 році.

«Вони (представники Telegram . — Ред.) дуже чітко дали команді зрозуміти, що вони не зацікавлені. Ми спорадично звертаємося, але це вже нечасто,— сказав він. — Вони взагалі не реагують».

Британська організація Internet Watch Foundation заявила, що протягом останнього року вони неодноразово намагалася почати співпрацювати з Telegram, проте платформа жодного разу «не здійснила будь-яких дій для блокування, запобігання та переривання обміну зображеннями сексуального насильства над дітьми».

«Немає виправдання, — прокоментувала заступниця гендиректора Internet Watch Foundation Гайді Кемпстер. – У всіх платформ є можливість зробити щось зараз, щоб запобігти поширенню зображень сексуального насильства над дітьми. У нас є інструменти, у нас є дані, і будь-яка нездатність зупинити розповсюдження такого контенту є активним і свідомим вибором».

Керівник канадської національної лінії звернень щодо сексуального насильства над дітьми від Канадського центру захисту дітей Стівен Сауер повідомив, що Telegram не тільки ігнорує його звернення позначити шкідливий контент про насильство над дітьми, але й що таких публікацій у соцмережі стало більше.

«За нашими спостереженнями, платформа "Телеграм" все частіше використовується, щоб зробити контент про насильство над дітьми, поширюваний правопорушниками, більш доступним. У багатьох випадках ми бачимо рекламу посилань та облікових записів з телеграму на вебфорумах і на основних американських платформах соціальних мереж, які діють як воронка для залучення трафіку до незаконного контенту в телеграмі», — сказав він.

«Практики модерації телеграму абсолютно непрозорі — ми справді не маємо уявлення про те, як вони працюють. Так само ми не отримуємо підтвердження чи відгуків від компанії щодо результатів модерації, коли ми повідомляємо про шкідливий контент», — додав він.

Фото: Телеграм / Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду