Блокування в соцмережах: чи все так безнадійно?

Блокування в соцмережах: чи все так безнадійно?

15:00,
30 Листопада 2022
4251

Блокування в соцмережах: чи все так безнадійно?

15:00,
30 Листопада 2022
4251
Блокування в соцмережах: чи все так безнадійно?
Блокування в соцмережах: чи все так безнадійно?
Не в усіх випадках, коли ваш контент видаляють, а вас блокують, винні тролі, боти і російські агенти.

Щодня фейсбук та інстаграм блокують українських користувачів. Обурені українці звинувачують у цьому ботів, тролів, ворожу агентуру, проклинають міфічний офіс компанії Мeta в Москві, який нібито модерує український контент (до речі, його не існує), і зичать усього лихого Маркові Цукерберґу. А все тому, що:

  • користувачі не читають правил користування фейсбука (як і інших соцмереж);
  • самі правила надто об’ємні і складні, щоби хтось схотів витратити добрячу годину на ознайомлення з ними.

Тому і стаються віртуальні «прильоти», які призводять до видалення допису, а часом і до втрати цілої спільноти чи особистої сторінки з усім архівом. На жаль, такі реалії склалися, бо сама компанія і її користувачі по-різному бачать роль платформи. Утім є й пласт проблем, породжених не порушенням правил, а безпековими питаннями: захистом від спаму, захистом профілю від зламу або просто алгоритмічною помилкою (false positive).

Очевидно, що конфлікт між користувачем з України й адміністрацією соціальної мережі — здебільшого світоглядний. Адже основна мета платформ — створити безпечне середовище для себе і користувача, в якому люди могли б «обмінюватися котиками», продавати товари та послуги, дивитись рекламні оголошення тощо.

Український сегмент фейсбука більше нагадує твітер із його міксом політики, публічної і приватної сфери. І реалії війни, про які пишуть українські користувачі, вочевидь не відповідають уявленням адміністрації соцмережі про безпечне середовище.

Користувачі часто нарікають, що оскарження санкцій нічого не дає. Проблема правозастосування стоїть гостро для техногігантів. Хоч скільки працівників компанія найме, їх ніколи не буде досить для того шквалу інформації, який генерують користувачі. Станом на третій квартал 2022 року аудиторія фейсбука становила 1,98 мільярда користувачів. Щодня вони завантажують кількість контенту, яка вимірюється в петабайтах (десять у п’ятнадцятому степені байтів). Частину цього контенту оскаржують: комусь не подобається зображення, хтось поцупив авторський твір, у чиємусь дописі інші користувачі вбачають мову ворожнечі.

Використовуючи ресурс модераційних центрів, компанія модерує контент руками людей, а також задіює так званий штучний інтелект («так званий», бо йдеться про алгоритми, а не комп’ютерний аналог людського мозку). Найпоказовіша роль ШІ — боротьба з нацистською символікою, зображеннями сцен насильства, оголеності й так далі. Очевидно, сюди потрапляють і наші улюблені слова-епітети на адресу росіян. Ще з 2017 року фейсбук блокує за використання слів «москаль», «хохол» та інших. До цих епітетів додалися новотвори 2022 року.

Втім самоцензура щодо згадок про росіян не стала єдиною проблемою 2022 року. Згадка про полк «Азов» відправила в тіньовий бан не одне медіа. Це стається тому, що Meta визначила Азов «небажаною організацією» і досі не переглянула це рішення. «Детектор медіа» докладно писав про ці та інші проблеми, пов’язані з хибними уявленнями про «Азов».

Почнімо з «блокувань», які насправді не є блокуваннями.

1. Найбільш поширеним є спам-фільтр. Він проявляється в неможливості переслати чи запостити певний лінк. Вигляд це має такий:

Проблема може бути постійною, коли певні сайти є заблокованими. Але таке може статися з кожним сайтом, якщо він підхопив вірус або з його домену відбулася шкідлива активність.

Що робити? По-перше, перевірити сайт можна у спеціальній формі. Якщо він має проблеми, система видасть повідомлення, що сайт порушує Стандарти спільноти. Тоді лікуйте вашого «хворого», знову звертайтеся до форми, і якщо ви й далі бачите попередження про порушення, клікайте let us know і заповнюйте формочку. 

2. Обмеження користування

 

Це теж технічний захист. Зокрема, алгоритм може оцінювати вашу динаміку коментування, і якщо ви стали коментувати частіше в рази, може включатися захист. Випийте ботанічного чаю і спробуйте пізніше. Якщо ж нічого не допомагає, дочитайте до кінця.

Ще одна ситуація — підтвердження даних. Система може висунути таку вимогу в кількох ситуаціях, але найвірогідніша — коли активність вашого акаунта схожа на дії тролів / ботів. Фейсбук може попросити вас завантажити паспорт (рекомендуємо закордонний) або зробити селфі з певним кодом, написаним на листочку. Щоправда, підтвердження даних можуть вимагати і у випадку, якщо ви таки порушили правило автентичності.

Якщо ви назвали свій акаунт «Олена Олена» або «Кристофер Перший», ви відразу порушили право щодо автентичності. Тут детальніше розписано, як ви можете себе назвати. Зокрема можна використати справжнє ім’я і додаткове, за яким вас знають у вашому середовищі. Якщо система вирішить, що ви назвалися несправжнім іменем, то вас можуть заблоковувати. Щоб відновити доступ, доведеться заповнити форму щодо зміни імені.

 

3. Проблеми зі входом

Коли ви виставляєте двофакторну автентифікацію, важливо, щоб у вас був доступ до пошти або до телефону, які вказані в профілі. Особливо коли ви зненацька міняєте країну перебування. У практиці Центру демократії і верховенства права була справа, коли користувачка повернулася в Україну і не могла відновити доступ до свого профілю. Для запобігання таким випадкам у розділі «Безпека й авторизація — Двоетапна перевірка» отримайте одноразові коди, які вам можуть знадобитися при повторному вході в систему.

4. Блокування контенту і профілю

Правила Meta і їхня фактична політика передбачають, що користувачі можуть помилятися. В такому разі контент, який порушує Стандарти спільноти, буде видалений, а користувач отримає попередження. Як це виглядає, дивіться тут (англійською мовою). Перевірити, чи є у вас «фейсбук-прильоти», можна за посиланням із комп’ютера або в меню телефона «Повідомлення від служби підтримки»:

  

Якщо користувач повторює порушення, до нього починають застосовувати обмеження, включно із блокуванням на 1–3–7… аж до 30 днів. Якщо користувач продовжує порушувати Cтандарти спільноти, система деактивує і видалить його профіль. Після цього, за правилами фейсбука, створити новий профіль буде можливо лише з дозволу компанії Мeta:

«Ми раніше вимикали ваш обліковий запис унаслідок порушення наших Умов або Стандартів спільноти чи інших умов і правил, що застосовуються до використання вами Facebook. Якщо ми вимкнули ваш обліковий запис унаслідок порушення наших Умов, Стандартів спільноти або інших умов і правил, ви погоджуєтеся не створювати інший обліковий запис без нашого дозволу. Отримання дозволу на створення нового облікового запису відбувається виключно на наш розсуд і не означає, що захід дисциплінарного стягнення був неправильний або безпідставний».

Іноді трапляється, що обліковий запис може бути вимкнений помилково. В такому разі, як і у випадку, коли ви вважаєте, що вас вимкнули несправедливо, варто скористатися формою.

 

Що робити, якщо нічого не допомагає

Так, алгоритми і оскарження не завжди спрацьовують. Користувачі опиняються в глухому куті неможливості відновити контент, прибрати «тіньовий бан» чи виправити інші помилки.

В цьому випадку можуть допомогти довірені партнери. До них належить і Центр демократії і верховенства права. Ви можете передати їм ваш кейс. Вони його проаналізують, і якщо виявлять, що є певна проблема, яка свідчить про вразливість алгоритму, хибне рішення або таке рішення, що може зачепити інших користувачів, то ваш кейс передадуть до Meta спеціальним каналом комунікації. Для того, щоб кейс розглянули, надайте посилання на ваш профіль, посилання (якщо є) або бодай скриншот заблокованого посту, приблизний час, коли був зроблений пост, і будь-яку іншу інформацію, що може допомогти оскаржити блокування.

Ніхто не дасть гарантії, що ви отримаєте позитивний результат. Утім явна помилковість підвищує шанси на відновлення порівняно з постом, де можуть бути ознаки порушення Стандартів спільноти. 

Про колективну відповідальність

Окрім персональних профілів, на платформі є можливість вести спільні групи та сторінки. Їх, як правило, адмініструють кілька людей і однаковими або різними ролями (адміністратор, редактор, модератор…). Важливо, щоб усі учасники, відповідальні за сторінки, знали правила спільноти і не порушували їх. Адже у випадку, якщо один з адмінів порушив правила, платформа може заблокувати контент і запропонувати видалити цього адміна. Якщо порушення триватимуть, є ризик втратити спільноту. =

Наприклад, одну з відомих спільнот, яку вели кілька адміністраторів, система видалила, бо один із них розмістив пости з незаблюреними паспортами. Хоча автор хотів повернути втрачені документи, це прямо порушувало заборону на публікацію ідентифікаційних даних.

У практиці ЦЕДЕМ були справи, коли адміністратори не лише втрачали спільноту, але й були самі заблоковані за порушення. Тому радимо не нехтувати правилами і обирати собі колег відповідально.

Користувачам у більшості випадків ліньки оскаржувати покарання, мовляв, зайва трата часу. Але активна позиція спільноти важлива як для демонстрації згуртованості і формування голосу, так для навчання алгоритмів. Не оскаржив — отже все гаразд і ти згоден із санкцією.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду