Ердоган назвав соціальні мережі однією з найбільших загроз демократії

Ердоган назвав соціальні мережі однією з найбільших загроз демократії

11:10,
12 Грудня 2021
1655

Ердоган назвав соціальні мережі однією з найбільших загроз демократії

11:10,
12 Грудня 2021
1655
Ердоган назвав соціальні мережі однією з найбільших загроз демократії
Ердоган назвав соціальні мережі однією з найбільших загроз демократії
Турецький уряд планує ухвалити закон, який криміналізує поширення фейкових новин.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав соціальні мережі однією з головних загроз демократії. Він сказав про це у відеозверненні під час конференції з комунікацій у Стамбулі 11 грудня, пише Anadolu.

«Соціальні мережі, які на момент своєї появи називалися символом свободи, перетворилися на одне з основних джерел загрози сьогоднішній демократії», – сказав він.

На його думку, саме через інтерес людей до соціальних мереж набирають оберти потоки брехні та дезінформації, що вже вийшло за межі інтересів нацбезпеки і стосується всього світу. На цьому фоні «демократично розвинені країни, подібні до Туреччини, повинні зберігати пильність».

Також уряд Туреччини готує закон, який криміналізує поширення новин, визнаних фейковими. Планується створити орган, який регулюватиме діяльність соціальних мереж. Правозахисники відзначають, що це може бути загрозою свободи слова. 

Звіт Freedom House про свободу в мережі, опублікований у вересні, схарактеризував Туреччину як «невільну» у цьому плані країну. Зокрема, через видалення контенту з критикою уряду та судове переслідування людей, які публікують «небажані» коментарі в соціальних мережах.

Нагадаємо, у листопаді 2020 року Туреччина оштрафувала Facebook, Twitter, YouTube та ще низку компаній на 10 млн лір (1,18 млн доларів) за невиконання нового закону про соціальні мережі.

Закон дозволяє владі Туреччини видаляти контент із платформ, а не блокувати доступ, як це було раніше, і вимагає від соціальних мереж призначати місцевого представника для комунікації із владою.

Штраф став першим із п'яти кроків, які будуть використані для покарання платформ, якщо вони відмовляться виконувати закон. У подальшому їх можуть покарати штрафом у 30 млн лір, забороною на рекламу та скороченням пропускної здатності на 50% через п'ять місяців. 

Останнім кроком стане зменшення пропускної здатності до 90%, тобто фактично блокування доступу.

У липні 2020 року турецький парламент прийняв закон, який регулює діяльність іноземних компаній, що володіють соціальними мережами. 

Напередодні прийняття законопроєкту представник Верховного комісара ООН з прав людини заявив, що закон «надасть державі потужні інструменти для затвердження ще більшого контролю над медіаландшафтом».

Фото: Arif Hüdaverdi Yaman/Anadolu Agency

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду