Український ПЕН закликав назвати провулок у Харкові іменем Міська Барбари

Український ПЕН закликав назвати провулок у Харкові іменем Міська Барбари

13:05,
26 Липня 2024
1157

Український ПЕН закликав назвати провулок у Харкові іменем Міська Барбари

13:05,
26 Липня 2024
1157
Український ПЕН закликав назвати провулок у Харкові іменем Міська Барбари
Український ПЕН закликав назвати провулок у Харкові іменем Міська Барбари
Рішення харківської обласної робочої групи з питань деколонізації назвати натомість провулок Привітним сколихнуло громадськість у соцмережах.

Український ПЕН закликав Харківську обласну військову адміністрацію та начальника ОВА Олега Синєгубова назвати провулок у Харкові іменем Міська Барбари — видатного українського музиканта, лідера гурту «Мертвий півень», актора та перекладача. Про це повідомлено на сторінці PEN Ukraine у фейсбуці.

«Понад 20 років свого життя Місько прожив у Харкові. Барбара грав у театрі "Арабески" — одному з головних театральних явищ незалежної України, а окрім того, розвивав і підтримував численні культурні ініціативи в місті» зазначено у повідомленні.

Причиною звернення стало те, що напередодні робоча група з питань деколонізації Харківської ОВА не підтримала надання одному з провулків міста імені Міська Барбари, натомість проголосувала за безлику назву — Привітний.

«Вважаємо це рішення помилковим і закликаємо харківську владу гідно й належно вшанувати пам’ять людини, яка боролася за український Харків і безмежно його любила», — йдеться у заяві Українського ПЕН.

Рішення назвати провулок Привітним, а не вшанувати внесок Міська Барбари у розвиток регіональної культурної столиці викликало резонанс серед письменників, митців, журналістів, громадських діячів.

Емоційно відреагувала на новину Оксана Забужко.

«Що, є якась таємна квота на українські імена в харківській міській топоніміці — щоб не забагато їх було? І якраз на Барбарі "піво кончілось"?..» — резюмувала свій допис письменниця у фейсбуці.

Не пошкодував слів і засновник медіа Ukraїner Богдан Логвиненко.

«Місько віддав півжиття Харкову. Він став видатним актором у Харкові і додав себе до українськості міста. Нещодавно Вахтанг Кіпіані в інтервʼю в нас дуже добре розклав, як сучасні ждуни називають вулиці “привітними” і “квітковими”, аби дочекавшись росіян не перейменовувати знову.

Не дочекаєтесь, потвори. Місько був, є і буде у Харкові. Якщо підтримуєте — напишіть про це або поширте. Дякую», — йдеться в дописі Богдана Логвиненка.

Засновниця і режисерка харківського театру «Арабески» Світлана Олешко, дружина Міська Барбари,  лаконічно нагадала громаді, ким він був.

«Місько Барбара жартував про те, чи він може вважатися харківʼянином. Він казав, що вже відрізняє Держпром від Худпрому))) І це круто))) Це для тих, хто не в курсі і кого треба переконувати», написала Олешко.

Про те, що встиг зробити Місько Барбара для Харкова, розповіли в Харківському літмузеї.

Вимогу все-таки обрати для провулку ім’я Міська Барбари, попри напрацювання обласної Робочої групи з питань деколонізації, до голови Харківської ОВА заявив депутат Харківської міськради та голова правління в Харківському антикорупційному центрі Дмитро Булах.

Її «категорично підтримав» письменник та військовослужбовець Сергій Жадан.

Не залишився осторонь у цьому питанні журналіст, редактор «Історичної правди» та військовослужбовець Вахтанг Кіпіані.

Нагадаємо, музикант, співзасновник гурту «Мертвий півень» та актор театру «Арабески» Місько Барбара передчасно пішов з життя 11 жовтня 2021 року. 14 листопада того року йому виповнилося би 50 років.

Незадовго до сумної звістки музикант почав викладати онлайн пісні  з нового альбому «13 Пісень Про Любов» на вірші українських поетів, створеного у співпраці з Юрієм Єфремовим, планувалася презентація альбому.

 Фото: Заклик назвати провулок у Харкові іменем Міська Барбари / Український ПЕН 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду