Українські розробники пропонують запустити сервіс «Дія. Канали»

Українські розробники пропонують запустити сервіс «Дія. Канали»

10:35,
13 Травня 2024
5254

Українські розробники пропонують запустити сервіс «Дія. Канали»

10:35,
13 Травня 2024
5254
Українські розробники пропонують запустити сервіс «Дія. Канали»
Українські розробники пропонують запустити сервіс «Дія. Канали»
Створення комунікаційного сервісу в «Дії» стало б якісною альтернативою іноземним месенджерам та соцмережам, зокрема телеграму.

Українські волонтери, які створили застосунок для перевірки приватності в месенджері «Телеграм», пропонують розробити захищений сервіс комунікацій у «Дії». Про це розповіли представники ГО «Аналітичний центр Інформаційних ресурсів» під час презентації в «Укрінформі».

За словами аналітика організації Богдана Соломикіна, жоден застосунок, месенджер не може бути безпечним на сто відсотків. В умовах війни зараз найбільше питань до телеграму. Все, що потрапляє в інтернет, персональна інформація, у той чи інший спосіб може з’являтися у відкритому доступі в мережі. І ворог цим активно користується.

«Думка наступна: телеграм можна позиціонувати (громадянам. — Ред.) як платформу, яка є звалищем, де зберігається різна — і потрібна, і непотрібна — інформація. Більше того, ми не знаємо, чи сервери телеграму відсіюють видалену, стару інформацію, чи просто збирають у певні бази, як це робилося в інших соцмережах на перших порах: у фейсбуці та вконтактє того ж таки Павла Дурова. У вконтактє це була папочка, яка помічалася написом “Deleted”. У телеграмі, може, це теж так само?! Ми цього просто не знаємо», — сказав його колега Олександр Олешко.

Він повідомив, що ГО «Аналітичний центр Інформаційних ресурсів» провів невеличке експериментальне дослідження щодо того, куди та як потрапляє інформація, видалена користувачами телеграму.

«Наприклад, користувач відправив іншій людині свої паспортні дані, а потім вирішив видалити цю інформацію. В більшості платформ на сьогодні є можливість миттєвого видалення, й потім ця інформація відфільтровується із серверів, що її підтримують, — розповів фахівець. — Проте наше дослідження показало, що в телеграмі після видалення така інформація зберігається ще протягом декількох годин. Ми не знаємо, куди вона потрапляє. Можливо, вона дійсно видаляється, щоб не перевантажувати сервери. Проте сам факт такої "затримки" схиляє нас до того, що телеграм є небезпечним для передачі даних. Для особистого спілкування ми не рекомендуємо забороняти в цілому будь-які соцмережі, це справа вибору кожної людини. Разом із цим кожна особа хоче, щоб її персональні дані були захищеними».

Він також акцентував на дисонансі: «Дивує, коли на офіційних каналах, офіційних сторінках осіб, які відповідальні за те, що відбувається в державі, а особливо на платформах і в каналах, де розповідається про небезпеки телеграму, проблеми його шифрування, баз даних та серверів, одразу внизу допису є інформація про те, що "усі найактуальніші новини ви можете прочитати в телеграм-каналі"».

Щоб вирішити цю колізію, розробники пропонують створити українську альтернативу телеграму та іншим соцмережам і месенджерам: «У групи наших дослідників є ідея створити проєкт, що базувався б на одному з найпопулярніших застосунків у країні та зарекомендував себе справді якісним сервісом, це "Дія", який створений на коді, написаному українськими розробниками».

Українські розробники готові створити новий комунікаційний сервіс

За словами Олешка, щоб не перевантажувати наявні можливості «Дії», розробники пропонують створити окремий сервіс «Дія. Канали» з авторизацією через материнський. Так уже працює сервіс електронного кабінету водія, а невдовзі запрацює електронний кабінет військовозобов’язаного.

Переваги розробки українського комунікаційного сервісу — очевидні.

«Користувачам це дасть змогу отримувати своєчасну швидку інформацію від офіційних представників влади, наприклад Офісу президента, Генерального штабу ЗСУ, якісних українських медіа та громадських організацій, — сказав Олександр Олешко. — Водночас і представники влади, медіа та громадського сектору отримують надійний канал комунікацій».

Він додав, що для захисту від порушень свободи слова та прав людини загалом необхідно забезпечувати в сервісі постійну якісну модерацію.

Нагадаємо, 25 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11115 «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація». У документі, зокрема, пропонується врегулювати роботу месенджера «Телеграм» в Україні.

Фото: презентація в «Укрінформі»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Артур
22:26 / 13.05.2024
який месенджер на основі дії, далі, що єдиний марафон в дії транслювати будете? Там зберігаються мої персональні дані, я не хочу використовувати дію для інших функції ніж вона була задумана.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду