Жительку Саудівської Аравії засудили до 34 років в'язниці за використання Twitter

Жительку Саудівської Аравії засудили до 34 років в'язниці за використання Twitter

14:29,
17 Серпня 2022
2079

Жительку Саудівської Аравії засудили до 34 років в'язниці за використання Twitter

14:29,
17 Серпня 2022
2079
Жительку Саудівської Аравії засудили до 34 років в'язниці за використання Twitter
Жительку Саудівської Аравії засудили до 34 років в'язниці за використання Twitter
34-річну Сальму аль-Шехаб звинуватили у підтримці дисидентів і активістів.

Аспірантка Університету Лідса (Велика Британія) Сальму аль-Шехаб, яка повернулася додому в Саудівську Аравію на відпочинок, засудили до 34 років ув’язнення за те, що вона мала обліковий запис у Twitter, а також ретвітувала дисидентів і активістів. Про це повідомляє The Guardian.

34-річна Сальма аль-Шехаб, мати двох маленьких дітей, спочатку була засуджена до трьох років ув’язнення за «злочин» використання вебсайту з метою «спричинення громадських заворушень і дестабілізації громадянської та національної безпеки». Але в понеділок апеляційний суд виніс новий вирок – 34 роки в’язниці з наступною 34-річною забороною на поїздки – після того, як прокурор попросив суд розглянути інші ймовірні злочини.

Нові звинувачення включають твердження про те, що Шехаб «допомагала тим, хто прагне спричинити громадські заворушення та дестабілізувати громадянську та національну безпеку, стежачи за їхніми обліковими записами у Twitter», а також ретвітувала їх дописи.

Шехаб не була провідною саудівською активісткою ні вдома, ні у Великій Британії. Вона описала себе в Instagram, де у неї було 159 підписників, як стоматологиню-гігієністку, медичнну педагогиню, аспірантку Лідського університету та викладачку Університету принцеси Нури бінт Абдулрахман, а також як дружину та матір своїх синів Ноя та Адама.

У її профілі в Twitter було 2597 підписників. Серед твітів про вигорання від Covid та фотографій її маленьких дітей Шехаб іноді ретвітувала саудівських дисидентів у вигнанні, які закликали звільнити політичних в’язнів у королівстві. Схоже, вона підтримувала справу Луджайн аль-Хатлул, відомої феміністки Саудівської Аравії, яка раніше була ув’язнена, яку стверджують, що зазнала тортур за підтримку прав водіїв для жінок, і зараз живе під забороною на в’їзд.

Шехаб прибула до Великобританії у 2018 чи 2019 році, щоб здобути ступінь докторки філософії в Лідсі. Вона повернулася додому в Саудівську Аравію в грудні 2020 року у відпустку і мала намір привезти з собою двох дітей і чоловіка до Великої Британії. Потім її викликали на допит саудівські органи влади, зрештою заарештували та судили.

Європейська саудівська організація з прав людини засудила вирок Шехабу, який, за її даними, був найтривалішим тюремним ув'язненням, яке коли-небудь було призначено будь-якому активісту. Було зазначено, що багато активісток піддалися несправедливим судам, які призвели до свавільних вироків, і були піддані «жорстоким тортурам», включаючи сексуальні домагання.

Twitter відмовився коментувати цю справу.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що у Саудівській Аравії модель затримали за неприйнятний дрес-код на відео.

Фото: ESOHR

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду