На «чорнуху» у Facebook проти 4 кандидатів витратили не менше 7 млн грн — рух «Чесно»

На «чорнуху» у Facebook проти 4 кандидатів витратили не менше 7 млн грн — рух «Чесно»

12:17,
25 Червня 2019
3066

На «чорнуху» у Facebook проти 4 кандидатів витратили не менше 7 млн грн — рух «Чесно»

12:17,
25 Червня 2019
3066
На «чорнуху» у Facebook проти 4 кандидатів витратили не менше 7 млн грн — рух «Чесно»
На «чорнуху» у Facebook проти 4 кандидатів витратили не менше 7 млн грн — рух «Чесно»
Автори:
Рух "Чесно" впродовж виборчої кампанії виявив щонайменше 35 сторінок у Facebook з рекламою проти чотирьох основних кандидатів у Президенти. Аналітики руху підрахували, що на антирекламу в інтересах Петра Порошенка та проти його конкурентів було витрачено щонайменше 250 тисяч доларів.

Як йдеться на сайті руху, об'єктами "чорнушних" кампаній стали Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, а найбільше – Володимир Зеленський.

Розмір видатків цих сторінок у березні-квітні становив 264 тисячі доларів, або 7 мільйонів гривень. Ця сума відображає лише мінімальний доведений поріг витрат на "чорнуху", адже дані Facebook не враховують оплат за просування цих сторінок до березня.

"Деякі сторінки з "чорнухою" розкручували щонайменше з літа 2018 року. Зазначену суму Facebook отримав за рекламування публікацій і сторінок у березні та квітні. До неї не входять витрати на створення картинок і відео, адміністрування сторінок, налаштування реклами, оплату роботи агенцій чи окремих працівників. Також не враховано видатків до березня, тоді як виборча кампанія тривала з 31 грудня. Тобто реальні витрати є значно вищими", — зазначається на сайті руху.

Як з'ясувало видання "theБабель", у контактній інформації цих сторінок зазначено однаковий номер телефону, який належить Ганні Сіпачовій. Вона працює в агентстві Postmen. Адреса рекламодавця також збігається з місцем розташування офісу цієї компанії. Postmen уже давно співпрацює з Петром Порошенком і "Європейською солідарністю" (БПП). Про це свідчать фінансові звіти за період виборів та партійні фінансові звіти. За підрахунками "theБабель", на поширення дописів згаданих вище сторінок було витрачено близько 2 мільйонів гривень.

Згідно з підрахунками Руху "Чесно" на підставі даних бібліотеки Facebook-реклами, сукупні витрати цих п'яти сторінок у березні-квітні становили 165 тисяч доларів, або приблизно 4,4 мільйона гривень (без витрат на створення контенту, зокрема відео, та оплати послуг агентства, а також без видатків, здійснених до березня).

Рух "Чесно" виявив й інші сторінки, ймовірно, пов'язані з агентством Postmen. Так, номер телефону Ганни Сіпачової та адреса Postmen зазначені в контактних даних сторінки "Zelenka". Ця сторінка на поширення негативних дописів проти Зеленського витратила майже 35 тисяч доларів, тож загальні витрати, де чітко простежується слід агентства Postmen, сягають 200 тисяч доларів, або 5,3 мільйона гривень. Для порівняння: за той самий період (березень-квітень) на поширення рекламних публікацій з офіційних сторінок Порошенка витратили 3,5 мільйона гривень.

"Сама по собі негативна реклама проти опонентів на виборах не є проблемою. Кандидат змушений шукати шляхи, як показати виборцям, чому він кращий за решту кандидатів. Це можна зробити, акцентуючи на своїх перевагах або на недоліках інших кандидатів", — підкреслюють у "Чесно".

Як повідомляв “Детектор медіа”, 18 березня Facebook відкрив інформацію про вартість публікацій із політичною рекламою й антирекламою.

Більш детально про те, проти кого була спрямована антиреклама та як вона велася, читайте у нашому огляді.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Mind.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду