У Латвії збирають підписи за заборону тіктоку через проросійську пропаганду

У Латвії збирають підписи за заборону тіктоку через проросійську пропаганду

15:40,
15 Липня 2024
752

У Латвії збирають підписи за заборону тіктоку через проросійську пропаганду

15:40,
15 Липня 2024
752
У Латвії збирають підписи за заборону тіктоку через проросійську пропаганду
У Латвії збирають підписи за заборону тіктоку через проросійську пропаганду
Автор петиції вважає, що тікток активно використовують як інструмент у війні Росії проти України, а формат коротких відео в тіктоку має більший вплив на аудиторію.

У Латвії на порталі громадських ініціатив «Manabalss.lv» збирають підписи за заборону платформи TikTok на території країни. Про це повідомляє Delfi.

Автор ініціативи Артур Бабушкін закликає заблокувати доступ до тіктоку, оскільки, на його думку, платформа дуже часто використовується для прославлення російських злочинів, розпалювання ненависті та поділу суспільства. Крім того, пише автор, є й міркування безпеки даних, з огляду на які Євросоюз і низка країн уже заборонили використовувати тікток своїм посадовцям.

«Проте мій головний аргумент у тому, що тікток активно використовується як інструмент у війні Росії проти України й Росія використовує його для просування певних наративів», — йдеться в петиції.

Як вказує автор, ці наративи присутні й у традиційних медіа. Проте саме формат коротких відео в тіктоку має більший вплив завдяки музиці та емоційним гаслам, додав він.

Автор вважає, що формування інформаційної грамотності серед громадян важливе і може помогти у протидіє пропаганді, проте потребує часу, волі та рішучості, й ніколи не буде всеосяжним. «А ворожі Латвії діячі та їхні ошукані однодумці шкодять нашому суспільству вже зараз», — йдеться в петиції.

Автор підсумовує, що блокування тіктоку на території Латвії перекриє значний канал для маніпуляцій, які прославляють воєнні злочини Росії та агресію проти українського народу.

Нагадаємо, тікток показав найгірший результат у тесті на здатність соцмереж виявляти дезінформацію про вибори в ЄС. Міжнародна правозахисна організація Global Witness створила 16 оголошень, націлених на ірландську аудиторію, з неправдивою інформацією про вибори до Європарламенту і спробувала отримати схвалення для їх публікації в соцмережах «ТікТок», «Ютуб» та X. У тіктоку схвалили всі 16 рекламним оголошень із дезінформацією.

Раніше стало відомо, що тікток запускає у Великій Британії центр медіаграмотності, щоб допомогти користувачам соцмережі виявляти фейкові новини та дезінформацію під час проведення позачергових виборів до парламенту.

Зазначимо, в червні на сайті Кабінету Міністрів почався збір голосів під електронною петицією з вимогою заблокувати тікток на території України. Авторка петиції вважає, що тікток завдає шкоди українському суспільству й ставить під загрозу національну безпеку України.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду