Цитати з Гітлера, сексизм та поради брати на роботу «повненьких» дівчат. Книга, за якою у вишах вчать менеджерів (ОНОВЛЕНО)

Цитати з Гітлера, сексизм та поради брати на роботу «повненьких» дівчат. Книга, за якою у вишах вчать менеджерів (ОНОВЛЕНО)

13:30,
13 Листопада 2021
6750

Цитати з Гітлера, сексизм та поради брати на роботу «повненьких» дівчат. Книга, за якою у вишах вчать менеджерів (ОНОВЛЕНО)

13:30,
13 Листопада 2021
6750
Цитати з Гітлера, сексизм та поради брати на роботу «повненьких» дівчат. Книга, за якою у вишах вчать менеджерів (ОНОВЛЕНО)
Цитати з Гітлера, сексизм та поради брати на роботу «повненьких» дівчат. Книга, за якою у вишах вчать менеджерів (ОНОВЛЕНО)
Користувачі соцмереж вимагають прибрати книгу з продажу та пишуть відкритого листа вишам, які використовують її в програмах.

В книзі «Ділова кар’єра» І. І. Дахно, автора чисельних книг з економічної тематики, знайшли цитати з Адольфа Гітлера, рекомендації брати на роботу «повненьких» дівчат замість худих та поради займатися проституцією тим жінкам, хто не хоче «вдосконалюватися». На книгу, яка є в списках рекомендованої літератури за 2020 рік щонайменше двох українських вишів  – Київського національного торговельно-економічного університету та Львівського національного університету імені Івана Франка – звернула увагу засновниця та очільниця громадської організації «NASCO Education» Діана Натхір. На власній сторінці в фейсбуці вона виклала численні цитати з розділу «Гендер» з цієї книги та звернула окрему увагу на цитати з Гітлера, які вона знайшла двічі в невеликому розділі. 

«Вже з перших абзаців мене фактично трусило чи то від гніву, чи то від шоку і здивування. Повна відверта дичина, більше схожа на збірку застільних анекдотів, аніж на наукову працю, повна сексизму, ейджизму, нетолерантних висловлювань щодо культури інших національних груп, абсолютно неприпустимих власних припущень, суджень і стереотипів, та антинаукових висновків і тверджень. Це без акценту на стиль викладення матеріалу та недоречні жарти в кожному підрозділі.

Я хочу поділитись з вами цією знахідкою, тому надам кілька абзаців з даної книги, яку ви можете і самі знайти та прочитати за посиланням в першому коментарі під постом (якщо її не видалять згодом із загального доступу). Найбільше уваги я приділила Розділу 9. «Гендер», - пише Натхір та наводить багато цитат з цього розділу. Наприклад, такі: 

«У цьому розділі познайомимося з наявністю у робочих відносинах, поряд з чоловічим, ще й жіночого елементу. …Проблема поєднання жінки і роботи є такою, яку неможливо проігнорувати».

«Жінки – активні учасниці як матеріального виробництва, так і сфери послуг. Жінки пішли в армію, куди раніше їх не брали ніби за те, що вони неправильно розуміли команду "Ложись!". Управляти чоловіку жіночим колективом важко, але можна. До чоловіків-начальників жінки ставляться, очевидно, краще ніж до жінок-начальниць».

«Слід намагатися наймати на роботу молодих заміжніх жінок. Як правило, їм притаманне більше відчуття відповідальності за доручену роботу, ніж у незаміжніх жінок. Молоді заміжні жінки менш схильні до флірту, ніж незаміжні».

«Якщо ж доведеться наймати вже немолодих жінок, то краще поміж них вибирати тих, хто має досвід роботи поза домом. Немолоді жінки, які раніше не працювали у колективі, важко адаптуються до колективної роботи. Такі жінки часто люблять сваритися».

«Худі дівчата менш добродушні і ефективні, ніж повненькі дівчата».

«Слід лікарю, що опікується жіночими хворобами, оглянути кандидаток на роботу. Це допоможе уникнути у майбутньому всіляких юридичних позовів. Огляд дозволить виявити тих, хто має фізичні та психологічні проблеми, які є несумісними з тією роботою, яку доведеться виконувати».

«Жінкам, яких беруть на роботу, слід чітко пояснити про фактор часу. Більшість жінок, як і Президент Віктор Ющенко, люблять запізнюватися. Можливо вони цього і не люблять, але запізнення відбувається автоматично. Так би мовити – стиль життя. Відчуття часу у жінок дещо інше, ніж у чоловіків. В одному з анекдотів йшлося про те, що жінка сказала своєму чоловікові: "Я піду до сусідки на п'ять хвилин, а ти через кожні півгодини перемішуй варення у каструлі"».

«Жінці-працівниці слід завжди працювати над собою, самовдосконалюватися, намагатися виконувати належним чином свої трудові обов'язки. Хто цього не хоче робити - для тих в Києві є Окружна дорога, а функції, які виконують там жінки, - знаходяться поза сферою цієї книжки».

«Жінки прекрасно виконують чітко сформульовані завдання. Зате їм бракує ініціативи у самостійному формулюванні завдань. Недарма ж Адольф Гітлер казав: "Народні маси люблять, щоб з ними поводилися, як з жінками. А жінки люблять, щоб ними командували».

«Працівницям слід дозволяти змінювати зайняття роботою впродовж дня. Монотонна робота їх нервує».

«Недоречним в офісі є декольте до талії. Якось під час танців одна дама притиснулась до партнера і запитує:

- Чи не занадто глибоким є моє декольте? Той глянув на неї та й запитує у відповідь:

- А хіба у Вас на грудях росте волосся?

- Звичайно, ж ні!

- Е, тоді декольте у Вас занадто глибоке».

«Як правило, перший крок до інтиму на роботі роблять представниці чудесної статі. Службові романи набувають масштабів небезпечного вірусу».

Автор цієї книги – Іван Іванович Дахно. Він - доктор економічних наук, професор, відмінник освіти України. Закінчив 1971 р. кафедру економічної географії географічного факультету Київського університету імені Т. Шевченка, був викладачем економічних дисциплін в Київських вишах, завідувачем кафедри міжнародних економічних відносин МАУП, також був головним науковим співробітником Інституту законодавства Верховної Ради України, автор 14 книжок.

Як він сам пише в передмові до «Ділової кар’єри», у 2008 році він вийшов на пенсію і присвятив час написанню цієї книги, базуючись, у тому числі, на власному досвіді побудови кар’єри. Він також в передмові книги пише про інші види кар’єри, зокрема артистичну, і наводить такий анекдот про кар’єру оперної співачки: «У ньому йдеться про те, що до директора оперного театру прийшла працевлаштовуватися співачка. Оглянувши поглядом директорський кабінет, вона дещо не помітила та й здивовано запитала директора: ”А де у вас диван, на якому провіряється голос?”». В іншому розділі, де йдеться про сон в робочу перерву, автор пише, що в американських університетах прибрали з кабінетів професури дивани або канапи, тому що це «небезпечно». У чому полягає небезпечність, Дахно грайливо пропонує здогадатися «юним читачам».

За підручником Дахно студенти МАУП зараз складають тестові завдання. Книжка була надрукована в 2011 році, а в 2019 році перевидана. Зараз на порталі Yakaboo вона коштує 361 грн зі знижкою.  

ОНОВЛЕНО: Книгу Дахно вилучили з продажу. «Оскільки наша компанія сповідує принципи безбар'єрності, в тому числі і в будуванні кар'єри, та вважає неприпустими будь-які прояви гендерної нерівності, сексизму та ейджизму як у житті, так і в літературі, інформуємо, що книга знята з продажу на нашому сайті», – повідомили «Детектору медіа» в компанії. 

Пост Натхір отримав багато репостів та поширився в ЗМІ. Сьогодні, 13 листопада, Натхір повідомила, що разом з тими, хто також вважає недоречним та неприємним такі книжки в вишах,  формує відкритий лист до університетів, які рекомендують цю книжку для вивчання. Також користувачі соцмережі закликають онлайн-магазини вилучити з продажу цю книгу.

Нагадаємо, раніше у списку державної бібліотечної закупівлі користувачі знайшли книжку, що утверджує гендерні стереотипи – «Щоб у 16 не було запізно» Марини Ланге. Після розголосу в ЗМІ книгу перестали закуповувати бюджетним коштом та створили робочу групу, що стежить за закупівлями книжок для бібліотек.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гость
17:18 / 17.11.2021
Читаю цю помийку, аби знати протилежну думку. Якби вони були на вільних хлібах, а не на закордонних грантах, давно по світу би пішли. Брехунам ніхто й копійки би не дав!
Александра
11:21 / 14.11.2021
Вы от нацистов не отличаетесь. Они тоже любили запрещать и сжигать книги. Вам, если левакам власть дать, то Гитлер и Сталин отдыхать будут. Вы не за свободу слова.
Ігор
14:28 / 13.11.2021
Після навчання патріотично отримують фах: "Братній народ Путіна". Чому б не почати вивчати екстремістку риторику та поведінку наших "патріотів"? Варто згадати наскільки нахабно, зверхньо, самозакохано ці нероби завжди поводились - вони ніколи не поважали демократичні цінности та прогрес. До речі. Менеджерами можна називати тільки демократичних керівників у розумово-розвинутих демократичних країнах. В нас це корумповані посадовці-наглядачі ГУЛАгів, Ізоляцій тощо. Наші продажні "патріоти" не лідери і не менеджери - ніколи ними не були, не здатні вести за собою, розвивати(сь) та показувати приклад.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду