Шахраї зламують телеграм-акаунти за допомогою посилання на голосування за дівчину на конкурсі бальних танців

Шахраї зламують телеграм-акаунти за допомогою посилання на голосування за дівчину на конкурсі бальних танців

14:52,
27 Травня 2024
5109

Шахраї зламують телеграм-акаунти за допомогою посилання на голосування за дівчину на конкурсі бальних танців

14:52,
27 Травня 2024
5109
Шахраї зламують телеграм-акаунти за допомогою посилання на голосування за дівчину на конкурсі бальних танців
Шахраї зламують телеграм-акаунти за допомогою посилання на голосування за дівчину на конкурсі бальних танців
Не переходьте за посиланням, не вводьте персональні дані для того, щоб проголосувати. Це шахрайська схема, за допомогою якої вони вимагають гроші в людей з вашого списку контактів.

У фейсбуці користувачі протягом останніх двох тижнів масово скаржаться на злами телеграм-акаунтів. Це відбувається за такою схемою: у телеграм надходить повідомлення від одного з контактів користувача з проханням проголосувати за дівчину, яка нібито бере участь у конкурсі танців і є донькою/онукою друзів. Перехід за посиланням провокує злам телеграм-акаунту користувача, який вирішив проголосувати. Після зламу власник акаунту втрачає до нього доступ, а з самого акаунту шахраї починають розсилати за контактною книгою прохання переказати значну суму коштів — від 16 до 19 тисяч гривень.

Про це, зокрема, 26 травня повідомила журналістка «Детектора медіа» та голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа. Їй так само, як й іншим користувачам, надійшло посилання з проханням проголосувати за дівчину, а потім її акаунт у телеграм-каналі зламали. Шахраї встигли розіслати її справжнім друзям прохання здійснити переказ у 17200 гривень. Відтак Світлана Остапа оперативно видалила свій телеграм-канал, щоб зупинити шахрайство, повідомила про шахраїв адміністрації месенджера, написала заяву в кіберполіцію та повідомила банку номер шахрайської банківської картки. 

Також учора зловмисники зламали телеграм-канал депутата Харківської районної ради Богдана Ткачука та директорки з розвитку бізнесу в агрокомпанії «АСТ» Вікторії Задьори.

25 травня зламали телеграм-канал представниці Уповноваженого Верховної Ради з прав людини — начальниці управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації Ірини Кушнір.

«Про всяк випадок тут повідомляю про злам мого телеграму, з якого всі, хто там мав зі мною спілкування, отримали повідомлення від мене про необхідність перекинути мені кошти. Рада повідомити, що у мене все добре, щонайменше гроші ні в кого не прошу. Шановні взломщики, запрошую до спілкування, телефон мій ви очевидно знаєте, набирайте — обговоримо, чим я можу вам допомогти. В моєму випадку повна штанга, оскільки більшість моїх контактів — юристи, а це той народ, який не поспішає з грошовим реагуванням на такі повідомлення», — написала Ірина Кушнір на своїй фейсбук-сторінці.

24 травня зламали телеграм-канал волонтерки ГО «Волонтерський намет» Алли Попової, вона повідомила: «Здається в мене зламали телеграм. Грошей не прошу!!!

АПД. Відновила акаунт в Телеграмі, паролі поміняла, двоетапку включила. Хоча впевнена, що вона в мене і була, але чомусь не давало відновити якийсь час через телефон, вимагало або ввести код із телеграму на іншому пристрої, або прочитати к'юар-код. Тільки коли обрала відновити англійською — змогла висмикнути назад».

Злам телеграм-каналу виконавчого продюсера Суспільного, ведучого Юрія Макарова відбувся 22 травня, про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці. Дехто з друзів журналіста на фейсбуці перейшов за посиланням, щоб проголосувати, наприклад, співачка Марія Бурмака. Декого насторожили помилки у повідомленні, а саме у словах «проголосувати» та «донька». Інші дописувачі повідомили в коментарях, що ця шахрайська схема циркулює у фейсбуці щонайменше з 2023-го року.

Скриншот допису з телеграм-каналу Юрія Макарова

Того ж дня шахраї також зламали телеграм-канал франківського митця, продюсера гурту Familiya Perkalaba та редактора видання «Фіртка.ua» Олега Ігнатіва. Він повідомив про злам на свої фейсбук-сторінці та оприлюднив скриншот повідомлення з проханням переказати 17200 грн на рахунок в «А-Банку», яке розіслали з його зламаного акаунту. Уточнимо, що «А-Банк»  це один з партнерських банків monobank, що дає змогу клієнтам останнього здійснювати перекази без зняття комісійного платежу. Відтак Олег Ігнатів видалив свій телеграм-канал та зареєстрував новий.

Скриншот допису з телеграм-каналу Олега Ігнатіва

14 травня зламали телеграм-канал працівниці відпочинкового комплексу «Тунель Кохання» Діани Климюк.  10 травня шахраї зламали телеграм-канал психотерапевтки санаторію «Полтава» Антоніни Радченко, у цьому випадку зловмисники просили переказувати по 9200 грн. Того ж дня зламали телеграм-канал психотерапевтки обласної клінічної спеціалізованої лікарні у м. Ромни Рівненської області Лариси Кароль.

30 квітня керівниця «Офісу Єдності України» та представниця ГО «Центр Розвитку Інновацій» Анна Скляренко також написала про злам та оприлюднила два номери рахунків в «А-Банку», про які вона повідомила у скарзі в кіберполіцію. Того ж дня зламали й телеграм-канал блогерки Мар’яни Кавун, яка інформує користувачів про особливості оподаткування.

Скриншот дописів з телеграм-каналу Анни Скляренко

14 березня відбувся злам телеграм-каналу директорки департаменту розвитку та в. о. начальника управління культури Львівської міської ради Наталії Бунді.

Регіональні управління поліції в другій декаді травня почали розсилали SMS із застереженням: «Якщо вам надходить повідомлення, або дзвінок від знайомого чи друга “Позич гроші” — перш ніж допомогти, переконайтеся, що це не аферист, який видає за вашого товариша». Таке повідомлення авторка публікації отримала 20 травня.

Увага! У випадку, якщо ваш акаунт зламали, напишіть у службу підтримки, видаліть застосунок та повідомте кіберполіцію. 

Нагадаємо, як повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, на месенджери українців надходить розсилка від нібито «Ощадбанку» або інших українських банків про можливість отримати грошову допомогу.

«Нагадуємо, банк ніколи не запитує інформацію про номер картки, CVV картки. В жодному разі не можна переходити за посиланням у таких повідомленнях і вводити дані своїх карток. Це може призвести до втрати коштів з рахунку», — повідомили в «Ощадбанку» та в разі інциденту порадили оперативно звернутися на гарячу лінію.

 Фото: ілюстративне / фейсбук-сторінка Ірини Кушнір

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду