Фактчекери «По той бік новин» викрили коло шахрайських акаунтів у фейсбуці

Фактчекери «По той бік новин» викрили коло шахрайських акаунтів у фейсбуці

19:30,
21 Травня 2024
1355

Фактчекери «По той бік новин» викрили коло шахрайських акаунтів у фейсбуці

19:30,
21 Травня 2024
1355
Фактчекери «По той бік новин» викрили коло шахрайських акаунтів у фейсбуці
Фактчекери «По той бік новин» викрили коло шахрайських акаунтів у фейсбуці
Шахраї використали для фейкового збору фотографії реальної людини, яка потрапила під потяг у 2021 році.

Обліковий запис «Margarita Oliynyk» у соцмережі «Фейсбук» 17 травня поширив допис про збір коштів для доброволиці Катерини Балюк, на позивний «Пташка». За чотири дні допис отримав 16 тисяч коментарів та 1,9 тисяч поширень. Однак він фейковий, це простежили фактчекери проєкту «По той бік новин».

«Обліковий запис "Margarita Oliynyk", на якій розміщений допис, належить шахрайській мережі. Ми знайшли вісім майже ідентичних сторінок, які пов’язані із нею. Зазвичай, ми не даємо посилання на таке, щоб не робити популярнішим, але цього разу робимо виключення і навіть просимо перейти і поскаржитися (тільки не коментуйте, ваш коментар усе одно видалять):

Усі ці сторінки злочинці склепали за єдиним мілітарним шаблоном і наповнили краденими фотографіями», — зазначено в дописі.

Зі скриншоту, представленого «По той бік новин», випливає, нібито військовослужбовиця розвідроти 3 ОГШБ (окремої гірської штурмової бригади) просить підтримати збір начебто для Катерини Балюк із позивним «Пташка».

При цьому пост починався з емоційного заклику, характерного для таких фейкових дописів: «Терміновий РЕПОСТ!». Варто зазначити, що у сторінки Margarita Oliynyk уже було 6,6 тис. підписників.

У більшості згаданих шахрайських сторінок використали світлини бойової медикині з Івано-Франківщини Марти Дем'янчук, яка служить в ОГШБ, однак її номер є іншим.

Військовослужбовиці Катерини Балюк не існує, а позивний «Пташка» належить захисниці «Азовсталі» Катерині Поліщук.

На фото у фейковому зборі для «Пташки» — Діана Цимбарович із Козятина на Тернопільщині, яка в 2021 році потрапила під потяг. Коли вона перебувала в лікарні, про неї писали в багатьох медіях, приміром у  «Голосі».

Після публікації новини фактчекерами читачі, зокрема представники справжніх благодійних організацій, почали скаржитися на сторінки й тегати Кіберполіцію в коментарях.

Додамо, ця мережа є значно ширшою, приміром, у «Дарини Дарини», яка підтримує фейковий збір для вигаданої Катерини Балюк, позначено ще 45 сторінок.

Користувачів закликають скаржитися на фейкові сторінки у фейсбуці

Після публікації фактчекерів «Margarita Oliynyk» видалила допис зі згаданим збором, оновила основну світлину та відкоригувала інформацію про те, де вона нібито служить.

Загалом шахрайства в соцмережах після початку повномасштабного російського вторгнення стали поширеним явищем, зловмисники всілякими способами намагаються наживатися на бажанні людей підтримати Сили оборони. Тому в Україні триває інформаційна кампанія з попередження таких шахрайств, до якої долучаються журналісти, а також кіберполіція.

Фото: шахрайський збір у фейсбуці / «По той бік новин»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду